rullskridskor eller inlines

Hur behåller jag träningsmotivationen?

Du har motivationen som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...). Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp!

Mål: hitta takten och håll den. Kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!  

Att klämma in ett träningspass varje dag, mellan alla vardagens göromål, kanske är omöjligt för de flesta av oss (de som klarar det förtjänar verkligen en eloge!). Att ta upp träningen igen kräver motivation, men för att träna regelbundet och på lång sikt, krävs att du planerar ordentligt.

Detta kan avgöras av några detaljer: här kommer några tips från Joëlle Jolly, utbildare i sportorganisationen Sport Santé.  

Två pass i veckan är en perfekt takt för att hålla igång motivationen!  

Den perfekta takten är att ta sig tid för två träningspass i veckan, oavsett sport, det kan vara att jogga, gå till gymmet, spela handboll eller träna zumba.

Jag påminner om att det ultimata är att kombinera två olika aktiviteter. Du jobbar med olika muskelgrupper, du träffar på olika personer, och du riskerar inte att bli uttråkad av rutinen.

Jag brukar kombinera en utomhusaktivitet med en sport inomhus”, säger Joëlle Jolly.  

Att ta igen ett missat träningspass är enkelt  

“Dessa två träningspass planerar du enkelt in i bland veckans övriga göromål”. Om du under semestern eller någon vecka du är förkyld inte kan utföra träningen, så är det inte i hela världen. Du missar bara ett träningstillfälle, och det är inte svårt att gå tillbaka till rutinen efter detta tillfälliga uppehåll.

“Om du sätter ribban för högt i början, och du skulle missa flera träningspass, är det lätt att tappa motivationen då du känner att du har alltför många träningstimmar att ta igen”, förklarar Joëlle Jolly.  

Ta tag i planeringen

Jag råder dig att ta fram din kalender och markera några möjliga tillfällen som kan avsättas för träningen, och försöka prioritera dem när det är dags, och att se på dem som veckans övriga “plikter”. För att vinna tid eller planera in nya möjliga perioder, så behöver du vara kreativ; du kan till exempel handla mat online, be din andra hälft att passa barnen då du vill träna, eller byta ut lunchpausen mot att simma några längder i badhuset, och äta något på vägen…

 

Vänner spelar en viktig roll för motivationen  

Idén är därför att planera ordentligt. Möt upp med de andra på plats.Vid sporthallen, i början på walkingrundan, på gymmet osv. Detta gäller oavsett vilken sport du utövar. “Gruppeffekten leder till motivation. Du påminner dig själv om att dina vänner väntar på dig. Då känner du att du också vill gå dit!”.

Har du några tips? Dela gärna med dig av dem, vi är alltid intresserade av nya idéer!

Du kanske även gillar

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Vet du fördelarna med att träna squats? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om denna basövning som stärker musklerna!

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

löpning illustration

Gå för att bli en bättre löpare

Gång är en enkel aktivitet som är bra för din hälsa och hjälper dig bli en bättre löpare. Så att kombinera gång och löpträning är en riktigt bra idé! Ta reda på hur.