Teknik för simning i öppet vatten

Simning i öppet vatten: andning och riktning

Det som kan hindra dig från att hålla rätt riktning när du simmar i öppet hav är många faktorer; öppet vatten kan vara grumligt där du inte kan se bottnen, ha starka strömmar och häftiga vågor för att nämna några. Varje gång du råkar byta kurs måste du försöka hitta tillbaka på rätt spår igen. Det slösar betydligt med energi och tid, vilket du säkert håller med om...

För att bemästra naturens element på rätt sätt och rikta din inre kompassnål rätt, är det viktigt att känna till några smarta knep.

Nu ska vi koncentrera oss på tekniker som används av simmare i öppet vatten, inför och under simningen, så du håller rätt riktning i vattnet, och framförallt hur du når ditt mål!

Så följ med!

Träning i öppet vatten innan simning

Innan simningen - orientera dig från land

Inför både tävlingar och träning i öppet vatten bör simmaren ta tid på sig att analysera området. Det är viktigt att visualisera och memorera banan som du planerar att ta samt den exakta placeringen, formen och färgern på bojarna. Detta steg är av högsta vikt, oavsett om du bestämt dig för att simma inom det markerade simområdet eller utanför.

När du lokaliserat bojarna, titta även efter landmärken som är högt belägna och syns från långt håll (kraftledningsstolpar, träd, byggnader etc.). Det här är extra viktig om du simmar i havet, pga. höjden på vågorna. Det som händer när man befinner sig flera meter från stranden, är att vågorna skymmer sikten över kustlinjen och dina landmärken.

Vad gäller vågorna, så är den bästa lösningen att bli vän med dem! Dra nytta av deras bärkraft och låt dem hjälpa dig se var du är. Att memorera dessa viktiga referenspunkter kommer hjälpa dig att undermedvetet, utan att behöva lyfta huvudet högt, kontinuerligt följa din bana. Om du sedan lyckas kombinera ditt lokalsinne i vattnet med en bra andningsteknik, blir du som fisken i vattnet!

Innan simningen - simglasögon och våtdräkt

För att kunna orientera dig effektivt, är det nödvändigt att kunna se ordentligt! För att vara på den säkra sidan, välj simglasögon med spegelglas för att skydda ögonen från återspeglingen från solen på vattenytan. Vill du undvika imbildning? Applicera lite schampo på dina simglasögon och skölj av dem innan du ger dig ut för att njuta av simäventyret i öppet vatten! 

Våtdräkten är väldigt viktigt att komma ihåg när du ska simma långa sträckor i öppet hav. Vatten kyler ner kroppen snabbt och när du är nerkyld är det lätt att bli disorienterad. Så för att hjälpa dig att hålla huvudet klart och sikten fri har vi nedan listat tips på ett par bra simglasögon och en våtdräkt som rekommenderas av utövare. 

 • Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

  Simglasögon

  Ett par bra simglasögon med spegelglas och imskyddsbehanding kan vara väl värt att investera i. Inget underlättar simningen i öppet hav som fri sikt!

 • Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

  Våtdräkt dam

  Våtdräkter för öppet vatten kan vara dyra, men nödvändiga för längre simning. Investera i de som har högst termisk komfort för lång användning i vårt nordliga klimat!

 • Innan simningen - simglasögon och våtdräkt

  Våtdräkt herr

  Tjockare våtdräkter är också bra i varmare vatten på grund av isoleringen. Finns för alla simglada vuxna för att förlänga vistelsen i vattnet. Bara att hoppa i och njuta av vattnet! 

Att andas rätt i simning i öppet vatten

Under simningen - andningen

Som du kanske redan lagt märke till, så brukar simmare i öppet vatten höja huvudet väldigt högt när de tar ett andetag. Detta är faktiskt ett väldigt effektivt sätt att samtidigt orientera sig och andas in luft.

Den här tekniken används av alla vana simmare i öppet vatten. När du simmar i havet, får du även, utöver att andas och orientera dig, en chans att låta armar och ben vila när vågen passerar under dig.

Under simningen - orientera dig i vattnet

Att fästa blicken på det sätt vi just beskrev och samtidigt gör ett effektivt simtag kräver en speciell teknik:

- Först behöver du lägga över din vikt i vattnet, djupare ner, med dina armbågar böjda för att lufta dina axlar, och höja huvudet över ytan medan du driver dig framåt. Du ska fästa blicken långt fram och orientera dig själv och andas samtidigt.

- När du väl rätat upp dig kommer du hamna i en "vattenpolo" position, med huvudet i luften och benen behöver kompensera för obalansen genom att sparka snabbare. Denna fas ska inte ta lång tid. För att lyckas ska du andas ut all luft i vattnet så gör du en snabb inandning. När det kommer till att ta ut rätt riktning, så kommer det gå galant om du gjort förberedelserna ordentligt innan du hoppar i!

- Sättet du svänger armarna genom luften är annorlunda än i bassängen. Istället för att böja armen och lyfta upp armbågen, ska armen glida över vattnet, så nära som möjligt.

- Sedan ska huvudet sänkas i höjd med överkroppen för att placeras i ett mjukt horisontellt simtag.  

- Du behöver inte använda denna teknik i varannan rörelse, om du redan lyckats lokalisera dig den första gången. Anledningen är att det förändrar takten och det kan trötta ut dig. Använd tekniken beroende på den omgivande miljön och din komfortnivå, i var 4:e, 6:e, 8:e eller 10:e rörelse.

Andning och riktning för simning i öppet vatten

Säkerhet i öppet vatten

Glöm inte att det kan vara farligt att simma i öppet vatten. Plötsliga svallvågor kan komma från förbipasserande båtar, strömmar under vattnet kan dra dig långt ut och utmattning kan ibland uppstå snabbt.

Så ha alltid sällskap när du simmar! Även om den personen inte simmar själv så någon kan ha koll. Om inte annat, välj en bemannad badplats med badvakt.

Vill du läsa mer om livräddning vid simning i öppet vatten, eller få hjälp med kurser och liknande? Läs mer i en annan av våra artiklar eller kontakta gärna Svenska Livräddningssällskapet i länken nedan!

Att simma i öppet vatten kan vara knepigt. Öva gärna på simtekniken i hur du orienterar dig i bassängen innan du ger dig ut. 
Det är viktigt att känna sig trygg, van och säker när du simmar i öppet hav. Känns de stora vågorna läskiga, kan du också simträna i små sjöar och liknande. När du väl bemästrat simteknikerna kommer det att sitta resten av livet och din simning i öppet vatten kommer att vara en mycket speciellt typ av naturupplevelse!

Du kanske även gillar

simnings illustration

5 säkerhetsåtgärder för simning i öppet vatten

Trots alla fördelar med att simma i öppet vatten, så måste man tänka på några säkerhetsåtgärder innan man hoppar i. Läs mer om säkerhet för simning i öppet vatten här.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

Hur du tränar andningsteknik

Crawl - träna din andning

Har du svårt att andas när du simmar? Bloggen tipsar om hur du kan öka din lungkapacitet och få till rätt andningsteknik för att simma bättre. Gå dit nu.