välja padelracket

Välj rätt padelracket

Vilken form ska racketen ha? Till vilken typ av spelare? Nybörjare eller erfaren? Om du är nybörjare inom padel kan du läsa vår guide om padelracketar och deras olika egenskaper. Det kan hjälpa dig att välja rätt racket.

Att välja padelracket är viktigt för din utveckling och beror på vad du är ute efter. Du måste även ta hänsyn till vilken nivå du spelar på. Racketens form spelar också en viktig roll för ditt spel.

Välj rätt padelracket

Träningsnivå

Först och främst bör ditt val av padelracket baseras på din träningsnivå. Det finns tre nivåer.

 • racket för dig som spelar ibland

  För dig som spelar ibland

  Om du är nybörjare eller bara spelar ibland är det viktigt att välja en racket som är baktung. Det är en egenskap som gör den mer lätthanterlig. Dessutom bör racketen ha en rund form.

 • racket för dig som spelar regelbundet

  För dig som spelar regelbundet

  Om du spelar padel regelbundet bör du leta efter en racket som ger ett mjukt spel. Då brukar racketen ha en s.k. even balance (neutral balanspunkt). Ofta består den av fiber och mjukt skum som ger en mycket bra känsla mellan racket och boll. Racketar som är droppformade passar vanligtvis dig som spelar regelbundet.

 • racket för dig som spelar ofta

  För dig som spelar ofta

  Om du är van padelspelare och spelar ofta är det en god idé att välja en diamant "formad" racket då de ger extra bra kraft i slagen. Du som spelar ofta och intensivt bör välja en framtung racket som dessutom är styv och har ett hårt skum. Det passar dig som vill ta spelandet till nästa nivå.

Racketens form: vad är skillnaden?

Padelracketar finns i olika former. Här kan du läsa en kort förklaring om de olika modellerna och vilka egenskaper de har.

Rund: Runda racketar är baktunga. Det betyder att balanspunkten är nära skaftet vilket gör racketen lätthanterlig. På så sätt kan du använda den utan att göra av med för mycket energi.

Droppformad: En droppformad racket har egenskaper från både runda och diamantformade racketar. Den har en neutral balanspunkt i mitten.

Diamantformad: Diamantformade racketar är framtunga. Det betyder att de är svårare att kontrollera, men samtidigt ger mer kraft i slagen.

padelracketar

Du kan även läsa våra rekommendationer om racketar

Hur väljer jag padelskor?

Hur väljer jag padelskor?

Läs våra råd om hur du väljer padelskor!

padel

Hur väljer jag padelboll?

Läs vår guide till hur du väljer padelboll!

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Yoga och sporter som bidrar till bättre koncentrationsförmåga

5 sporter som ger dig bättre koncentrationsförmåga

När du utövar sport får du ökad koncentrationsförmåga och du övar upp dina mentala färdigheter. Du får möjligheten att låta tankarna flöda fritt, och du lättar på anspänningarna i kroppen. Läs vår guide för att få veta mer.