Saker att ha med ut när du campar

10 Saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

SKRIVEN I SAMARBETE MED CAMPMONK

"There is no Wi-Fi in the forest, but I promise you will find a connection."

För att nå en känsla av harmoni med naturen är det antagligen inte wi-fi du behöver. Att komma ut i naturen är ett bra sätt att hålla sig i form, rensa tankarna och koppla av. Campar du med barn är det en värdefull chans att lära dem ta hand om och respektera naturen. Campingen kan bli både en underbar upplevelse och en obekväm sådan, beroende på hur väl förberedd du är. Det finns många campingplatser som erbjuder grundläggande bekvämligheter och utrustning, och det gör förstås saken lättare.

1. Tält  

10 saker att ha med ut när du campar

Ett tält kan vara alltifrån ett snabbrest litet tvåmannatält till en bekväm, husliknande variant med fyra sovrum. För att välja bland alla alternativ får du utgå från var du ska campa någonstans. Decathlon erbjuder tält både för varmare och kallare klimat. Oavsett om du campar med familjen eller om du är en ensam äventyrare, se till att välja ett tält i rätt storlek. Och väljer du ett mindre tält, så se till att du gillar personerna du ska dela det med

10 saker att ha med ut när du campar

Gör naturen till ditt andra hem

Vill du sova på campingen, precis som hemma? Våra designers har hittat lösningen för att du inte ska väckas av solen de dagar då du vill ligga kvar i sovsäcken lite längre: Fresh&Black-tekniken! Denna komponent blockerar upp till 99 % av ljuset och förhindrar att tältet blir för varmt på sommaren, eftersom det är upp till 17° svalare än ett konventionellt tält.

2. Sovsäck och liggunderlag

10 saker att ha med ut när du campar

Valet av sovsäck är ett av de viktigaste valen när du ska ut och campa. Bra att tänka på är att en sovsäck fungerar lite som en termos: den håller varma saker varma, och kalla saker kalla. Går du och lägger dig helt nedkyld hjälper det inte hur tjock sovsäcken är.

Välj alltid en sovsäck som är tänkt för en några grader kallare temperatur än den förväntade. När du väl har valt sovsäck är det dags att kika på liggunderlag. Marken kan vara kall, hård och ojämn, och vill du få din skönhetssömn och slippa vakna upp med ryggont är liggunderlag ett måste.

3. Campingstol

10 saker att ha med ut när du campar

Om ditt transportsätt till tältplatsen tillåter det kan du ta med en campingstol för att sätta lite guldkant på utevistelsen. Om du cyklar eller åker motorcykel är en enkel fällstol utan ryggstöd perfekt. Om du däremot lyxar till det med bilburen transport är alternativen oändligt många. Vad sägs om en bekväm fåtöljvariant, med rygg- och armstöd och speciella flask- och bokhållare?

4. Pannlampa

10 saker att ha med ut när du campar

"Den som vandrar i mörker snubblar lätt."  

Ute i naturen kommer du att ha få ljuskällor nattetid, bortsett från lägerelden. Att gå och kissa utan att se var du går kan bli en lite mer äventyrlig promenad än vad du kanske hade tänkt dig, så glöm inte att packa med dig en pannlampa eller ficklampa. Av dessa två är pannlampan mest praktisk, eftersom den ger dig fria händer.

5. Skor

10 saker att ha med ut när du campar

Ett par hyggliga vandringsskor är att rekommendera, även om du inte går på en regelrätt vandring. På lägerplatsen kommer du ändå att behöva gå runt på ojämn och kanske stenig mark, och då ger vandringsskorna bra stötdämpning, och stöd om du skulle råka trampa snett.

6. Vattenflaska

10 saker att ha med ut när du campar

Att du får i dig vätska när du går runt och är aktiv på lägerplatsen är viktigt. Ha med dig en vattenflaska så att du kan fylla på med H2O närhelst du känner för det. Vattenflaskor i metall är tåliga och kan återanvändas i all oändlighet. Undvik plastflaskor för engångsbruk.

7. Hatt och solglasögon

10 saker att ha med ut när du campar

Vad har cowboys och campare gemensamt? Båda rockar hatt! Solhattens höga coolhetsfaktor är en naturlig konsekvens av att den:

1) skyddar mot sol

2) ger en svårslagen äventyrarvibb

Det är också en klar fördel att slippa bli solbränd i nacken. För att få coolhetsmätaren att slå i taket, komplettera med ett par schyssta solglasögon. Vi rekommenderar cykelglasögon, som är lätta, ger ett bra UV-skydd och är billiga, vilket är bra eftersom du inte behöver vara lika rädd om dem på lägerplatsen.

8. Första hjälpen-kit

10 saker att ha med ut när du campar

Medan du lagar mat ute, går på vandringsturer och snubblar över tältlinor i nattmörkret är risken stor att du samlar på dig alla möjliga typer av småsår: skrubbsår, skärsår, skavsår, brännsår... ja, du fattar. Gör i ordning ett personligt första hjälpen-kit anpassat till dina behov. Här är några saker som är bra att ha med: antiseptisk lösning, bakteriedödande handtvål, bomullspads, paracetamol och några plåster.

9. Myggmedel och solkräm

Såvida du inte har tänkt campa inomhus, så räkna med småkryp. Ta med myggmedel för att hålla de förargliga flygfäna på avstånd. Glöm inte heller att packa solkräm – en rejäl tub, med hög solskyddsfaktor, särskilt om du har känslig hud. Du kommer (förhoppningsvis) att vara ute mycket i solen.

10. Påse för skräp

Det hör till god friluftsetikett att samla ihop allt sitt skräp och ta med det till närmaste papperskorg, alternativt hem. Lämna tältplatsen minst lika ren och naturlig som du hittade den, så att nästa person får njuta av en lika fin upplevelse som du.

Gör i ordning lägerplatsen tidigt, så kan du sätta dig ner och i lugn och ro beundra solnedgången och nattens stjärnhimmel. Börja med att göra dagsturer, och förläng sedan dina turer steg för steg i takt med att du blir bättre på att planera dina utfärder. Då och då kommer du att stöta på svårigheter, men det hör till äventyret.

Ut och njut!

Du kanske också gillar

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

trekking

Så förbereder du trekkingen

Har du bestämt dig för vilken vandringsled du ska gå? Bra, då är det dags att börja tänka på packningen! Här är en lista du kan använda som underlag för att förbereda din trekking-resa.

hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott ute i naturen är en bra sovsäck din bästa vän. Här guidar vi dig till att välja den modell som bäst motsvarar dina behov.