Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott när du är ute och vandrar eller campar är en bra sovsäck din bästa vän. Olika modeller är anpassade för olika behov: vissa är särskilt lätta, andra är extra varma eller bekväma. Läs vidare för att ta reda på vilken typ av sovsäck du behöver.

hur-väljer-jag-sovsäck

Har du tältet redo? Kolla in vår artikel om de viktigaste sakerna att komma ihåg när du ska välja sovsäck.

Behöver du bära med dig sovsäcken i ryggsäcken?

Vilken typ av miljö ska du sova i?

Den temperatur som anges på sovsäckar är komforttemperaturen. Om utomhustemperaturen är lägre än sovsäckens komforttemperatur kan du känna dig kall och behöva krypa ihop i sovsäcken. Det kan även anges en gränstemperatur utöver komforttemperaturen. Under gränstemperaturen riskerar du att frysa även i hopkrupen ställning. Oftast finns det tre temperaturnivåer att välja mellan:

Innan du går och lägger dig

- Klä dig enkelt (oftast räcker det med ett klädlager).
- Värm upp kroppsdelar långt från kroppens centrum med hjälp av mössa, vantar, strumpor och värmekuddar. En flaska varmt vatten kan också värma bra (bara den inte riskerar att läcka, förstås).
- Visste du att 70 % av den energi kroppen förbrukar omvandlas till värme? Spänn musklerna för att värma upp dig innan du ska sova!
- Du kan använda sovsäckslakan (allra helst av silke) för att hålla kvar mer värme i sovsäcken.
- För att sova lika bekvämt som hemma, glöm inte att ta med en liten kudde!

Hur väljer jag sovsäck?
Hur väljer jag sovsäck?

Visste du detta?

En sovsäck genererar ingen värme av sig själv, utan värms upp av kroppen. Om du kryper ner trött och nedkyld i en kall, fuktig sovsäck riskerar du att frysa oavsett hur bra sovsäcken är.

Hur varm eller kall du känner dig beror även på din övriga utrustning (om du har ett liggunderlag som isolerar ordentligt mot marken, till exempel) och hur du är klädd. Hur lätt man börjar frysa varierar också från person till person.

Vi rekommenderar även: