hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott när du är ute och vandrar eller campar är en bra sovsäck din bästa vän. Olika modeller är anpassade för olika behov: vissa är särskilt lätta, andra är extra varma eller bekväma. Läs vidare för att ta reda på vilken typ av sovsäck du behöver.

Har du tältet redo? Kolla in vår artikel om de viktigaste sakerna att komma ihåg när du ska välja sovsäck.

Behöver du bära med dig sovsäcken i ryggsäcken?

 • sovsäck-för-vandring

  Ska du vandra?

  Om du vandrar och bär med dig tält och sovsäck på ryggen gör du bäst i att välja en så lätt och kompakt modell som möjligt. Den blir lättare att få ner i ryggsäcken och att bära runt flera timmar om dagen. Lättare sovsäcksmodeller är ofta sarkofagformade för mer effektiv värmeisolering.

 • sovsäck-för-camping

  Eller är camping mer din melodi?

  Om du campar på en fast plats, och inte behöver bära utrustningen särskilt långt, kan du prioritera komfort.
  Välj en bredare sovsäcksmodell i mjuka material, till exempel bomull, så får du sova lika bekvämt som i en riktig säng.

Vilken typ av miljö ska du sova i?

Den temperatur som anges på sovsäckar är komforttemperaturen. Om utomhustemperaturen är lägre än sovsäckens komforttemperatur kan du känna dig kall och behöva krypa ihop i sovsäcken. Det kan även anges en gränstemperatur utöver komforttemperaturen. Under gränstemperaturen riskerar du att frysa även i hopkrupen ställning. Oftast finns det tre temperaturnivåer att välja mellan:

Innan du går och lägger dig

- Klä dig enkelt (oftast räcker det med ett klädlager).
- Värm upp kroppsdelar långt från kroppens centrum med hjälp av mössa, vantar, strumpor och värmekuddar. En flaska varmt vatten kan också värma bra (bara den inte riskerar att läcka, förstås).
- Visste du att 70 % av den energi kroppen förbrukar omvandlas till värme? Spänn musklerna för att värma upp dig innan du ska sova!
- Du kan använda sovsäckslakan (allra helst av silke) för att hålla kvar mer värme i sovsäcken.
- För att sova lika bekvämt som hemma, glöm inte att ta med en liten kudde!

Hur väljer jag sovsäck?
Hur väljer jag sovsäck?

Visste du detta?

En sovsäck genererar ingen värme av sig själv, utan värms upp av kroppen. Om du kryper ner trött och nedkyld i en kall, fuktig sovsäck riskerar du att frysa oavsett hur bra sovsäcken är.

Hur varm eller kall du känner dig beror även på din övriga utrustning (om du har ett liggunderlag som isolerar ordentligt mot marken, till exempel) och hur du är klädd. Hur lätt man börjar frysa varierar också från person till person.

Vi rekommenderar även:

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

Vandringsstrumpor

Så förebygger du blåsor och skavsår

Det är tyvärr vanligt att få blåsor på fötterna när man vandrar. Ibland kan de tvinga en att gå hem igen, eller blåsa av morgondagens vandring. Här berättare vi varför blåsor uppstår, och hur du undviker dem.

NYTT FOR 2021 VANDRING TREKKING CAMPING

Nytt för 2022: Vandring / Trekking / Camping

Gott nytt 2022, kära friluftsentusiaster! Ett år där vi hämtar kraften ute i naturen. Decathlon presenterar sina spännande NYA produkter som släpps i år – kolla in dem här!