Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Därför behöver vi inte förklara för dig varför du ska lägga ned tid på att välja. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

När du väljer vandringsskor (eller vandringskängor) finns det flera saker att ta hänsyn till, t.ex. typ av terräng, hur länge du ska vandra, hur mycket din ryggsäck väger, om skon ska ge stöd och såklart vädret. Alla dessa kriterier kan hjälpa dig att hitta rätt sko för rätt tillfälle så att du kan ge dig ut med lugn i sinnet. När du väl har rätt skor på fötterna kan du istället rikta blicken uppåt för att njuta av landskapet!

1/ Typ av terräng

Om du bara ska ställa dig en enda fråga, bör den vara "var ska jag vandra?".Det handlar alltså om vilken typ av terräng du kommer att befinna dig i. Sedan kan du fundera på hur länge du ska vandra och hur tung din ryggsäck kommer att vara.

När det kommer till terräng finns det ett stort urval av vandringsskor som designats för olika typer av underlag. Om du ska vandra på jämt underlag behöver du t.ex. inte vandringsskor för bergs- och fjällvandring. För olika typer av terräng finns olika behov.

… VANDRING PÅ JÄMT UNDERLAG OCH SKOGSSTIGAR

Om din vandring främst är på skogsvägar och små stigar kan du välja vandringsskor för naturvandring. Med sådana skor får du maximal komfort och stötdämpning, vilket kan behövas när du tar dig fram på de ojämna skogsstigarna.Skorna har ofta en sula med två olika typer av densitet. Det betyder att sulan som ligger närmst fötterna är mjukare för högre komfort och sulan som är närmst marken ger bättre stötdämpning för att skydda foten när du trampar på stenar och rötter. Räfflorna på yttersulan ger mycket bra fäste på naturstigar och skogsvägar eller längs kusten. Den här typen av skor passar främst för jämn vandring i ett område som inte är kuperat.

… FJÄLL- OCH BERGSVANDRING

Siktar du mot toppen? Det betyder att du kommer att befinna dig i en mer krävande terräng. Om du tycker om fjäll- och bergsvandring behöver du ett par skor som fungerar på stenigt underlag. Då är det en bra idé att leta efter ett par vandringsskor för bergsvandring. De brukar vara lätta, vilket är skönt när man går i uppförsbacke. De har ofta räfflor som ger mycket bra fäste när du går på branta stigar och stenar. Nästan alla skor för bergsvandring innehåller EVOFIT-material. Det är ett material som fungerar som en andra hud och anpassar sig bekvämt till din fots naturliga rörelser.

… VANDRING I SNÖ

Om du inte är rädd för kyla kanske du till och med gillar att vandra i snö. Då ser ditt val av skor helt annorlunda ut! Om du går i snö behöver du en sko som är varm och skön, men framför allt helt vattentät. Vi rekommenderar att du använder ett par skor som är särskilt avsedda för vandring i snölandskap. De isolerar mot kyla, men även mot fukt från snön.

Skor för snövandring har membran som garanterar vattentäthet och andningsförmåga. Sulan är isolerande och brukar ha en fuktspärr för att ingen snö ska komma in i skorna. Vissa av våra snövandringsskor är gjorda med SNOWCONTACT-teknik. SNOWCONTACT-sulor är tillverkade i ett särskilt material och har ett anpassat mönsterdjup som ger utmärkt grepp och fäste på underlaget. De är dessutom mer effektiva i snö än en vanlig sula.

Vi har ett sortiment av vinterskor för dam, vinterskor för herr och vinterskor för barn, så att hela familjen vandrar i snön med de bästa vandringsskorna!

 Hur väljer jag vandringsskor?

2/ Hur länge du ska vandra

Det är viktigt att tänka på var du ska vandra, men glöm inte att ta hänsyn till hur länge du ska vara iväg. Som vi nämnt tidigare: du kommer inte att ha samma behov när du är ute en halv dag som när du beger dig ut på en längre vandring.

Ska du vara ute i allt från några dagar till flera veckor? Planerar du att utforska ny terräng under en veckas trekking? Om ditt svar är ja kommer du att behöva ett par tåliga och slitstarka skor som inte sviker dig under din långa vistelse, speciellt om du ska vandra i flera dagar i bergen eller fjällen och du inte har möjlighet att ta med flera par skor. Vi rekommenderar trekkingskor för en sådan vandring. De är mycket slitstarka och klarar kilometer efter kilometer, dag ut och dag in, i alla sorters terräng. Det höga skaftet ger ett bra stöd åt fotleden för att du ska vara bekväm under hela vandringen.

Om du istället ska vandra under en halv eller en hel dag ser kriterierna lite annorlunda ut. Eftersom trekkingskor är så slitstarka betyder det ofta att de även är tunga. Om du bara ska vara ute för dagen rekommenderar vi därför att du satsar på ett par klassiska vandringsskor som väger mindre.

 Hur väljer jag vandringsskor?

3/ Ryggsäckens vikt

En annan viktig sak att ta med i ditt val av skor är hur mycket din ryggsäck kommer att väga. Vem tänker på att prova skor med en tio kilos väska på ryggen? Förmodlingen inte särskilt många.Ändå är ryggsäckens tyngd viktig, och bör påverka ditt val av skor.

Om du inte ska ha med dig någon ryggsäck eller om din ryggsäck är väldigt nätt, t.ex. om du bara ska gå en kort vandring, kan du med fördel använda ett par mjuka och lätta skor (om terrängen tillåter det).Om du däremot ska vandra i flera dagar och behöver ha med dig en stor och tung ryggsäck är det bättre att välja ett par mer rejäla skor. Skorna ska helst ha ett högt skaft och gärna vara lite styvare för att ge ordentligt stöd och stabilitet åt dina fötter.

4/ Skons stöd

Glöm inte att fundera på vilken typ av skaft du vill att skon ska ha, då det ger mer eller mindre stöd åt foten.

Om du kommer att befinna dig på branta stigar och i backar är det viktigt att skorna har ett högt skaft som skyddar din fotled. Dessutom förhindrar det att t.ex. småstenar, grus och damm kommer in i skon.

Om du hellre vill ha lätthet och rörelsefrihet passar ett par skor med lågt skaft bättre.

 Hur väljer jag vandringsskor?

5/ Vädret

En sista sak att ta hänsyn till är vädret. 

Om du ska vandra på torr mark eller gå på stigar med endast lite morgondagg, behöver du inte ha ett par vattentäta skor. Då räcker det att spreja skon med en vattenavstötande behandling. Då glider vattendropparna av skons yta och dina fötter förblir torra.

Om du istället kommer att vandra i regn och gå på leriga och blöta skogsstigar, genom vattenpölar eller kanske till och med i snö, så är svaret enkelt: du behöver ett par vattentäta skor som stänger ute fukten. En skos vattentäthet avgörs genom laboratorietester. Då sänks skon ned till hälften i vatten, och sedan testas den enligt tre nivåer för vattentäthet: 2 000 böjningar (cirka 4 km promenad), 4 000 böjningar (cirka 8 km promenad) och 8 000 böjningar (cirka 16 km promenad). De olika nivåerna för vattentäthet finns i produktbeskrivningen för skon.

Brukar du främst vandra under vackra (och varma) sommardagar? Då är ett par luftiga och ventilerande skor rätt val. Dessa innehåller ofta mesh som har god andningsförmåga och som för bort svett. Det finns inget värre än svettiga och blöta fötter som halkar runt i skon under vandringen! Du kan såklart också välja sandaler om du vill ha optimal ventilering. Sandalernas sula och stenskydd ger foten samma skydd och fäste som en normal sko.

Du kanske också gillar

Vandringsstrumpor

Så förebygger du blåsor och skavsår

Det är tyvärr vanligt att få blåsor på fötterna när man vandrar. Ibland kan de tvinga en att gå hem igen, eller blåsa av morgondagens vandring. Här berättare vi varför blåsor uppstår, och hur du undviker dem.

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.

trekking

Så förbereder du trekkingen

Har du bestämt dig för vilken vandringsled du ska gå? Bra, då är det dags att börja tänka på packningen! Här är en lista du kan använda som underlag för att förbereda din trekking-resa.