Vandringsstrumpor

Så förebygger du blåsor och skavsår

Blåsor och skavsår är bland de vanligaste problemen vandrare råkar ut för – och de mest begränsande. Ibland kan de tvinga en att gå hem igen, eller blåsa av morgondagens vandring. Här berättare vi om varför blåsor uppstår, och hur du förebygger dem.

Blåsor uppstår oftast när huden försvagas av friktion, som kan orsakas av strumporna, skorna eller främmande föremål i skon, till exempel grus. Fukt (vare sig den beror på svettning eller externa faktorer) är också en faktor som försvagar huden och gör den mer känslig för friktion. 

Prova dina skor noggrant före köp, eller åtminstone innan du ger dig ut och vandrar med dem 

Prova skorna ordentligt, oavsett om du köper dem i butik eller över internet.

Testa dem i olika situationer: på platta underlag, i uppförsbacke och i nedförsbacke (butiker har ofta konstgjorda "backar" att prova skor på). 

Om du beställer online, se till att göra det med tillräcklig framförhållning för att kunna byta skorna om de inte passar. Få dem inte levererade i sista minuten till din semesterort!

Undvik att bära skorna för första gången på en längre vandringstur

Nya skor behöver mjukas upp och formas till dina fötter (särskilt de i läder). Om några delar av skon fortfarande är styva kan de skava mot fötterna och orsaka blåsor.

Det bästa är att börja bära skorna på korta promenader, och sedan förlänga sträckan lite i taget. Du bör även kontrollera att foten inte glider på innersulan. Det här är särskilt viktigt om du har varit tvungen att lägga i ett ortopediskt inlägg, eller en extra innersula för att anpassa skons storlek. Vissa innersulor designade för vardagsbruk är lite glatta, vilket kan orsaka blåsor när foten glider en aning i skon.

Välj strumpor som passar dina fötter 

Kolla var sömmarna är placerade. Även om de ser väldigt tunna och obetydliga ut, försäkra dig om att de inte sitter obekvämt och till exempel skaver mot ett ben.

Bär inte strumpor som har hål eller är alltför slitna, de skyddar inte dina fötter ordentligt. Och framför allt: bär strumpor i rätt storlek! Det är lätt att tänka att de här detaljerna inte är så viktiga, men strumpor som inte sitter rätt på foten kan korva sig och orsaka blåsor.

Det är också viktigt att placera strumpan korrekt på foten när du drar på dig den (så att hälen hamnar precis över hälen, till exempel).

Prova skor och strumpor ihop

Strumpor som är bekväma i ett par skor kan vara obekväma i ett annat par. Skor skiljer sig åt i materialval, sättet olika delar är hopfogade på och vilka stödzoner de har, och vissa modeller passar bättre ihop med vissa strumpor, medan andra kombinationer kan ge blåsor.

Ta hänsyn till årstid och väder när du väljer kombination. Sist men inte minst, tänk på att snöra åt skon lagom hårt, för att skon ska stödja foten ordentligt utan att det blir obekvämt.

Om det under vandringen känns som att skon sitter för hårt eller för löst, justera om snörningen. Det är extra viktigt i nedförsbacke.

Håll fötterna varma och torra

Om du känner det minsta obehag från grus, sand, bark eller annat som har letat sig in i skon, stanna för att ta av och tömma den. Om du vandrar flera dagar i rad med samma strumpor, skölj dem noggrant varje kväll för att avlägsna damm. Det bästa är att alltid ha med 2 par strumpor, även på korta vandringar, så att du kan byta till ett torrt par ifall fötterna blir alltför fuktiga.

Och glöm inte att ta ut innersulorna ur skorna under natten för att låta dem torka.

Ta hand om dig!

Så förebygger du blåsor och skavsår

Det är lätt att glömma, men din nivå av trötthet påverkar kroppen. Huden blir känsligare när du är trött. En vandrare som inte brukar få blåsor kan med samma strumpor och skor reagera annorlunda på grund av trötthet.

Det kan till exempel bero på att kroppen under semestern kopplar av från all stress som har byggts upp under vardagen, och sänker garden.

Vad vi äter spelar också roll: alkohol gör till exempel svetten surare och mer aggressiv mot huden. Om du trots dessa tips fortfarande har problem med blåsor kan du prova att använda en skavsårsförebyggande kräm, som minskar friktion.

Men prova alltid om en sådan kräm funkar för dig innan du ger dig ut på någon längre vandring!

Fotbad med citronsaft hjälper till att göra huden på fötterna tjockare, så att den inte försvagas lika lätt.


Har du några egna tips på hur man förebygger blåsor och skavsår?

Du kanske också gillar

löpning illustration

Gå för att bli en bättre löpare

Gång är en enkel aktivitet som är bra för din hälsa och hjälper dig bli en bättre löpare. Så att kombinera gång och löpträning är en riktigt bra idé! Ta reda på hur.

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

Vandringsstrumpor

Hur väljer jag vandringsstrumpor?

Ett par bra strumpor är A och O när du vandrar. Men det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på när man väljer. Därför har vi tagit fram en guide som kan hjälpa dig lite på traven.