DET ÄR UTAN SOM GÄLLER

Cykelbyxorna är för cyklisten vad kilten är för skotten... typ. Inga underkläder, alltså. Om du väljer att raka benen eller inte har ingen påverkan på hygien och komfort, men detsamma kan inte sägas om underkläder under cykelbyxorna. Ett par cykelbyxor ska sitta direkt mot huden, utan kallingar eller trosor under. Cykelbyxor har en vaddering i skrevet som är utformad för att i det längsta minimera antalet sömmar i friktion mot huden. Vad är då poängen med att bära cykelbyxor, om man under dem bär underkläder med en massa sömmar och resårer?

1xoxar

DET HANDLAR OM ATT MOTVERKA SKAV

Underklädernas sömmar riskerar att skava mot huden när du cyklar. Underkläder är inte gjorda för att följa kroppens rörelser, särskilt inte när det handlar om rörelser som upprepas mycket frekvent under en lång tid och åtföljs av svettning. Det är framför allt i ljumskarna som skav lätt uppstår. Resåren i midjan på underkläderna kan också skära in huden på ett obehagligt sätt. Och friktion i kombination med svett (värme + fukt) är rena sprängladdningen för infektioner. Den som redan har varit med om att få skavsår på grund av ett par dåliga cykelbyxor, eller underkläder som burits under cykelbyxorna, glömmer antagligen inte bort det i första taget. Det gör ont som bara den och tar flera dagar på sig att läka. Cykelbyxor är utformade för att sitta perfekt mot huden och motverka friktion. Det kan hända att ett par cykelbyxor skaver om de är i fel storlek eller av dålig kvalitet, men det är ovanligt.

OM DU ÄNDÅ FÅR SKAV

Om du cyklar i flera timmar i mycket varmt väder kan huden bli irriterad, högkvalitativa cykelbyxor till trots. Det beror oftast på saltet som blir kvar när svetten avdunstar och på bakterier som trivs bra i fukt och värme. Om det här händer kan du smörja in huden med chamoiskräm (specialkräm för cykling) eller babykräm. Men det här ska du bara göra som en sista utväg, inte som förebyggande åtgärd, eftersom krämerna mjukar upp huden och därmed kan göra den mer mottaglig för skav.

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

HERVÉ

CYKELEXPERT PÅ B'TWIN

För att kunna använda cykelbyxorna länge är det viktigt att tvätta dem på rätt sätt:

- Maxtemperatur är 40°C, men 30°C är oftast varmt nog för moderna tvättmaskiner och tvättmedel.
- Tillsätt aldrig sköljmedel i tvätten, eftersom det täpper till porerna i funktionsplagg med andningsförmåga.
- Låt cykelbyxorna lufttorka istället för att torktumla dem.

UPPTÄCK FLER ARTIKLAR PÅ TEMAT CYKELSPORT