Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.
Cykelbyxorna är för cyklisten vad kilten är för skotten... typ. Inga underkläder, alltså. Om du väljer att raka benen eller inte har ingen påverkan på hygien och komfort, men detsamma kan inte sägas om underkläder under cykelbyxorna. Ett par cykelbyxor ska sitta direkt mot huden, utan kallingar eller trosor under. Cykelbyxor har en vaddering i skrevet som är utformad för att i det längsta minimera antalet sömmar i friktion mot huden. Vad är då poängen med att bära cykelbyxor, om man under dem bär underkläder med en massa sömmar och resårer?
Underklädernas sömmar riskerar att skava mot huden när du cyklar. Underkläder är inte gjorda för att följa kroppens rörelser, särskilt inte när det handlar om rörelser som upprepas mycket frekvent under en lång tid och åtföljs av svettning. Det är framför allt i ljumskarna som skav lätt uppstår. Resåren i midjan på underkläderna kan också skära in huden på ett obehagligt sätt. Och friktion i kombination med svett (värme + fukt) är rena sprängladdningen för infektioner. Den som redan har varit med om att få skavsår på grund av ett par dåliga cykelbyxor, eller underkläder som burits under cykelbyxorna, glömmer antagligen inte bort det i första taget. Det gör ont som bara den och tar flera dagar på sig att läka. Cykelbyxor är utformade för att sitta perfekt mot huden och motverka friktion. Det kan hända att ett par cykelbyxor skaver om de är i fel storlek eller av dålig kvalitet, men det är ovanligt.
Om du cyklar i flera timmar i mycket varmt väder kan huden bli irriterad, högkvalitativa cykelbyxor till trots. Det beror oftast på saltet som blir kvar när svetten avdunstar och på bakterier som trivs bra i fukt och värme. Om det här händer kan du smörja in huden med chamoiskräm (specialkräm för cykling) eller babykräm. Men det här ska du bara göra som en sista utväg, inte som förebyggande åtgärd, eftersom krämerna mjukar upp huden och därmed kan göra den mer mottaglig för skav.