MTB

Cykelbyxor: med eller utan underkläder?

Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.

Det är utan som gäller

Cykelbyxorna är för cyklisten vad kilten är för skotten... typ. Inga underkläder, alltså. Om du väljer att raka benen eller inte har ingen påverkan på hygien och komfort, men detsamma kan inte sägas om underkläder under cykelbyxorna. Ett par cykelbyxor ska sitta direkt mot huden, utan kallingar eller trosor under. Cykelbyxor har en vaddering i skrevet som är utformad för att i det längsta minimera antalet sömmar i friktion mot huden. Vad är då poängen med att bära cykelbyxor, om man under dem bär underkläder med en massa sömmar och resårer?

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Det handlar om att motverka skav

Underklädernas sömmar riskerar att skava mot huden när du cyklar. Underkläder är inte gjorda för att följa kroppens rörelser, särskilt inte när det handlar om rörelser som upprepas mycket frekvent under en lång tid och åtföljs av svettning. Det är framför allt i ljumskarna som skav lätt uppstår. Resåren i midjan på underkläderna kan också skära in huden på ett obehagligt sätt. Och friktion i kombination med svett (värme + fukt) är rena sprängladdningen för infektioner. Den som redan har varit med om att få skavsår på grund av ett par dåliga cykelbyxor, eller underkläder som burits under cykelbyxorna, glömmer antagligen inte bort det i första taget. Det gör ont som bara den och tar flera dagar på sig att läka. Cykelbyxor är utformade för att sitta perfekt mot huden och motverka friktion. Det kan hända att ett par cykelbyxor skaver om de är i fel storlek eller av dålig kvalitet, men det är ovanligt.

Om du ändå får skav

Om du cyklar i flera timmar i mycket varmt väder kan huden bli irriterad, högkvalitativa cykelbyxor till trots. Det beror oftast på saltet som blir kvar när svetten avdunstar och på bakterier som trivs bra i fukt och värme. Om det här händer kan du smörja in huden med chamoiskräm (specialkräm för cykling) eller babykräm. Men det här ska du bara göra som en sista utväg, inte som förebyggande åtgärd, eftersom krämerna mjukar upp huden och därmed kan göra den mer mottaglig för skav.

Snabb energi i en tugga!

Snabb energi i en tugga!

Energi som varar i tre timmar! Vår gel med smak av äpple och citron går snabbt att äta och är ekologiskt framställd. Det är inte alltid man har två händer till övers under ett träningspass, men det gör inget! Vår gel är utvecklad för att kunna öppnas med en hand. 

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Hervé

Cykelexpert på b'twin

För att kunna använda cykelbyxorna länge är det viktigt att tvätta dem på rätt sätt:

- Maxtemperatur är 40°C, men 30°C är oftast varmt nog för moderna tvättmaskiner och tvättmedel.
- Tillsätt aldrig sköljmedel i tvätten, eftersom det täpper till porerna i funktionsplagg med andningsförmåga.
- Låt cykelbyxorna lufttorka istället för att torktumla dem.

Upptäck fler artiklar på temat cykelsport

mtb

Saker att ta med ut på en stigtur

Du som inte har varit ute i MTB-spåren på länge kanske känner dig osäker på vad du ska ta med dig ut. Här är vår checklista, som hjälper dig att förbereda dig innan du ger dig ut på en härlig stigtur.

Välj landsvägscykel

Vilken landsvägscykel är rätt för dig?

Landsvägscyklar finns i många olika modeller, designade både för motionscyklister och kräsna tävlingscyklister. Läs våra tips på hur du väljer en landsvägscykel som passar dig.

Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln eller en punka som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.