Saker att ta med ut på en stigtur

Saker att ta med ut på en stigtur

Har du inte varit ute i skogen på länge kanske en del frågor dyker upp i huvudet när du väl ska ge dig ut: Hur ska jag klä mig? Vilken utrustning behöver jag ha med för att kunna göra reparationer? Vilka prylar är viktiga ur säkerhetssynpunkt? Vad är ett lämpligt mellis för att fylla på med energi?

När man börjar skriva ner saker att ha med sig ut är det lätt att packlistan blir lång, kanske så lång att det känns omöjligt att bekvämt bära med sig alltihop på cykeln.

Vår checklista hjälper dig att prioritera och välja rätt prylar inför stigturen.

MTB PUMP

För cykeln

Även om din MTB är splitterny, eller väl underhållen, finns det fortfarande en risk att något går sönder. Vassa stenar, taggar och rötter kan lätt orsaka punktering eller kedjebrott. Se till att du har med dig utrustning som gör att du kan ta dig ur knipan och hela vägen hem igen. Det viktigaste att ta med är:

Handpump: För att kunna pumpa upp däcken och avsluta turen i lugn och ro. Däck pumpade till rätt tryck gör också cyklingen bekvämare, eftersom de får cykeln att rulla lättare över hinder.

Extra innerslang: Punktering är ett vanligt huvudbry för stigcyklister, och orsakas ofta av att innerslangen kläms inuti däcket. Det snabbaste sättet att laga en punka är att helt enkelt byta ut innerslangen, så därför är det bra att alltid ha med sig en extra.

Punkteringslagning: Dessa kit för lagning av en punkterad innerslang består vanligtvis av däckavtagare, lagningslappar, solution (lim) och sandpapper. Med undantag för däckavtagarna, som behövs för att byta innerslangen, så är inte de andra prylarna nödvändiga om du tar med dig en extra innerslang.

Multitool: Låter dig göra justeringar på cykeln om det skulle behövas. Denna lätta och kompakta pryl samlar flera verktyg i ett, och är perfekt att ha till hands om du märker att något behöver dras åt eller justeras.

Kedjebrytare och kedjelås: Ett fall med cykeln eller en elak rot som griper tag i kedjan kan skada kedjan eller få den att brista. Med en kedjebrytare kan du laga den, så att du kan ta dig hem igen.

MTB2

För cyklisten

En njutningsfull och lyckad tur ute på stigarna förutsätter tre saker: komfort, säkerhet och regelbunden påfyllning av vatten och energi.

Komfort

Cykelbyxor: Ett par cykelbyxor med vaddering i grenen gör långa turer så mycket mer behagliga. De finns med skum i olika densiteter, och de förebygger obehag till följd av friktion mellan innerlåret och sadeln. Cykelbyxor: med eller utan underkläder? Läs mer om det i vår artikel!

Handskar: Dessa hjälper till att absorbera stötar och vibrationer. När du anstränger dig hårt och svettas mycket kan händerna också tendera att glida på styret. Då hjälper handskarna dig att behålla ett stadigt grepp och full kontroll över din MTB.

Säkerhet

Hjälm: Vad skyddar dig vid en hård smäll mot huvudet, om inte hjälmen är där? Ta dig tid att inför varje tur kontrollera att hjälmen är rätt justerad till ditt huvud. Hur väljer jag rätt cykelhjälm? Läs mer om det i vår artikel!

Cykelglasögon: Glasögon är extra praktiska och viktiga för dig som cyklar MTB, inte bara tack vare sin polariserande effekt, utan också eftersom de skyddar ögonen mot insekter, lerstänk och grus som sprätter upp.

Handskar: På samma sätt skyddar handskar mot grenar som riskerar att rispa händerna.

Mobiltelefon: Innan du ger dig ut, berätta för en vän eller familjemedlem hur länge du tror att du blir ute, och kontrollera att mobilen har tillräckligt med laddning. På så sätt kan du lättare påkalla hjälp om cykeln pajar eller om du är med om en olycka.

Första hjälpen-kit: Innehållandes vattentäta plåster, våtservetter för sårtvätt osv.

Saker att ta med ut på en stigtur

Vätska och energi

För att kroppen ska orka med hela turen behöver du regelbundet fylla på med vätska och energi:

Vattenflaska/vätskeryggsäck: Vattenflaskor är praktiska, eftersom de väger lätt och kan fästas i en flaskhållare på ramen. Men ska du ut på en längre tur kommer inte vattenflaskans volym att räcka till. En vätskeryggsäck (också kallad vätskeväska) har fördelen att rymma mer vatten (mellan 1–3 liter), samtidigt som den även kan fyllas med andra saker från packlistan.

Energi (mat): Müslibars och energigeler är bra energikällor, som tar upp ytterst lite plats i ryggsäcken.

Äntligen redo för en härlig tur ute på stigarna? Då kör vi iväg!

Du kanske också gillar

Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Det breda utbudet av olika mountainbikes kan göra det svårt att välja. Här hjälper vi dig att välja rätt mountainbike utifrån hur långa turer du gör, och hur kuperad terrängen du cyklar i är. Läs vidare nu.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.

en pojke sitter på en cykel, han befinner sig längst kusten

Hur väljer jag rätt barncykel?

Är det dags att välja barnets första cykel, eller kanske en mer specifik modell för att testa en cykelsport? Att välja barncykel är inte det enklaste! Vi förklarar vilka kriterier du ska utgå ifrån med tanke på balans, inlärning, storlek, aktivitet (hur ofta och typ av cykling) samt komfort.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.