Våra fleeceplagg är återvunna

Din vandringströja har varit en plastflaska i ett tidigare liv

Ja, det stämmer! Många av våra sköna fleeceplagg är tillverkade helt
med återvunna PET-flaskor.

Fleeceplagg är supermjuka. Men hur ser tillverkningsprocessen ut?

 På Quechua har vi tagit fram vissa av våra fleeceplagg med återvunna plastflaskor sedan 2010.
Läs mer om plaggen du har med dig på vandringen!

Våra fleeceplagg är återvunna

Inga fler kliande kläder

Fleecetyg har i stort sett befriat vandrare från stickiga och kliande ullkläder, och förtjänar ett stort tack för det. Sedan fleecetyget uppfanns 1979 har det mer och mer ersatt ull i träningsgarderoben. Med hjälp av fleece slipper man kalla, fuktiga kläder på vandringen.
Man får helt enkelt ett plagg som har allt. Men det finns en stor nackdel: tyget är gjort av plast.
På den här punkten vinner ullplaggen. Men tänk om fleecetyg kan tillverkas genom att använda återvinnet plastavfall istället för att producera mer? Det var precis så vi på Quechua tänkte då för tio år sedan.

Låt oss blicka tillbaka lite. Varför blev fleece mer populärt än ull?
Jo, för dess isolerande och värmande egenskaper. Fleeceplaggens främsta mål är att hålla oss varma. Men då kanske du tänker: ullplagg är också värmande. Ja det är dem, men fleecekläder håller dig varm samtidigt som de är fjäderlätta. Dessutom låter de kroppen andas och torkar blixtsnabbt. Tack vare fleecetyget kan man svettas utan att huden blir irriterad och man slipper den där kliande känslan i handlederna och nacken så fort man har börjat gå. Missförstå oss rätt, vi älskar ullplagg också! Men komfort är ett av de viktigaste kriterierna för en trevlig vandring, och där vinner fleecetyget.

"Vi tänkte såhär: istället för att förbjuda polyester, ett material som helt och hållet "hör samman med tekniken bakom fleecetyg", skulle vi klara oss utan nyproducerad polyester. Så 2010 antog vi utmaningen och tillverkade fleeceplagg från återvunna plastflaskor".

Våra fleeceplagg är återvunna

Plastflaskor som värmer

Låt oss prata lite om plast.

Fleece är ett material som är tillverkat av polyester. Mer specifikt är det gjort av polyetentereftalat, mer känt som "PET".
I Quechuas Worldwide Design Centre bestämde vi oss för att det var dags för en förändring och tänkte därför ut en ny typ av fleece.
"Vi tänkte såhär: istället för att förbjuda polyester, ett material som helt och hållet hör samman med "tekniken bakom fleecetyg", skulle vi klara oss utan nyproducerad polyester. Så 2010 antog vi utmaningen och tillverkade fleeceplagg som helt bestod av återvunna plastflaskor." Det berättar Emmanuelle François, produktchef för Quechuas allra första fleecekläder som var i 100 % återvunna fibrer.

Våra fleeceplagg är återvunna

Startskottet för vår ekodesign

Precis som vi hade hoppats hjälpte användningen av återvunnen polyester oss att minska klimatavtrycket från våra fleecekläder avsevärt. Vi kunde minska koldioxidutsläppen med 15 % och energiförbrukningen med 20 % för våra ekodesignade plagg i fleece. Fler än 160 Quechua-produkter är just nu tillverkade med olika åtgärder inom ekodesign. Vi ger miljontals plastflaskor nytt liv varje år genom att använda dem till våra fleeceplagg i återvunnen polyester.

Idag tillverkar vi tekniska fleeceplagg där 90 % av alla våra modeller består av minst 66 % (herrmodeller), 70 % (dammodeller) och 71 % (juniormodeller) återvunnen polyester.

Dessa siffror motiverade oss att göra ännu mer. Fleeceplagg i återvunnen plast var bara startskottet för ett stort Quechua-projekt: nämligen vår ekodesign, som nu är en central del i vårt arbete och som påverkar hur vi designar och tillverkar våra produkter.

Dessutom är det fullt möjligt att ekodesigna snygga träningskläder. Vem kunde tro att återvunnen plast skulle resultera i stilrena plagg för vandringen?

Våra fleeceplagg är återvunna

Design är ett viktigt kriterium eftersom vi vet att fleecekläder har blivit basplagg för många de senaste åren.Förr användes fleeceplagg främst för vandring men eftersom de är så mjuka och sköna bärs de numera även till vardags. Vissa påstår till och med att fleece är "trendigt". Vem kunde ha anat det när fleecetröjor bara användes av inbitna vandringsentusiaster? Med detta i åtanke tar vi på Quechua design på allvar och skapar ekodesignade fleeceplagg i snygga färger och stilar för att de ska vara mer användbara. De ska passa lika bra i fjällen som hemma i vardagsrummet.

På tal om färg – ekodesignen har även påverkat hur vi färgar textilier.
På Quechua använder vi en teknik som kallas dope-dyeing (spinnfärgning) för vissa av våra produkter. Varje garntråd färgas redan under tillverkningen. Att spinnfärga ett tyg eller att enbart färga varannan tråd (s.k. biton) minskar vattenförbrukningen med cirka 30–40 % jämfört med traditionell färgning. Vi sparar med andra ord cirka 15 liter vatten per kilo komponent.

Att återvinna plast, minimera avfall och bekämpa överanvändning av resurser är små steg – men alla som gillar att vandra vet att varje litet steg räknas på en lång resa. Vi är glada och stolta över arbetet som vi påbörjade 2010, och spända på vart utvecklingen tar oss härnäst!

Läs mer om våra åtaganden

minskad produkter miljöpåverkan

Vi jobbar för minskad miljöpåverkan från våra produkter

Utöver att erbjuda dig förstklassiga sportprodukter, så är våra designteam åtagna till att utforma dem på ett miljövänligt och hållbart sätt. Vi använder oss av ekodesign för att uppnå detta.

barn cykel sport

ETT LÅNGVARIGT FÖRHÅLLANDE

Att få din feedback, prata med varandra, dela en gemensam passion, stödja, motivera och hjälpa... Att uppleva DECATHLON slutar inte med att köpa en produkt. Vi vill utveckla en långvarig relation med er - idrottsanvändarna!

VÅRT ENGAGEMANG FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN

VÅRT ENGAGEMANG FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN

Vi inser brådskan att agera utefter de pågående klimatförändringarna. I vårt dagliga arbete strävar vi ständigt efter att minska vår miljöpåverkan inom alla företagets sektorer.På denna sida inbjuder vi dig att läsa om utmaningen som klimatförändringarna innebär, och på vilka sätt vi försöker begränsa vårt klimatavtryck.