VI EKODESIGNAR VÅRA EGNA PRODUKTER

Vi jobbar för minskad miljöpåverkan från våra produkter

Utöver att erbjuda dig förstklassiga sportprodukter, så är våra designteam åtagna till att utforma dem på ett miljövänligare och hållbarare sätt.

Att tänka miljövänligare

I vårt miljötänk försöker våra designers att ta hänsyn till miljön från det första designstadiet och genom hela produktens livscykel.

Konkret innebär detta att tänka på hur man kan möjliggöra att minska miljöavtrycket genom hela produktens utformning, bruk och återvinning.

I designprocessen av en produkt med minskad miljöpåverkan uppfylls fortfarande samma funktioner som en konventionellt utformad produkt: en T-shirt för löpning är först och främst gjort för att vara ett bra sportplagg!

PRODUKTENS LIVSCYKEL

Produktens livscykel

Allt handlar om faserna som produkten genomgår under sin livslängd.

- råmaterialen : utvinning och behandling
- produktion : framställningstekniker
- transport : från produktionsplatsen till försäljningsplatsen
- distribution: försäljningsplats och sätt
- bruk: bruk, tvätt och skötsel
- slutet på dess livscykel: reparation, återvinning, förstörelse

VI EKODESIGNAR VÅRA EGNA PRODUKTER

Hur vi minskar miljöpåverkan i produktdesignen

Vi designar med precision!

Våra designteam har utformat strikta ramverk för detta arbetssätt. Produkterna som avses måste uppfylla minst en av dessa kriterier:

1. Minska miljöpåverkan med minst 10 % i jämförelse med den föregående modellen för minst två av följande indikatorer: klimatförändring, luftföroreningar, vattenföroreningar och förbrukning av råvaran.

2. Produkten måste vara designad på ett av dessa specifika sätt: minst 70 % av produktens vikt ska bestå av återvunnen polyester, ett material tillverkat av minst 90 % ekobomull, vara spinnfärgat etc.

VI EKODESIGNAR VÅRA EGNA PRODUKTER

Ta nästa steg framåt

För att ta nästa steg har vi förbundit oss angående vilka material vi använder för att tillverka våra produkter. Mot slutet av 2022, kommer all polyester och bomull komma från miljövänliga källor. År 2019 var så redan fallet för 95 % av bomullsmaterialet som fanns i våra produkter, vilket bådar gott inför framtiden. Men endast 16,3 % av polyestern i våra produkter uppfyller kravet, däri ligger vår utmaning!

Vi är väl medvetna om att mycket behöver göras för att minska miljöpåverkan och vi är fast beslutna om att agera för förändring.

Idag består de största utmaningarna i att evaluera produkterna och deras material, och i synnerhet att hitta alternativa material. Vi måste försäkra oss om att ett material som ersätter ett annat innebär färre giftiga utsläpp och med minskat miljöavtryck. Vi förlitar oss därför på externa studier och tester som måste garantera tillförlitligheten hos dessa resultat.

Våra produkter måste garantera en rad kvalitativa och tekniska krav. Alternativen är ibland teknologier som inte än är välkända på marknaden. Vi använder t.ex. ekobomull i några av våra produkter från uppfödare som ger en mer småskalig produktion. Så den ekobomull som finns tillgänglig på marknaden motsvarar en mindre mängd än den traditionella.

Vi på DECATHLON förstår vikten av att skapa hållbara och ekodesignade produkter med hänsyn till klimatförändringarna och resurserna,. Våra team har som mål att ekodesigna 100 % av produkterna 2026.

Våra andra åtaganden

VÅRT ENGAGEMANG FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN

VÅRT ENGAGEMANG FÖR ATT MINSKA MILJÖPÅVERKAN

Vi inser brådskan att agera utefter de pågående klimatförändringarna. I vårt dagliga arbete strävar vi ständigt efter att minska vår miljöpåverkan inom alla företagets sektorer.På denna sida inbjuder vi dig att läsa om utmaningen som klimatförändringarna innebär, och på vilka sätt vi försöker begränsa vårt klimatavtryck.

Kontrollera tältet innan du ger dig av

Kontrollera tältet innan du ger dig av

Glöm inte att kontrollera tältets alla delar innan du ger dig av, för att slippa dåliga överraskningar väl på plats.

Så tar du hand om din vandringsryggsäck

Så tar du hand om din vandringsryggsäck

Vid trekking och vandring är ryggsäcken din bästa vän. Därför har vi samlat ihop lite tips och råd för att ta hand om, rengöra och förvara din ryggsäck så att den håller länge.

dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!