Fördelar-med-fotboll

Fem fördelar med att spela fotboll
Vilka positiva effekter har fotboll på hälsan? Läs om några av dem här!

Fotboll är en enkel sport som spelas över hela världen. Förutom att erbjuda ett spännande spel ger fotboll fantastisk träning av kondition och uthållighet, eftersom den involverar så mycket löpning.

Fem fördelar med att spela fotboll

Fem fördelar med att spela fotboll

Fotboll hjälper dig att tona dina muskler och förbättra din koordination. Eftersom det är en lagsport har det också positiva effekter på det psykiska välbefinnandet. Låt oss dyka ner lite djupare i fotbollens fördelar!

Fördelar-med-fotboll

1. Fotboll förbättrar konditionen

Du kanske är mest imponerad av fotbollsspelarnas cykelsparkar, men deras kondition är ganska imponerande, den med!

Fotboll är en lagsport som tvingar spelarna att springa mycket, för vuxna upp till 10 km under en match. Förutom att ha kul medan du skjuter frisparkar rakt in i nätet och tacklar allt som tar sig över mittlinjen, kommer du alltså att förbättra din uthållighet. Om du tränar och spelar matcher regelbundet kommer du att märka stor skillnad på kondis och flås.

Fördelar-med-fotboll

2. Fotboll gör dig starkare

Tempot under en fotbollsmatch är allt annat än monotont. det ändras precis hela tiden!

En annan fördel med att spela fotboll är att det gör dig starkare. Vi har sagt att det involverar mycket löpning, men det är så långt från en vanlig joggingtur man kan komma! Så länge du inte spenderar matchen på avbytarbänken (vilket ingen vill göra) kommer du att ändra tempo ofta. Beroende på i vilken position du spelar kan du behöva accelerera och sakta ner om vartannat och kanske springa både framlänges och baklänges. Det finns inte tid att stå och hämta andan, du får vänta tills det blir ett avbrott i matchen. De här upprepade accelerationerna och spurterna gör dig både starkare och mer uthållig.

Fördelar-med-fotboll

3. Fotboll tränar kroppen på andra sätt

Fotboll tränar alla dina fysiska färdigheter: smidighet, snabbhet och balans.

Fotboll kallas det, ja – men det är inte bara fötterna du spelar med. Precis som många andra lagsporter kräver fotboll många olika fysiska färdigheter av spelarna. När du dyker mot bollen för att rädda ett mål behöver du god smidighet och balans. All löpning och alla accelerationer kommer att göra dig snabbare (en av de viktigaste egenskaperna i den här sporten). Och att tvingas att kontrollera bollen med fötterna istället för med händerna kommer att utveckla din koordination.

upptäck-fotboll

4. Fördelarna med att utöva en lagsport

Fotboll håller dig i form både fysiskt och mentalt. för att vinna en match måste du ju samarbeta med resten av laget!

Fotboll handlar inte bara om fysisk ansträngning, spelsystem och taktik är minst lika viktigt. Oavsett om ni spelar 4-4-2 eller 4-3-3 så krävs det laganda och solidaritet mellan spelarna. Man måste hålla sig till den valda taktiken, respektera lagkamrater, peppa varandra och kommunicera effektivt. Sporten lär ut att lagets potential är större än summan av de enskilda spelarna. Ett väl strukturerat och sammanhållet lag kan slå ett lag bestående av mycket bättre spelare. Och det här arbetet får dig som enskild spelare att utvecklas på ett personligt plan.

upptäck-fotboll

5. Fotboll ger allsidig träning

Fotboll tränar styrka och uthållighet lika väl som tekniska färdigheter.

Fotboll involverar många olika typer av rörelser och kräver många tekniska färdigheter av spelarna. Att springa och samtidigt kontrollera bollen med fötterna kommer att förbättra din koordination betydligt. Att springa, hoppa och sparka bygger upp lårmuskler, sätesmuskler och magmuskler. De tekniskt knepiga rörelserna ökar också din proprioception och smidighet. Spelar du som målvakt tränar du upp dina reflexer, din vighet och din förmåga att förutse var bollen kommer att skjutas. Fotboll ger helt enkelt en mycket mångsidig träning av allt från muskelstyrka till smidighet och koordination.

Fotboll är lika bra för kroppen som det är kul att spela. Tveka inte att kontakta en klubb nära dig, eller att dra ihop några vänner för att spela tillsammans!

Du kanske också gillar

Hur väljer jag fotboll?

Hur väljer jag fotboll?

Läs våra tips för hur du väljer fotboll!

Så väljer du fotbollsskor

Hur väljer jag fotbollsskor?

Läs våra råd om vad du ska tänka på när du väljer fotbollsskor.

Hur väljer jag målvaktshandskar?

Hur väljer jag målvaktshandskar?

Läs våra råd om vad du ska tänka på när du väljer målvaktshandskar.

benskydd

Hur väljer jag benskydd för fotboll?

Läs våra råd om vad du ska tänka på när du väljer benskydd för fotboll.