pendlare

Fem tips till dig som cykelpendlar

Cykling är det perfekta sättet att ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt få vardagsmotion. Att cykla till jobbet är billigare än att ta bilen, hälsosammare än att åka kollektivt, och du kommer fram gladare och mer energisk än dina kollegor. Men det finns några saker att tänka på för att cykelpendlingen ska bli lyckad.

Här är fem saker vi önskar att vi hade tänkt på när vi började cykelpendla.

 

1. Har du koll på trafikreglerna?

"Självklart", kanske du tänker, "jag håller till höger, inväntar grön gubbe och sträcker ut armarna för att visa åt vilket håll jag ska svänga". Men vad gäller egentligen för cykling på gångväg, är det tillåtet och hur snabbt får man i så fall cykla? Om en cykelpassage över en bilväg inte har trafikljus, vem har väjningsplikt, du eller bilisten?

Alla kan vi ha nytta av att regelbundet ta en titt på de trafikregler som gäller för cykling. Hårt trafikerade stadsgator under rusningstid kan upplevas som stressande, men har du full koll på hur du förväntas bete dig i trafiken kan du känna dig mer självsäker och cykla säkrare.

På Transportstyrelsens hemsida kan du läsa om de viktigaste trafikreglerna för dig som cyklist. Vi rekommenderar att även ladda ner deras pedagogiska broschyr "Cykelpassager och cykelöverfarter".

Fem tips till dig som cykelpendlar

2. Köp det bästa cykellåset du har råd med

Alla som någon gång har kommit fram till den plats där de lämnat sin cykel och där inte funnit annat än tom luft kan tala om att det inte är någon kul upplevelse. Även om din arbetsplats har en skyddad cykelparkering är det ändå värt att låsa fast cykeln med ett kvalitetslås för säkerhets skull. Tillverkare av cykellås brukar ha egna betygsskalor för att ange skyddsnivån hos sina lås. Svensk brand och säkerhetscertifiering AB (SBSC) utfärdar även certifieringar av cykellås, och på deras hemsida kan du se en lista över godkända lås.  

Nöj dig inte heller med ett lås. Med ett extra lås, till exempel ett kabellås, är cykeln säkrare än med bara ett lås. Med det första låset bör du sträva efter att låsa fast cykelns ram och ett av hjulen i en fast punkt, till exempel ett cykelställ. Med hjälp av ett andra lås, eller en kabel som fästs i det första låset, låser du fast det andra hjulet. Ibland stjäl tjuvar bara ett hjul, istället för hela cykeln. Att låsa fast hjulen med låsbara snabbkopplingar är ett bra sätt att bromsa tjuven. De ersätter dina vanliga snabbkopplingar, och kräver en specialnyckel för att lossas. Glöm bara inte att ta med dig nyckeln ut, ifall du råkar ut för punktering.

3. Välj punkteringståliga däck

Och apropå punkteringar: cykelpendlar du regelbundet, välj ett par robusta däck som är ordentligt punkteringsskyddade.

Lättviktsgummi är suveränt för tävlingar och för att jaga Strava-segment, men är högsta prion att komma fram till jobbet i tid rekommenderar vi att välja låg punkteringsrisk framför effektivitet.

De bästa pendlardäcken rullar relativt lätt, men är försedda med ett punkteringsskyddande lager av kevlar eller något annat tåligt material. Detta lager är oftast tillräckligt för att stoppa vassa föremål från att ta sig genom däckgummit in till innerslangen.

Fundera över om den däckbredd du för närvarande har är adekvat. Det kan vara idé att testa en bredare variant. Cyklar du på en landsvägscykel med 23 mm breda däck kan du, genom att byta till 25 eller 28 mm, ha ett lägre tryck i däcken, vilket gör cyklingen bekvämare. Kontrollera bara att din cykel kan ta bredare däck först.

 

 

Fem tips till dig som cykelpendlar

4. Du kan aldrig vara alltför synlig

Det sista en cyklist vill höra är ett "Oj, förlåt, jag såg dig inte."  

Uppmärksamma bilister borde kunna få syn på dig oavsett vilka kläder du bär, men det skadar inte att göra sig extra synlig med hjälp av neonfärgade kläder och tillbehör.
Cyklar du i mörker är cykellysen obligatoriska enligt lag.

Vi rekommenderar att ha fler än ett lyse både fram och bak, och framför allt bak. Medan du cyklar kanske du inte märker av om baklyset börjar få slut på batteri, så med två bakljus är du säkrare.

5. Ta den långa vägen hem ibland

Cykelpendling ska inte bara vara ett praktiskt och kostnadseffektivt sätt att ta sig från punkt A till punkt B – det ska också vara kul!

Att alltid cykla samma väg kan bli tråkigt i längden. Vik av från den vanliga vägen ibland och upptäck något nytt. Cykla genom en park, eller ta en slingrande grusväg genom ett skogsområde. Det spelar inte så stor roll vart omvägen tar dig, det viktiga är att njuta av den!

Du kanske också gillar

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

Välj citycykel

Vilken citycykel är rätt för dig?

Att ta sig runt på cykel är både billigt, miljövänligt och njutbart! Vi hjälper dig att ta reda på vilken typ av citycykel som är bäst för dig utifrån hur långt du cyklar, hur ofta och i vilken typ av stadsmiljö.

hur-valjer-jag-cykelsadel

Hur väljer jag cykelsadel?

Läs våra tips om hur du väljer sadel till din cykel.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.