Återhämtning med massage

Hur använder man massageredskapen rullar, bollar och pinnar för återhämtning?

Återhämtningen är viktig för atleters framgång. Det måste utgöra en del av ditt träningsschema och bli till en vana, så kroppen för återhämta sig och bli mer effektiv. Ett av sätten för att göra det på bästa sätt är genom massage.

Återhämtningsmassage efter sportandet hjälper kroppen att slappna av, du undviker att bli stel och du gör musklerna lite smidigare. Det hjälper till att förebygga uppkomsten av microlesioner i muskelfibrerna, genom att stimulera blodcirkulationen men även för att eliminera gifter.

Men det är inte allt: Beroende på var och hur du masserar, kan du få smidigare leder, underlätta venös retur och få en smärtstillande effekt för att dämpa smärtan.

Foam roller

massagerullar

Du har säker hört talas om massagerullar i skum, även kallad foam roller, men vet du alla fördelar med detta massageredskap, och hur du använder dem för effektiv återhämtning?

Massagerullar är numera ett vanligt redskap för återhämtning efter sport. Varför och hur använder vi dem? Läs allt du behöver veta här!

Vikten av massage som återhämtningsmetod

Återhämtningen är viktig för atleters framgång. Det måste utgöra en del av ditt träningsschema och bli till en vana, så kroppen för återhämta sig och bli mer effektiv. Ett av sätten för att göra det på bästa sätt är genom massage.

Återhämtningsmassage efter sportandet hjälper kroppen att slappna av, du undviker att bli stel och du gör musklerna lite smidigare. Det hjälper till att förebygga uppkomsten av microlesioner i muskelfibrerna, genom att stimulera blodcirkulationen och eliminerar även gifter. Det finns många fördelar med ordentlig återhämtning! Men det är inte allt: beroende på var och hur du masserar, kan du få smidigare leder, underlätta venös retur och få en smärtstillande effekt för att dämpa smärtan.

Vi vet alla att det är svårt att massera sig själv, därför är det så praktiskt med massagerullar. Det är det perfekta redskapet för auto-massage, och din bästa vän för att återhämta dig på bästa sätt!

Vad är en massagerulle (foam roller)?

En massagerulle är tillverkad i skum och har varierande densitet. Du använder den med din egen kroppsvikt för djupgående massage. Du kan t. ex. placera den under ryggen när du ligger ner, och rulla fram och tillbaka. På samma sätt kan du massera dina vader, lår eller rumpa, lägg bara rullen under muskelgruppen och rör dig fram och tillbaka. Det är kroppsvikten som gör att du masserar avslappnade och djupgående. Du kan alltid börja försiktigt och sen öka trycket. Om du känner att ett område är spänt, eller om du upptäcker en smärtsam punkt (en triggerpunkt), se till att massera noggrant där.

Olika typer av massagerullar

Längd, diametermått ock kompakthet varierar på massagerullar för att passa alla:

- För en lätt och skonsam massage väljer du en med mjukt och bekvämt skum.

- För mer intensiv massage väljer du en modell som har mer kompakt och strukturerat skum.

- För ännu mer effektiv massage behöver du en elektrisk massagerulle; vibrationerna får dina muskler att slappna av utan att du behöver anstränga dig.

Det finns även väldigt praktiska massagerullar i miniformat, som enkelt tas med till träningen eller på resan.

Massagebollar

MASSAGEBOLLAR

För en djupgående auto-massage med precision är massageboll det allra bästa redskapet! Det finns 3 tillgängliga storlekar som anpassas till området du vill massera.

Kolla in vår illustrerade guide nedan för att se hur du använder bollarna i liten, stor eller dubbel modell, alla från Decathlons eget märke Aptonia. Instruktionsvideor som godkänts av vår samarbetspartner som är sjukgymnast, visar grundövningar för muskelgrupper som gynnas av massage med bollarna. 

500 SMALL MASSAGEBOLL: FÖR INTENSIV MASSAGE, OPTIMAL FÖR HÅLFOTEN OCH RYGGEN

500 BIG MASSAGEBOLL: FÖR RYGG OCH SÄTE. ENKEL ATT ANVÄNDA FÖR DIG SOM ÄR NYBÖRJARE INOM MASSAGE

500 SMALL MASSAGEBOLL: FÖR INTENSIV MASSAGE, OPTIMAL FÖR HÅLFOTEN OCH RYGGEN

Modular massagepinne

MASSAGEPINNAR

Massagepinnen 500 MODULAR passar för massage av olika kroppsformer och muskelgrupper, och för att variera intensiteten. Den är nämligen utrustad med två anpassningsbara delar (orange färg).

Du placerar dem för att skapa olika strukturer. Pinnen kan på så sätt anpassas till muskelgruppens speciella form (låt, säte, rygg, nacke osv.), och även variera hur djupgående massagen ska vara, beroende på hur stela musklerna är.

TA REDA PÅ HUR DU ANVÄNDER DETTA PRAKTISKA OCH INNOVATIVA MASSAGEREDSKAP

Du kanske även gillar

strecth

Varför stretcha?

Det är en evig debatt mellan träningsintresserade: stretchingens vara eller icke vara. Är det verkligen effektivt att stretcha? Vi reder ut hur det ligger till.

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sina personliga erfarenheter.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.