tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Harmonie: “yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Tränar du kampsport och behöver utöva en sport för att få bättre fokus? Harmonie tränar boxning och yoga och berättar om sin personliga erfarenheter.

När du tänker på boxning får du upp bilder av boxningsringen, matcher, handskar och slag... Du associerar antagligen yoga med lugn musik, avslappning och meditation. Dessa två sporter verkar vara varandras motsatser, men de är faktiskt överraskande kompatibla!
Harmonie är säljassistent och ledare för kampsportsavdelningen hos Decathlon i Lille, Frankrike. Hon berättar om tiden hon spenderar i boxningsringen och på yogamattan.

Hej Harmonie, kan du berätta lite om hur du började sporten?

Jag började träna judo när jag var 4 år, och tränade fram till 2013. Jag tog svart bälte och deltog i många nationella och internationella tävlingar. Jag började arbeta i armén 2012 och provade på andra sporter. Under mina år i armén tränade jag brottning, klassisk brottning och Muay Thai. Jag slutade i armén för bara något år sedan, så jag har fortsatt med dessa sporter.  

Så var passar yogan in i allt det här?

Jag började träna yoga för två år sedan. Det är lustigt för folk inser inte hur väl yogan kompletterar andra sporter. Jag började träna yoga eftersom jag upplevde mycket stress i armén och jag behövde ta hand om mig själv och slappna av. Jag började även gymma och då märkte jag hur väl det passade till att träna kampsport. Jag blev mycket smidigare och min koncentration blev mycket bättre. Innan hade jag väldigt svårt att koncentrera mig, men yogan hjälpte verkligen till. Nu är jag mycket mer fokuserad när jag boxas. Jag tar mer tid på mig i vardagen, tänker igenom saker och är inte lika impulsiv som förut. Det är även avslappnande och frigörande.

Under yogaträningen glömmer jag allt annat, jag är i min egen värld och helt i nuet, det gör mig så gott.

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

På vilka andra sätt har yogan ändrat dina dagliga rutiner?
Det hjälper mig verkligen att slappna av, och om du lägger in den spirituella biten som jag gör, så hanterar du saker på ett annat sätt. Jag tänker mycket på det varje dag. Till exempel, när min chef hade ont i ryggen i fredags, så visade jag henne en yogaställning som hjälper. Jag värmer upp med en solhälsning innan jag sportar för att förbereda hela min kropp. Det är bra för både kroppen och på en spirituell nivå.  

Du tränar mycket, hur ser en vanlig vecka ut för dig?
Jag tränar kampsport varje dag, och på torsdagskvällar springer jag och gör sen yoga. Jag började med instruktionsvideor och nu gör jag mina egna program. Jag läser mycket för att göra mina träningspass, och jag hämtar mycket från min lärare jag hade. Jag gör ett andra yogapass på söndagsmorgnar, det hjälper mig starta dagen på rätt sätt och jag får lite egentid. Ibland gör jag några yogaställningar på morgonen innan det kommit så mycket folk till butiken.  

Var det något som höll dig tillbaka innan du testade yoga?
Nej inte egentligen, men det är sant att den första yogalektionen kan verka lite konstig när man är ovan. För alla kan det kanske kännas lite konstigt att sjunga, och man undrar väl vad man håller på med egentligen? Det är sant att jag hade lite förutfattade meningar, men det hindrade mig inte. Jag ville lära mig, gick dit och blev glatt överraskad då alla de andra deltagarna var öppna och välkomnande.  

Du började träna i grupp och gick sedan över till att träna hemma. när kändes övergången naturlig?

En av fördelarna med yoga är att du kan träna hemma. Men jag tror ändå det bästa är att börja träna med någon som kan hjälpa dig, och vissa yoga instruktörer har en lugnande inverkan bara med sin röst. För mig fungerade det inte heller med instruktionsvideor. Jag hade svårt att koncentrera mig och stördes av ljuden runtomkring, så jag började snart sätta ihop mina egna pass. Nu sätter jag av en timme för att bara göra yoga. Jag använder mig av eteriska oljor, rökelse och väljer musik jag gillar, det är verkligen min egen stund. Jag planerar mina träningspass för att veta vilka ställningar jag ska öva på och fokuserar på en viss aspekt.

Vad förvånade dig mest med yogan?

En bra överraskning var hur kroppen kändes. I början är det ganska obekvämt, men när du fortsätter så släpper spärrarna och man blir smidigare ganska fort, vilket är väldigt välgörande. En annan fördel är hur avslappnande det är. De gånger du lyckas vara i din egen värld, lyssna på instruktörens röst och fokusera känns det otroligt, även om det bara varar en liten stund.

Vilken slags yoga tränar du nu?

Oftast tränar jag hatha yoga, som bygger på asana med sin långa historia, och även vinyasa, som är mer dynamisk.

tips-personliga-erfarenheter-harmonie-yoga-boxning

Vilken atmosfär gillar du under en gruppträning?

Alla hälsar på varandra, ingen glöms bort. Sedan är man på sin matta och man tittar inte på de andra för att jämföra, det är ingen tävling om vem som kan gå ner djupast i ställningarna. Det råder verkligen välvilja, alla tränar utifrån sina egna förutsättningar. När det är dags att sjunga mantran så tittar ingen på dig heller. Du får en känsla av sammanhållning i gruppen och instruktörerna är oftast väldigt lyhörda.

En sista fråga - vilket råd vill du ge till en nybörjare?

Jag råder dem att ge det en chans! Var öppen och testa ett yogapass. Jag tror också det är viktigt att inte ha ett specifikt mål med träningen, njut bara och låt det ha sin gång så kommer fördelarna på köpet. Du ska alltid vara snäll mot dig själv och inte tvinga fram något.

Harmonie: “Yoga hjälper mig bli bättre på kampsport”

Justine

Kommunikationsteamet för sportråd

Född till simmare och f d regional mästare i cykling (OK, jag var bara 10)

Andra smarta tips:

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.

Kampsport

VILKEN KAMPSPORT PASSAR DIG BÄST? (välj en kampsport)

Du har bestämt dig att prova på kampsport! Du har en hel värld av möjligheter framför dig, och det är dags att välja disciplin. Men för många nybörjare är det svårt att bestämma sig. Det finns många olika stilar och det är inte det enklaste att hitta den som passar dig. Den här artikeln kan inte leverera ett definitivt svar, då det är ett personligt val. Men du får några praktiska tips som kan peka ut rätt riktning.

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

5 sätt Yoga kan göra dig bättre på löpning, cykling och klättring

När man tränar yoga blir man mer smidig och stabil, vilket underlättar i sporter som löpning, cykling och klättring.

sportochhälsa

Sport & Hälsa

Under temat "Sport & Hälsa" erbjuder Decathlon de följande sidorna.