HUR DU VÄLJER RÄTT RIDHJÄLM

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, för både juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Ridhjälm

Du ska utgå från din utövarnivå när du väljer ridhjälm. Sedan kan du även ha komfort, ventilering och passform i åtanke när du väljer modell. Alla våra hjälmar lever upp till gällande säkerhetsstandarder och ger samma nivå av skydd.

Hur du väljer rätt ridhjälm: 
DIN UTÖVARNIVÅ

Hur du väljer rätt ridhjälm:
Ventilerade

Tänk noga efter i vilka förhållanden du rider innan du väljer hjälm. Om du brukar rida när det är varmt eller om du lätt svettas på huvudet rekommenderar vi en mycket luftig modell, för bättre komfort. Du behöver en väldigt effektiv ventilering om du rider intensivt.

Det finns tre olika ventileringssystem för hjälmar, och ibland kombineras flera:

- ventileringszoner fram och/eller bak

- ventileringskanaler

- ett ventilerat nackskydd

Hur du väljer rätt ridhjälm:
PASSFORM

För att vara säker på att hjälmen passar för ditt huvud ska du välja en modell som omsluter huvudet ordentligt.

Runt huvudet: Hjälmen ska passa perfekt runt huvudet, inget utrymme ska förekomma mellan ditt huvud och hjälmens kanter. Den ska inte heller sitta åt för hårt, men ska inte röra på sig när du skakar på huvudet.

Över pannan: Visiret eller kanten ska sluta endast några centimeter över dina ögonbryn, hela din panna ska täckas.

Över kinden: Kindremmen ska sitta tight så den inte glider över kinden, men sitta löst nog så den inte hindrar dina nackrörelser.

Hur du väljer rätt ridhjälm

VÄLJA RÄTT ridhjälm STORLEK

Hjälmar finns i one size eller justerbara modeller. Använd dig av storlekstabellerna i våra butiker, eller kika på märkets hemsida för att hitta din storlek.  

Hur du väljer rätt ridhjälm

ridhjälm: Kompletterande information

Oavsett vilken hjälm du väljer, ska den alltid svara upp till standardkraven i ditt land. Alla hjälmar från Fouganza följer standard och kontrolleras regelbundet under tillverkningen, för att säkerställa att inga defekter förekommer.

Hjälmens huvudsyfte är att skydda huvudet från smällar som orsakar skador. Det vanligaste materialet är EPS (expanderad polystyren), som tar smällen vid en kollision och bildar en sköld mot det utsatta området, precis som stötfångaren på en bil.

Bara för att en hjälm är obligatorisk så behöver det inte betyda att den inte är bekväm. Idag finns det många stilar att välja bland, från den klassiska sammetstäckningen till moderna tekniska modeller i snygg design med läckra detaljer. De senaste åren har det satsats på komfort, med skumvaddering och ventileringszoner, så du kan hålla huvudet kallt när du sitter i sadeln! Idag har vi kommit långt från den klassiska ridhjälmen. Hjälmen är pricken över i till din outfit som ryttare!

Här är några tips för att din ridhjälm ska hålla längre.

- Förvara den i fodralet för att undvika smuts och repor.

- Rengör insidan ofta (eftersom du svettas). De flesta hjälmar har en löstagbar skumvaddering eller innerhjälm som kan tvättas på låg temperatur. Du kan också använda en speciell rengöringsspray för hjälmar.

- Lämna inte hjälmen där den utsätts för höga temperaturer (t. ex. i bilens baksäte i solen) detta kan skada polysterenmaterialet och påverka skyddet.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR