Ridhjälm provas innan lektion

Välj rätt ridhjälm

Säkerhet är superviktigt när du rider, både som junior och vuxen. Men vilken är bästa hjälmen? Vilken storlek ska du ha och hur vet du att hjälmen passar? Vi ger tips och råd om hur du ska tänka när du väljer det nödvändigste en ryttare kan ha, ridhjälmen. 

Ridhjälmen är så oerhört viktig för att skydda oss när vi rider. En ridhjälm finns att låna på varje ridskola, varje turridningsställe och hos alla som har häst. Ingen sitter upp på en häst utan den. Men är du ny som ryttare undrar du säkert varför du kan behöva skaffa en egen och inte bara låna ridskolans, eller kanske grannens?

Oftast håller en ridhjälm i ca tre år. Använd eller inte, åldras skummet iallafall och kan i riskera att hjälmen inte ger fullt skydd. När du köper en ridhjälm står ett tillverkningsdatum i hjälmen, det är viktigt att kolla på

Välj ridhjälm

Varför inte köpa en ridhjälm Second Hand?

En ridhjälm är en förbrukningsvara. Delarna på insidan ådras och torkar med tiden och efter flera år, är den för skör för att skydda fullt ut. En ridhjälm är också känslig för smällar, ett tapp från höfthöjd ner i betonggolvet i stallet är tillräckligt för att ge sprickor som kan påverka hur bra ett skydd är när olyckan är framme. När en hjälm lånas eller köps på second hand, vet du inte hur gammal den är, eller vad den kan ha råkat ut för. Så när du eller ditt barn skriver in er på ridskolan och planerar att komma igång med ridningen, åk direkt och köp en ny, egen ridhjälm som sitter ordentligt för att skydda och inte kan ha farit illa längs vägen. 

I den här artikeln går vi in på allt du kan behöva tänka på när du står där i butiken för första gången och undrar vilken är den bästa ridhjälmen?

Välj rätt ridhjälm: din utövarnivå

Nybörjare
Du är nybörjare och behöver hjälp med ridningen och bemästrar inte de tre gångarterna än. Välj en lätt hjälm som är enkel att justera med bra passform. Vissa modeller har en inställningsratt bak så du enkelt kan anpassa den till din huvudform. Detta är praktiskt för juniorhjälmar, så hjälmen kan justeras i takt med att barnet blir äldre.

Avancerad nivå
Du klarar av att förbereda hästen själv, men behöver fortfarande hjälp med ridningen under grupp- eller privatlektionerna. På den här nivån har hjälmarna en skumvaddering för ökad komfort. Du kanske föredrar en modell med löstagbar vaddering som kan tvättas.

Expertnivå
Du förbereder hästen själv och rider helt på egen hand. För intensiv ridning ska hjälmarna ha en mjuk insida för ökad komfort, och skumvaddering samt ett effektivt ventileringssystem. Du behöver en hjälm med perfekt passform, gärna i en storlek, utan justering.

Välj rätt ridhjälm: Ventilationen

Tänk noga efter i vilka förhållanden du rider innan du väljer ridhjälm. Om du brukar rida när det är varmt eller om du lätt svettas mycket under hjälmen, är den bästa ridhjälmen en mycket luftig modell, för bättre komfort. Vi har alla varit där, nytvättat hår, en tur i stallet och helt plötsligt ser det ut som du inte tvättat det på en vecka. Rider du ett intensivt pass, kan det vara skönt med effektiv ventilering.

Det finns tre olika ventileringssystem för ridhjälmar, och ibland kombineras flera:

- ventileringszoner fram och/eller bak

- ventileringskanaler högst upp

- ett ventilerande nackskydd

Välj rätt ridhjälm

Välj rätt ridhjälm:
Passform

Hur vet man att ens ridhjälm passar? Ja för att vara säker på att ridhjälmen sitter bra ska du välja en modell som omsluter huvudet ordentligt.

Runt huvudet: Ridhjälmen ska passa perfekt runt huvudet, inget utrymme ska förekomma mellan ditt huvud och hjälmens kanter. Den ska inte heller sitta åt för hårt, men ska inte röra på sig när du skakar på huvudet.

Över pannan: Visiret eller kanten på ridhjälmen ska sluta endast några centimeter över dina ögonbryn, hela din panna ska täckas.

Över kinden: Kindremmen på ridhjälmen ska sitta tight så den inte glider över kinden, men sitta löst nog så den inte hindrar dina nackrörelser.

Tips för när du prövar din ridhjälm

Det kan vara knepigt att se om ridhjälmen passar och sitter som den ska när du eller ditt barn prövar den, ibland kan det se helt rätt ut, men vara lite för löst.
När ni prövar hjälmen, pröva att försiktigt trycka på skärmen, eller skaka lite på huvudet. Om hjälmen rör sig, är den för stor och kommer inte att skydda ordentligt och det är en mindre storlek som gäller!

Välj rätt ridhjälm: Hjälmstorlekar

Ridhjälmar finns i två olika typer av storlekar: one size eller justerbara modeller. Använd dig av storlekstabellerna i våra butiker, eller kika på märkets hemsida för att hitta din storlek. Och framförallt, pröva tills du hittar en som känns helt rätt!

Justerbara hjälmar
Justerbara hjälmar har antingen en inställningsratt eller ett resårband för att anpassas. De finns i storlekarna: S, M, L etc. (S = 48 till 52 cm, M = 52 till 56 cm osv.). Storleken kan öka eller minska med 4 cm. De justerbara hjälmarna är praktiska för barn, då de justeras i takt med att de växer.

Hjälmar i one size
One size-hjälmar är den klassiska modellen som inte kan justeras. Du måste välja en storlek för din huvudomkrets. Tänk på att dennna modell kanske inte passar väldigt runda eller ovala huvudformer. Köp i så fall en storlek större än din huvudomkrets, eller en justerbar modell.

Hur säkra är våra Ridhjälmar?

Den bästa ridhjälmen är en ssäker ridhjälm. Alla våra ridhjälmar testas noggrant enligt europeisk säkerhetsstandard och är lika säkra allihopa. Här nedan kan du se en video av hur vi testar våra hjälmar för att kolla att de tål hårda stötar och fall för att försäkra oss om att de håller.

Ridhjälm i stallet

Ridhjälm: Kompletterande information

Oavsett vilken ridhjälm du väljer, ska den alltid svara upp till standardkraven i ditt land. Alla ridhjälmar från Fouganza följer standard och kontrolleras regelbundet under tillverkningen, för att säkerställa att inga defekter förekommer.

Ridhjälmens huvudsyfte är att skydda huvudet från smällar som orsakar skador. Det vanligaste materialet är EPS (expanderad polystyren), som tar smällen vid en kollision och bildar en sköld mot det utsatta området, precis som stötfångaren på en bil.

Bara för att en ridhjälm är obligatorisk så behöver det inte betyda att den inte kan vara bekväm. Idag finns det många stilar att välja bland, från den klassiska sammetstäckningen till moderna tekniska modeller i snygg design med läckra detaljer. De senaste åren har det satsats på komfort, med skumvaddering och ventileringszoner, så du kan hålla huvudet svalt när du sitter i sadeln! Idag har vi kommit långt från den klassiska ridhjälmen. Hjälmen är pricken över i till din outfit som ryttare!

Tips för att din ridhjälm ska hålla längre

- Förvara den i fodralet för att undvika smuts och repor.

- Rengör insidan ofta (eftersom du svettas). De flesta hjälmar har en löstagbar skumvaddering eller innerhjälm som kan tvättas på låg temperatur. Du kan också använda en speciell rengöringsspray för hjälmar.

- Lämna inte hjälmen där den utsätts för höga temperaturer (t. ex. i bilens baksäte i solen) detta kan skada polysterenmaterialet och påverka skyddet.

Var alltid supernoga med din ridhjälm, och nöja dig aldrig med något som inte känns helt bra.
Kom ihåg att vårt huvud är bland det mest oersättliga och värdefulla vi har!
Ha kul, men håll dig alltid säker!

Hur du väljer rätt ridhjälm

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Du kanske även gillar

Säkerhetsväst och ryggskydd för ridning

Välj rätt säkerhetsväst eller ryggskydd för ridning

Om du ramlar av hästen när du rider kan det leda till allvarliga skador. Det rekommenderas därför att bära ett ryggskydd eller en säkerhetsväst för att minska skaderisken. Ta reda på mer.

Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.