Hur du väljer rätt ridhjälm

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, för både juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Ridhjälm prövas innan lektion

Du ska utgå från din utövarnivå när du väljer ridhjälm. Sedan kan du även ha komfort, ventilering och passform i åtanke när du väljer modell. Alla våra hjälmar lever upp till gällande säkerhetsstandarder och ger samma nivå av skydd.

Ridhjälmar för nybörjare

Vikten av en bra egen ridhjälm

Ridhjälmen är så oerhört viktig för att skydda oss när vi rider. En ridhjälm finns att låna på varje ridskola, varje turridningsställe och hos alla som har häst. Ingen sitter upp på en häst utan den. Men varför är det så viktigt att ha en egen?

Junior med ridhjälm

Varför inte köpa en ridhjälm Second Hand?

En ridhjälm är en förbrukningsvara. Delarna på insidan ådras och torkar med tiden och efter flera år, är den för skör för att skydda fullt ut. En ridhjälm är också känslig för smällar, ett tapp från höfthöjd ner i betonggolvet i stallet är tillräckligt för att ge sprickor som kan påverka hur bra ett skydd är när olyckan är framme. När en hjälm lånas eller köps på second hand, vet du inte hur gammal den är, eller vad den kan ha råkat ut för. Så när du eller ditt barn skriver in er på ridskolan och planerar att komma igång med ridningen, åk direkt och köp en ny, egen ridhjälm som sitter ordentligt för att skydda och inte kan ha farit illa längs vägen.

I den här artikeln går vi in på allt du kan behöva tänka på när du står där i butiken för första gången!

Ryttare med ridhjälm

Hur du väljer rätt ridhjälm:
din utövarnivå

Ryttare med ridhjälm

Hur du väljer rätt ridhjälm:
Ventilationen

Tänk noga efter i vilka förhållanden du rider innan du väljer ridhjälm. Om du brukar rida när det är varmt eller om du lätt svettas mycket under hjälmen, rekommenderar vi en mycket luftig modell, för bättre komfort. Vi har alla varit där, nytvättat hår, en tur i stallet och helt plötsligt ser det ut som du inte tvättat det på en vecka. Rider du ett intensivt pass, kan det vara skönt med effektiv ventilering.

Det finns tre olika ventileringssystem för ridhjälmar, och ibland kombineras flera:

Hur du väljer rätt ridhjälm:
Passform

För att vara säker på att ridhjälmen passar för ditt huvud ska du välja en modell som omsluter huvudet ordentligt.

Runt huvudet: Ridhjälmen ska passa perfekt runt huvudet, inget utrymme ska förekomma mellan ditt huvud och hjälmens kanter. Den ska inte heller sitta åt för hårt, men ska inte röra på sig när du skakar på huvudet.

Över pannan: Visiret eller kanten på ridhjälmen ska sluta endast några centimeter över dina ögonbryn, hela din panna ska täckas.

Över kinden: Kindremmen på ridhjälmen ska sitta tight så den inte glider över kinden, men sitta löst nog så den inte hindrar dina nackrörelser.

Ridhjälm som utprövas
Hur du väljer rätt ridhjälm

Tips för när du prövar din ridhjälm

Det kan vara knepigt att se om ridhjälmen sitter som den ska när du eller ditt barn prövar den, ibland kan det se helt rätt ut, men vara lite för löst.
När ni prövar hjälmen, pröva att försiktigt trycka på skärmen, eller skaka lite på huvudet. Om hjälmen rör sig, är den för stor och kommer inte att skydda ordentligt och det är en mindre storlek som gäller!

Välja rätt ridhjälm: Hjälmstorlekar

Ridhjälmar finns i två olika typer av storlekar: one size eller justerbara modeller. Använd dig av storlekstabellerna i våra butiker, eller kika på märkets hemsida för att hitta din storlek. Och framförallt, pröva tills du hittar en som känns helt rätt!

Ryttare med ridhjälm

Vår justerbara ridhjälm

En av våra mest populära ridhjälmar är Ridhjälm 500 Fouganza.
Denna ridhjälm funkar för äldre barn och vuxna och är justerbar mellan S = 48 till 52 cm, M = 52 till 56 cm som nämns ovan.
Den är lätt och bekväm med en väldigt bra passform och har varit en storsäljare sen den lanserades!
Se en närmre presentation av produkten i videon nedan.

500 HELMET FOUGANZA

Hur säkra är våra Ridhjälmar?

Alla våra ridhjälmar testas noggrant enligt europeisk säkerhetsstandard och är lika säkra allihopa. Här nedan kan du se en video av hur vi testar våra hjälmar för att kolla att de tål hårda stötar och fall för att försäkra oss om att de håller. 

Le laboratoire tests Outchoc pour les casques Fouganza

Vill du bli vän med alla hästarna i ditt stall?

Kolla in vårt sortiment av hästgodis i en mängd olika mumsiga smaker som kommer göra dig poppis i stallet, till och med hos den allra kräsnaste ponnyn!

Hästgodis
Ridhjälm i stallet

Ridhjälm: Kompletterande information

Oavsett vilken ridhjälm du väljer, ska den alltid svara upp till standardkraven i ditt land. Alla ridhjälmar från Fouganza följer standard och kontrolleras regelbundet under tillverkningen, för att säkerställa att inga defekter förekommer.

Ridhjälmens huvudsyfte är att skydda huvudet från smällar som orsakar skador. Det vanligaste materialet är EPS (expanderad polystyren), som tar smällen vid en kollision och bildar en sköld mot det utsatta området, precis som stötfångaren på en bil.

Bara för att en ridhjälm är obligatorisk så behöver det inte betyda att den inte kan vara bekväm. Idag finns det många stilar att välja bland, från den klassiska sammetstäckningen till moderna tekniska modeller i snygg design med läckra detaljer. De senaste åren har det satsats på komfort, med skumvaddering och ventileringszoner, så du kan hålla huvudet svalt när du sitter i sadeln! Idag har vi kommit långt från den klassiska ridhjälmen. Hjälmen är pricken över i till din outfit som ryttare!

Ridhjälm i närbild

Tips för att din ridhjälm ska hålla längre

- Förvara den i fodralet för att undvika smuts och repor.

- Rengör insidan ofta (eftersom du svettas). De flesta hjälmar har en löstagbar skumvaddering eller innerhjälm som kan tvättas på låg temperatur. Du kan också använda en speciell rengöringsspray för hjälmar.

- Lämna inte hjälmen där den utsätts för höga temperaturer (t. ex. i bilens baksäte i solen) detta kan skada polysterenmaterialet och påverka skyddet.

Var alltid supernoga med din ridhjälm, och nöja dig aldrig med något som inte känns helt bra.
Kom ihåg att vårt huvud är bland det mest oersättliga och värdefulla vi har!
Ha kul, men håll dig alltid säker!

Hur du väljer rätt ridhjälm

Jessica

Ryttare och Hästälskare

Passionerad ryttare som småtävlat på klubbnivå! Jag har alltid älskat ridning ända sen jag var liten och tjatade mig till att få börja rida på ridskola trots att jag är allergisk mot både päls och gräspollen som barn, men trots mycket snuva hängde kärleken till stallet kvar och jag blev hästbiten för resten av livet!

Du kanske även gillar