HUR DU VÄLJER RÄTT RIDHJÄLM

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, för både juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Ridhjälm

Du ska utgå från din utövarnivå när du väljer ridhjälm. Sedan kan du även ha komfort, ventilering och passform i åtanke när du väljer modell. Alla våra hjälmar lever upp till gällande säkerhetsstandarder och ger samma nivå av skydd.

DIN UTÖVARNIVÅ

Hur du väljer rätt ridhjälm

NYBÖRJARE

Du är nybörjare och behöver hjälp med ridningen och med att förbereda din häst. Du bemästrar inte de tre gångarterna än. Du ska välja en lätt hjälm som är enkel att justera med bra passform. Vissa modeller har en inställningsratt bak så du enkelt kan anpassa den till din huvudform. Detta är praktiskt för juniorhjälmar, så hjälmen kan justeras i takt med att barnet blir äldre.

Hur du väljer rätt ridhjälm

AVANCERAD NIVÅ

Du klarar av att förbereda hästen själv, men behöver fortfarande hjälp med ridningen under grupp- eller privatlektionerna. På den här nivån har hjälmarna en skumvaddering för ökad komfort. Du kanske föredrar en modell med löstagbar vaddering som kan tvättas.

Hur du väljer rätt ridhjälm

EXPERTNIVÅ

Du förbereder hästen själv och rider helt på egen hand. För intensiv ridning ska hjälmarna ha en mjuk insida för ökad komfort, och skumvaddering samt ett effektivt ventileringssystem.

Ventilerade

Tänk noga efter i vilka förhållanden du rider innan du väljer hjälm. Om du brukar rida när det är varmt eller om du lätt svettas på huvudet rekommenderar vi en mycket luftig modell, för bättre komfort. Du behöver en väldigt effektiv ventilering om du rider intensivt.

Det finns tre olika ventileringssystem för hjälmar, och ibland kombineras flera:

- ventileringszoner fram och/eller bak

- ventileringskanaler

- ett ventilerat nackskydd

Hur du väljer rätt ridhjälm
Ventilerade
Hur du väljer rätt ridhjälm

PASSFORM

För att vara säker på att hjälmen passar för ditt huvud ska du välja en modell som omsluter huvudet ordentligt.

Runt huvudet: Hjälmen ska passa perfekt runt huvudet, inget utrymme ska förekomma mellan ditt huvud och hjälmens kanter. Den ska inte heller sitta åt för hårt, men ska inte röra på sig när du skakar på huvudet.

Över pannan: Visiret eller kanten ska sluta endast några centimeter över dina ögonbryn, hela din panna ska täckas.

Över kinden: Kindremmen ska sitta tight så den inte glider över kinden, men sitta löst nog så den inte hindrar dina nackrörelser.

Hur du väljer rätt ridhjälm

VÄLJA RÄTT STORLEK

Hjälmar finns i one size eller justerbara modeller. Använd dig av storlekstabellerna i våra butiker, eller kika på märkets hemsida för att hitta din storlek.  

JUSTERBARA HJÄLMAR

Justerbara hjälmar har antingen en inställningsratt eller ett resårband för att anpassas. De finns i storlekarna: S, M, L etc. (S = 48 till 52 cm, M = 52 till 56 cm osv.). Storleken kan öka eller minska med 4 cm. De justerbara hjälmarna är praktiska för barn, då de justeras i takt med att de växer. De passar även utmärkt för dig som rider då och då, eller för att använda i en familj där ni är flera som använder samma hjälm.

HJÄLMAR I ONE SIZE

One size-hjälmar är den klassiska modellen som inte kan justeras. Du måste välja rätt storlek för din huvudomkrets. Tänk på att den här modellen kanske inte passar de som har väldigt runda eller ovala huvudformer. Köp i så fall en storlek större än din huvudomkrets, eller välj en justerbar modell.

Hur du väljer rätt ridhjälm

Kompletterande information

Oavsett vilken hjälm du väljer, ska den alltid svara upp till standardkraven i ditt land. Alla hjälmar från Fouganza följer standard och kontrolleras regelbundet under tillverkningen, för att säkerställa att inga defekter förekommer.

Hjälmens huvudsyfte är att skydda huvudet från smällar som orsakar skador. Det vanligaste materialet är EPS (expanderad polystyren), som tar smällen vid en kollision och bildar en sköld mot det utsatta området, precis som stötfångaren på en bil.

Bara för att en hjälm är obligatorisk så behöver det inte betyda att den inte är bekväm. Idag finns det många stilar att välja bland, från den klassiska sammetstäckningen till moderna tekniska modeller i snygg design med läckra detaljer. De senaste åren har det satsats på komfort, med skumvaddering och ventileringszoner, så du kan hålla huvudet kallt när du sitter i sadeln! Idag har vi kommit långt från den klassiska ridhjälmen. Hjälmen är pricken över i till din outfit som ryttare!

Här är några tips för att din ridhjälm ska hålla längre.

- Förvara den i fodralet för att undvika smuts och repor.

- Rengör insidan ofta (eftersom du svettas). De flesta hjälmar har en löstagbar skumvaddering eller innerhjälm som kan tvättas på låg temperatur. Du kan också använda en speciell rengöringsspray för hjälmar.

- Lämna inte hjälmen där den utsätts för höga temperaturer (t. ex. i bilens baksäte i solen) detta kan skada polysterenmaterialet och påverka skyddet.

DU KANSKE ÄVEN GILLAR