Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Stövlar

Ridstövlar har många funktioner, utöver sin snygga stil. De hindrar dina ben från att nötas mot sadeln, och håller benen i rätt position. Ridstövlar ger också säkerhet: de förhindrar att du fastnar i stigbygeln om du skulle ramla, tack vare hälen och sulans grepp.

När du väljer ridstövlar ska du utgå från två kriterier: väderförhållandena och din utövarnivå.

Sedan kan du göra ditt val mellan materialen: läder eller syntet.

Hur du väljer ridstövlar

Väderförhållanden

Vid mycket kall väderlek kan du även välja ett par syntetstövlar med värmefoder.

Du kan också välja mellan specialdesignade modeller för kallt väder, med varmt foder eller neoprendamasker.

Det fungerar också bra att använda fleecefoder i stövlarna. Men det allra varmaste är modeller med specialfoder.

Utövarnivå

Materialet: läder eller syntet

Det finns två huvudtyper av stövlar som indelas efter materialet:

- Syntetstövlar: De har ett utmärkt kvalitet/pris-förhållande och är enkla att underhålla, så som nybörjare på hästryggen kan du inte bli annat än nöjd. De är helt vattentäta och kan användas året runt.

- Läderstövlar: det perfekta valet för avancerade ryttare eftersom de ger dig en bra kontakt med hästen, men de kräver daglig skötsel.

 

Välja rätt storlek på stövlarna

Ridstövlar i gummi finns inte i olika vadstorlekar, men du kan klippa av dem på höjden om de är för höga. Om du vill ha välsittande stövlar ska du välja en modell som finns tillgänglig i olika vadstorlekar.

Du kan välja en modell med snörning så passar de perfekt kring vaden. De har även resårkil i olika bredd så de omsluter dina ben på ett optimalt sätt. För att välja rätt storlek rekommenderar vi att du följer storleksguiden i butik eller på vår hemsida.

Hur du väljer ridstövlar

Du kanske även gillar