Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Ridstövlar har många funktioner, utöver sin snygga stil. De hindrar dina ben från att nötas mot sadeln, och håller benen i rätt position. Ridstövlar ger också säkerhet: de förhindrar att du fastnar i stigbygeln om du skulle ramla, tack vare hälen och sulans grepp.

När du väljer ridstövlar ska du utgå från två kriterier: väderförhållandena och din utövarnivå.

Sedan kan du göra ditt val mellan materialen: läder eller syntet.

Hur du väljer ridstövlar

Väderförhållanden

Vid mycket kall väderlek kan du även välja ett par syntetstövlar med värmefoder.

Du kan också välja mellan specialdesignade modeller för kallt väder, med varmt foder eller neoprendamasker.

Det fungerar också bra att använda fleecefoder i stövlarna. Men det allra varmaste är modeller med specialfoder.

Utövarnivå

 • Hur du väljer ridstövlar

  Nybörjare

  Du är nybörjare och behöver hjälp med ridningen, och att förbereda hästen för grupp- eller privatlektioner. För din säkerhet ska du välja stövlar med halkfri häl som inte glider i stigbygeln, och en sula med bra grepp. Syntetstövlar är lättskötta och helt vattentäta för att rida när det är fuktigt och regnväder.

 • Hur du väljer ridstövlar

  Avancerad nivå

  Du klarar av att förbereda hästen själv, men behöver fortfarande hjälp under ridlektionerna, i grupp eller privatlektioner. Du vill ha bra kontakt med hästen och behöver stövlar som sitter perfekt. Vårt utbud av stövlar erbjuder flera olika vadstorlekar, och har ett brett resårband för att anpassas efter dina vader.  

 • Hur du väljer ridstövlar

  Expertnivå

  Du gör i ordning hästen helt själv, och behöver ingen hjälp under ridningen. Mjukt läder kommer ge dig nära kontakt med hästen. Det tunna lädermaterialet under snörningen är bekvämt i sadeln, då inget tryck förekommer när du böjer fötterna. Välj en modell med sydd sula för intensiv användning, då den är mer vädertålig än en limmad eller vulkaniserad sula.

Materialet: läder eller syntet

Det finns två huvudtyper av stövlar som indelas efter materialet:

- Syntetstövlar: De har ett utmärkt kvalitet/pris-förhållande och är enkla att underhålla, så som nybörjare på hästryggen kan du inte bli annat än nöjd. De är helt vattentäta och kan användas året runt.

- Läderstövlar: det perfekta valet för avancerade ryttare eftersom de ger dig en bra kontakt med hästen, men de kräver daglig skötsel.

 

Hur du väljer ridstövlar

Välja rätt storlek på stövlarna

Ridstövlar i gummi finns inte i olika vadstorlekar, men du kan klippa av dem på höjden om de är för höga. Om du vill ha välsittande stövlar ska du välja en modell som finns tillgänglig i olika vadstorlekar.

Du kan välja en modell med snörning så passar de perfekt kring vaden. De har även resårkil i olika bredd så de omsluter dina ben på ett optimalt sätt. För att välja rätt storlek rekommenderar vi att du följer storleksguiden i butik eller på vår hemsida.

Du kanske även gillar

Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.

Ridhjälm provas innan lektion

Hur du väljer rätt ridhjälm

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, både för juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Säkerhetsväst och ryggskydd för ridning

Välj rätt säkerhetsväst eller ryggskydd för ridning

Om du ramlar av hästen när du rider kan det leda till allvarliga skador. Det rekommenderas därför att bära ett ryggskydd eller en säkerhetsväst för att minska skaderisken. Ta reda på mer.