Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.

När du väljer ridhandskar ska du utgå från två kriterier: väderförhållandena och din utövarnivå.

Vädret

 • Hur du väljer ridhandskar

  Året runt

  Ridhandskar fyller fler funktioner än att skydda händerna från kyla. De gör så att händerna inte skaver mot tyglarna, och gör så de inte halkar tack vare det glidfria materialet. De är således viktiga både för din utövarkomfort och prestanda under ridlektionen.

 • Hur du väljer ridhandskar

  Kallt väder

  Det finns även varma handskar som är särskilt framtagna för ridning på vintern och passar bra om du behöver ett par handskar som skyddar händerna mot kyla och tuff väderlek. Om du inte är van att ha på dig ridhandskar, så välj en tunn modell så du behåller känslan från tyglarna. Om du alltid bär ridhandskar så välj en tjock modell som ger optimalt skydd mot kyla.

Hur du väljer ridhandskar

Utövarnivå

 • Hur du väljer ridhandskar

  Nybörjare

  Du är nybörjare och behöver hjälp med ridningen, och att förbereda hästen för grupp- eller privatlektioner. Du bemästrar inte de tre grundgångarterna ännu. Testa stickade handskar med små noppor placerade där du håller tyglarna. De är tunna och böjliga och förändrar inte känslan, eftersom de anpassar sig efter handen. Men de ger ett begränsat skydd mot skav.

 • Hur du väljer ridhandskar

  Avancerad nivå

  Du klarar av att förbereda hästen själv, men behöver fortfarande hjälp under ridlektionerna, i grupp eller privatlektioner. Välj syntethandskar som är anpassningsbara och ger dig bra grepp om tyglarna. Bekvämt formsydda och känns som en andra hud. Ger bra kontakt med tyglarna.

 • Hur du väljer ridhandskar

  Expertnivå

  Du gör i ordning hästen helt själv, och behöver ingen hjälp under ridningen. Välj handskar i en kombination av mesh och läder. De ger komfort, kontakt och slitstyrka, samtidigt som de känns som en andra hud på handen. För ett optimalt fäste är det bästa alternativet ett par handskar med mönster i halkfritt silikon.

Du kanske även gillar

Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.

Ridhjälm provas innan lektion

Hur du väljer rätt ridhjälm

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, både för juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Säkerhetsväst och ryggskydd för ridning

Välj rätt säkerhetsväst eller ryggskydd för ridning

Om du ramlar av hästen när du rider kan det leda till allvarliga skador. Det rekommenderas därför att bära ett ryggskydd eller en säkerhetsväst för att minska skaderisken. Ta reda på mer.