Unselected
Shortchap

Hur du väljer rätt shortchaps

Är läder rätt material för dig, eller snarare en modell i syntet? Föredrar du resårband eller resårkil? Du ska välja dina shortchaps beroende på var du rider, och din nivå.

Unselected

Shortchapsen bärs tillsammans med dina jodhpurs och ersätter på så vis en stövels övre del. De skyddar benen så de inte skaver obekvämt mot hästen och sadeln, och gör dig mer stabil när du rider. Du ska välja dina shortchaps främst utifrån din utövarnivå. De är designade för att fungera bra i kombination med flera av våra låga ridstövlar. För ridturer i varierande längd utanför ridklubben, så passar modeller i spaltlläder (nubuck) bäst, då de är robusta och inte spricker.

Unselected

Var du rider

Unselected

Din utövarnivå

 • Hur du väljer rätt shortchaps

  Nybörjare

  Du är nybörjare och behöver hjälp med ridningen och att göra din häst redo inför grupp- eller privatlektionerna.

  Shortchaps i syntet passar för din nivå, och skyddar dig mot nötningar från både hästen och sadelns läder. Du får bra kvalitet till ett lågt pris, och de är lätta och bekväma. De är även enkla att rengöra.

 • Hur du väljer rätt shortchaps

  Avancerad nivå

  Du klarar av att förbereda hästen, men behöver fortfarande hjälp med ridningen under grupp- eller privatlektionerna.

  Då kan det vara värt att investera i en lädermodell så du får bättre kontakt med hästen. Denna modell kräver regelbunden skötsel.

 • Hur du väljer rätt shortchaps

  Expertnivå

  Du gör i ordning hästen själv och rider självständigt.

  Du behöver en modell med läderfodring samt en del i mjukt läder för bra kontakt med hästen. Vissa modeller har även sporrar.

Unselected
Hur du väljer rätt shortchaps
Unselected

Välja rätt shortchaps

Shortchaps finns i flera benlängder, som anges i cm, samt olika vadstorlekar (XS, S, M etc.), så att du alltid hittar din storlek.

De har även ett resårband eller en resårkil så de omsluter benet perfekt.

Vi rekommenderar att du följer storlekstabellen på vår hemsida eller i butik, för att välja rätt storlek.

Unselected

Du kanske även gillar

Handskar

Hur du väljer ridhandskar

Oavsett om du är nybörjare eller expertryttare, så behöver du handskar när du rider. Det finns olika modeller som ger värme eller bra grepp, här är tips för att välja rätt.

Ridhjälm provas innan lektion

Hur du väljer rätt ridhjälm

Säkerhet är en viktig aspekt inom ridning, både för juniorer och vuxna. Här kommer tips för hur du väljer rätt hjälm för att rida säkert.

Stövlar

Hur du väljer ridstövlar

Läder eller PVC? Med eller utan snörning? Det finns ett stort utbud av stövlar att välja från. Här kommer tips för att hjälpa dig välja rätt modell.

Paddar

HUR DU VÄLJER SADELPAD

Alla sadelpaddar dämpar stötar, men stötdämpningen varierar, beroende på vilket material de är tillverkade av. Här kommer tips för att välja rätt modell.