Hur bär man sin ryggsäck på rätt sätt?
rätt justeringar

Nu har du valt din ryggsäck för att vandra i bergstrakter, du har packat den och är redo att ge dig ut. Men det återstår en sak. En viktig detalj man inte får missa: justera ryggsäcken. Hur? Följ vår guide!

Hur justerar man sin vandringsryggsäck?

Ryggsäcken är en vandrares allra viktigaste utrustning.
För att verkligen njuta till max av vandringsturen behöver den sitta bekvämt och inte störa dina steg. För att bära den på rätt sätt kommer tre värdefulla tips: välja en ryggsäck som är anpassad efter din längd, göra rätt justeringar och balansera vikten på rätt sätt.
Sen är det bara att fokusera på de vackra landskapen!

RYGGSÄCK I VILKEN MODELL?Hur väljer man den modell som passar bäst?

Tidigare var ryggsäckarna designade på lite olika sätt för herr- och dammodellerna.
Men nu utgår man från personens längd.
Varför? För att vi ställt frågan:avgör skillnaden mellan mäns och kvinnors kroppsform vilken modell man bör bära?

Det är endast skillnad på skelettuppbyggnaden.Men annars är variationen i form av muskelmassa och kroppsform mer varierande, från person till person. Efter många brukstester på vägen fram mot att hitta den ultimata designen, så framgick det att den avgörande faktorn är ryggens längd.
Så utöver skillnaden i höfter och bröstet, så är det din längd som avgör vilken ryggsäcksmodell du ska välja.En kortare person bär en mindre ryggsäck bekvämt, och en längre person ska välja en modell som är längre i ryggen.

Efter att ha konstaterat detta, så har vi utformat våra ryggsäckar i två storlekar: En i storlek S för dig som är kortare än 170 cm. Den andra i storlek L om du är längre än 170 cm. Om du är mellan 165 och 75 cm: tänk på att prova ryggsäcken så märker du vilken storlek som passar dig. Det är benens eller ryggens längd som kommer avgöra vilken modell som är bekvämast för dig att bära.

Hur justerar jag ryggsäcken?

20 L, 30 L, 40 L, 50 liter eller större, hur justerar jag vandringsryggsäcken på rätt sätt för att bära den bekvämt?

För att verkligen njuta av vandringsturen är det viktigt att du har en ryggsäck anpassad till din längd.
Men det är inte allt.
Den måste justeras korrekt för att det inte ska kännas som att du bär hela vikten med axlarna.

Du justerar i flera steg:

1. Lossa alla remmarna
Bärremmarna, midjeremmen och toppstramarna.

2. Ta på dig ryggsäcken
För en optimal justering rekommenderar vi att du utför detta steg när ryggsäcken är färdigpackad (läs mer om hur du packar den nedan i denna artikel).

3. Fäst midjeremmen kring din midja och dra åt den
När den sitter korrekt ska den omsluta dina höfter. Du ska bära vikten med höfterna så du inte har hela vikten att bära via bärremmarna med axlarna.

4. Dra åt bärremmarna
De ska vara ordentligt åtdragna så ryggsäcken sitter stadigt men de ska inte dra i axlarna. Du ska kunna få plats med en tumme mellan din axel och bärremmen.

5. Dra åt toppstramarna och bröstremmen
Ryggsäcken ska sitta helt tight mot din rygg. Dra åt toppstramarna ordentligt så att inte ryggsäcken drar dig bakåt.Men behåll ett litet mellanrum så att du kan röra dig ledigt.

Hur justerar jag ryggsäcken?

HUR PACKAR JAG RYGGSÄCKEN PÅ BÄSTA SÄTT?

Nu har du valt en ryggsäck i rätt storlek och justerat den korrekt. Nu kan vandringsäventyret börja? Nästan! Vi har det sista tipset som gör dig helt redo att ge dig ut på vandringslederna på bästa sätt: balansera ryggsäckens vikt på ett optimalt sätt.

När du har valt ut rätt utrustning att ta med dig måste du lägga ner den i ryggsäcken på rätt sätt. Du behöver tänka på: att se till att det blir bra balans upptill och nedtill, och från höger till vänster.Om ryggsäcken lutar åt ett håll kommer din kropp behöva anstränga sig för att kompensera vikten. Då ökar även risken för att du ramlar, såväl i uppförs- som nerförsbacke. Det är av största vikt att packa kompakt för att undvika felsteg och lutningar som kan leda till ett fall.

Men vad är hemligheten bakom en korrekt fördelad vikt i ryggsäcken?
De tyngsta sakerna ska ligga i ryggsäckens mitt och närmast ryggen. Medeltunga föremål packas längs ner och ute vid sidorna, och de lättaste längst upp.

Hur justerar jag ryggsäcken?

FÖR RÄTT UTRUSTNING

LÄS ALLA VÅRA TIPS FÖR EN LYCKAD VANDRING