Så här väljer du vattenflaska eller vätskesystem - titel

Hur väljer jag rätt vattenflaska?

Vattenflaskan har fått en trendig status, men det gör den inte mindre viktig att ha med sig när man tränar eller vandrar i naturen. Däremot är det viktigt att välja rätt flaska, och om du känner dig lite vilsen ger vi dig ett råd: följ vår guide!

När du tränar eller vandrar i naturen är det viktigt att dricka mycket, både under och efter träningen. Skippa PET-flaskan och dess förödande miljöeffekter och välj istället en hållbar vattenflaska! En bra flaska är inte bara en trendig accessoar – det är framför allt ett mer ekologiskt, ekonomiskt och praktiskt alternativ. För att hjälpa dig att välja den vattenflaska som bäst passar dina behov, guidar vi dig genom tre kriterier: material, munstycke och volym!

Vattenflaskor, vätskesystem och termosflaskor – tre helt olika produkter

När du väljer vattenflaska för din vandring eller träning behöver du känna till några detaljer.
Vattenflaskor är mångsidiga och finns i olika utformningar, storlekar och material och med olika funktioner. Det finns en för varje situation. Förutom vattenflaskor finns det andra tillbehör som kan hjälpa dig att släcka din törst under träningen.
Vi kommer inte att lägga ner mycket energi på de andra två produkterna i den här artikeln, men vi vill ändå nämnda dem kort för att förklara skillnaden.

Ett vätskesystem är ett slags påse som du stoppar ned i din ryggsäck. Sedan kan du dricka från ett långt sugrör utan att behöva stanna. De brukar rymma ungefär 1–3 liter.
Termosflaskor har dubbla väggar i rostfritt stål. Den dubbla väggen hjälper till att isolera och hålla din dryck kall eller varm i flera timmar.

Nu när du vet skillnaden mellan de olika produkterna kan du läsa vidare och välja rätt flaska för just din träning!

Material

Det första kriteriet när du väljer vattenflaska är materialet. I vårt sortiment har vi vattenflaskor i tritanplast, aluminium och rostfritt stål. Så vilket material passar bäst? Över åren har vattenflaskan blivit ett slags modeaccessoar där man kan välja en efter sin stil. Men du bör framför allt välja material efter vad som passar dig och din träning.

 • Hur väljer jag rätt vattenflaska för vandring?

  Tritan

  Tritanplast är en ny typ av plast som är extremt lätt (och därför smidig att ha med sig i väskan) och samtidigt oförstörbar. Du kan i princip stå med båda fötterna på flaskan utan att den går sönder (vi rekommenderar dock att du skippar det, du kan ju råka trilla!). Precis som med alla våra produkter så innehåller vattenflaskan inte bisfenol A, i enlighet med aktuell lagstiftning.

  Vattenflaskor i tritanplast är dessutom transparenta, vilket är smart om du t.ex. tränar eller vandrar med barn. Då kan du enkelt slänga ett öga på hur mycket vätska de har fått i sig under dagen. Vattenflaskorna är både extremt hållbara och prisvärda, men de har ytterligare en fördel: de är tillverkade här i Europa, i Portugal!

 • Hur väljer jag rätt vattenflaska för vandring?

  Aluminium

  Om du inte vill köpa en plastflaska av miljöskäl kan du istället rikta in dig på en vattenflaska i aluminium. Aluminium är det allra vanligaste materialet vid tillverkningen av våra vattenflaskor eftersom det är extremt lätt, från 114 g till 192 g för de största flaskorna på 1,5 liter.

  Vattenflaskor i aluminium är extremt hållbara och har en stor fördel: de kan återvinnas. De är också tillverkade i Europa, i våra fabriker i Spanien.

 • MATERIAL

  Rostfritt stål

  Slutligen innehåller vårt sortiment en hel serie vattenflaskor i rostfritt 18/8-stål (vilket är standard för husgeråd, t.ex. bestick, stekpannor och kastruller). Ur ett hälso- och miljöperspektiv har rostfritt stål många fördelar. Först och främst innehåller vattenflaskor som är helt i rostfritt stål inga kemiska produkter. Därför finns det ingen risk att man får i sig rester från tvivelaktiga ämnen.

  Dessutom är det ett lite tyngre material med fördelen att det är extremt slitstarkt, hållbart och återvinningsbart. Precis som våra tritanplast- och aluminiumflaskor är vattenflaskorna i rostfritt stål inte isolerande. Om du vill hålla din dryck varm eller kall längre bör du satsa på en termosflaska med dubbla väggar i rostfritt stål. Annars kan du även förvara flaskan i ett termosfodral!

Munstycken

Det andra kritieret i vår guide är val av munstycke, eller flaskans kork. Det finns tre olika munstycken beroende på vad du föredrar.

Hur väljer jag rätt vattenflaska för vandring?
Hur väljer jag rätt vattenflaska för vandring?

Skruvkork

En klassisk flaskkork. Ett säkert val som är lätt att både öppna och stänga. Dessutom är den här typen vanligtvis mycket enkla att fästa på väskans utsida vilket gör dem lättillgängliga.

MUNSTYCKEN

Snabblock som öppnas med en hand

Kan öppnas och stängas blixtsnabbt med en hand genom att trycka på en knapp.

MUNSTYCKEN

Sugrör

Locket med sugrör är lätt att använda och är perfekt för barn! Du behöver inte ens luta flaskan medan du dricker.

Vilket munstycke du väljer till din vattenflaska beror främst på hur du använder den. Du bör t.ex. tänka på hur snabbt du måste dricka vid olika sorters träning och vad du föredrar rent praktiskt. För att du ska kunna välja munstycke efter både smak, funktion och miljötänk kan du nu köpa våra munstycken separat. Detta innebär även att du inte längre behöver inte köpa en helt ny vattenflaska om du tappar bort eller har sönder din kork!

Hur väljer jag vattenflaska eller vätskesystem för camping eller vandring?

Volym

När du köper en ny vattenflaska ska du också tänka på hur mycket vätska du behöver under din träning. Det kan hjälpa dig i ditt val. I vårt sortiment finns flaskor som rymmer allt från en halv liter till en och en halv liter. Det här är något du får fundera på själv, och välja efter vad du anser är bäst för dina behov.

Skippa PET-flaskan och välj istället en hållbar vattenflaska! I vårt sortiment hittar du flaskor i alla prisklasser och för alla typer av träning. Eftersom allt fler vill ha klimatsmarta produkter, försöker vi arbeta med lokala leverantörer. Vi strävar mot att använda material som har mindre miljöpåverkan och som är mer återvinningsbart.

Så här väljer du rätt vattenflaska eller vätskesystem

Fabien

Produktchef på quechua

Glöm inte att använda ett termosfodral till din flaska om det är varmt ute! Det håller drickan kall.

Se även våra andra vandringstips

Vandringsskor

Hur väljer jag vandringsskor?

Om du gillar att vandra så vet du att skorna är den viktigaste delen av din utrustning. Men det kan vara svårt att hitta rätt i djungeln av skor och kängor. Med detta i åtanke har vi tagit fram en komplett guide som kan hjälpa dig.

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott ute i naturen är en bra sovsäck din bästa vän. Här guidar vi dig till att välja den modell som bäst motsvarar dina behov.

Vandring Dam

Uppvärmnings- och avslappningsövningar för vandring

Glöm inte att stretcha innan och efter vandringsturen! Vi introducerar en rad stretchövningar som inte kräver någon utrustning, för att förbereda dig inför vandringen och slappna av efteråt.