Hur väljer jag snowboard?

Hur väljer jag snowboard?

Åker du freestyle eller all mountain? Ska du ha en hård eller mjuk bräda? Twintip eller directional? Vilken storlek? 

Att välja rätt snowboard kräver en del teknisk kunskap (nej, att bara välja den som ser snyggast ut funkar tyvärr inte), och du behöver ha ett hum om vad du har för åkstil. Men ingen fara, vi är här för att hjälpa dig! Efter att ha läst den här artikeln har du förhoppningsvis lite bättre förutsättningar för att välja den perfekta snowboardbrädan.

För att ta reda på vilken bräda som passar dig måste du ta hänsyn till fyra faktorer: typ av åkning, nivå, längd/vikt samt skostorlek.

Typ av åkning

 • Hur väljer jag snowboard?

  All mountain

  Om du vill ha bra grepp för att kunna göra snygga svängar i pisten och samtidigt ett fint flyt i lössnö, då är det en all mountain-bräda som gäller för dig, med en form som är så kallat directional. Det innebär att den har olika form fram och bak: lite spetsigare framtill och rundare baktill. Bindningarna är också flyttade en liten bit bakåt från brädans mitt (setback på till exempel 10 eller 20 mm). Den här typen av snowboard är stabilare i höga hastigheter.

 • Hur väljer jag snowboard?

  Freestyle

  Freestyle-åkning innebär att du åker i parker och experimenterar med hopp och snurrar. Freestyle-brädor har så kallad twintip-form. Det betyder att de är symmetriska och har bindningarna placerade i brädans mitt (vilket ibland beskrivs som 0 mm setback). Freestyle-brädor är enkla att manövrera och mycket mångsidiga.

Din nivå

 • Hur väljer jag snowboard?

  Nybörjar- till medelnivå

  Åker du mest i gröna till röda pister och gör en och annan sideslip-sväng och små hopp i de fall där du kan landa plant? Håll utkik efter mjuka brädor, alltså brädor med mycket flex!

 • Hur väljer jag snowboard?

  Avancerad nivå

  Carving-svängar, hårdpackad snö och röda och svarta pister – är det din melodi? Om switch-svängar och vändningar i 180° inte heller är något problem för dig behöver du en bräda med god balans mellan stabilitet och manövrerbarhet. Kolla efter brädor med medelhög flex.

 • Hur väljer jag snowboard?

  Expertnivå

  Du som klarar att åka i all typ av terräng och söker en kombination av fart, kontroll, stil och effektivitet bör välja en styv snowboard. Med en sådan bräda kommer du dessutom ha mycket lättare att göra en perfekt grab.

Storlek

Hur väljer jag snowboard?

För all mountain-åkning

Ställ brädan rakt framför dig. Toppen ska vara någonstans mellan axlarna och hakan. Välj en kortare bräda för att få bättre kontroll, eller om du är relativt lätt i förhållande till din längd. Välj en längre för att få bättre stabilitet i hög fart.

För freestyle-åkning

Även här ska toppen vara någonstans mellan axlarna och hakan, när du står intill brädan. Ju närmare axlarna, desto bättre kommer brädan att vara för snurrar och tricks, och ju närmare hakan, desto stabilare i hög fart och vid landning efter hopp. Det sistnämnda, alltså en lite längre bräda, rekommenderas för åkare som är relativt tunga i förhållande till sin längd.

Hur väljer jag snowboard?

Skostorlek

Det enda att tänka på är att om du har 46 eller större i skostorlek kan du behöva en extra bred snowboard, så att inte bootsen tar i snön när du lutar brädan. Men har du inte så stora fötter kan du bara välja vad som känns bekvämt och säkert.

Vidare läsning: 

snowboardboots

Hur väljer jag snowboardboots?

Snowboardbootsen ska först och främst vara bekväma och säkra. De ska också funka ihop med din typ av snowboard och vara lämpade för din nivå.

skidor

Hur väljer jag skidglasögon?

Låt oss guida dig till rätt skidglasögon!

Wedzes tips för att hålla händerna varma i backen

Håll händerna varma i backen

Kalla händer kan förvandla en underbar dag i backen till en mardröm. Tack och lov går det att undvika, om du utrustar dig rätt och tänker på vissa saker. Här är våra tips.

Barn som står med skidor i snön

Hur väljer jag skidor till mitt barn?

Läs våra experters guide för att välja barnskidor.