HÅLL HÄNDERNA VARMA I BACKEN

Kalla händer kan förvandla en underbar dag i backen till en mardröm. Tack och lov går det att undvika, om du utrustar dig rätt och tänker på vissa saker. Här är våra tips.

Wedzes tips för att hålla händerna varma i backen

SKIDHANDSKAR SOM STÄNGER KYLAN UTE

Vad är bäst, handskar med fingrar eller tumvantemodeller? Välj utifrån vad du trivs bäst med och utifrån dina behov i backen.

Tumvanten är vinnaren när det kommer till att hålla händerna varma, men handskar med fingrar gör det klart lättare att hantera blixtlås, ryggsäcksremmar och pjäxspännen.

Lager på lager-principen gäller för händerna lika väl som för resten av kroppen, så vill du värma händerna lite extra, bär ett par innerhandskar innanför skidhandskarna. De ökar temperaturen med 2–3 grader och leder dessutom bort svett, så att händerna inte kyls ner av fukt under pauserna (i liften, under måltider eller när du står och väntar på kompisen i backen). Innerhandskar är mer snabbtorkande än fodret i skidhandskar, så de är torra och behagliga igen när du ger dig ut i backen efter lunchen.

Håll händerna varma i backen

RÖR PÅ FINGRARNA FÖR ATT ÖKA BLODCIRKULATIONEN

Skidåkning är en krävande aktivitet som förbrukar mycket energi, så ett tips för att hålla händerna varma är faktiskt att ladda upp ordentligt inför skid-dagen med en god nattsömn och en rejäl frukost.  

Under dagen kommer du att skifta många gånger mellan intensiv aktivitet och vila, när du den ena stunden susar nedför backarna och den andra sitter eller står i liften på väg upp. När du anstränger dig blir du varm och börjar svettas. När du sedan har en stunds vila, tänk på att fortsätta röra på fingrarna och att inte ta av dig handskarna. Blockera inte heller blodcirkulationen genom att vila händerna på stängerna i sittliften.    

Vissa personer, däribland jag själv, kan följa de här råden till punkt och pricka, men ändå börja frysa om händerna någon gång under dagen. Mitt tips är att i så fall lägga ner handvärmare i handskarna så snart du börjar frysa, men inte tidigare, för då riskerar du bara att svettas i onödan.

Håll händerna varma i backen

KLÄ DIG RÄTT PÅ ÖVRIGA KROPPEN FÖR ATT SLIPPA FRYSA OM HÄNDERNA

För att undvika att frysa om händer och fötter är det viktigt att du klär dig rätt och täcker huvudet. Om dina kläder släpper in vind och kyla och håller kvar fukt, så står händerna först på tur att kylas ner. Mer om hur du klär dig för skidåkning kan du läsa i vår artikel ”Så håller du värmen i backen”.

Det gäller att tänka bredare än bara vantar, helt enkelt. Med rätt klädsel, en bra hjälm och ett par varma skidhandskar kan (nästan) inget komma i vägen för att fantastisk dag i backen!

Håll händerna varma i backen

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR