HUR VÄLJER JAG TENNISRACKET? 

Är du nybörjare eller har du redan spelat ett tag? Behöver du kraft, precision eller både och? Söker du en lite större träffyta? Ibland är det svårt att veta exakt vad man behöver. Vi hjälper dig att ta reda på det!

Tennis

Valet av racket är viktigt för alla tennisspelare, oavsett om man är nybörjare eller har spelat i flera år. Men självklart kommer det slutgiltiga valet variera beroende på din nivå, och hur ofta du spelar, avgör när du ska välja racket. Andra viktiga faktorer är vilka behov du har i spelet och vilken känsla racketen ger när du greppar den. Med den här artikeln ska vi försöka göra ditt val så enkelt som möjligt!

HUR OFTA SPELAR DU?

Det viktigaste att fundera över när du ska välja racket är hur ofta du kommer att använda den. Här är våra rekommendationer utifrån hur ofta du spelar:

Hur väljer jag tennisracket?

DU SPELAR DÅ OCH DÅ

Du behöver en racket som ger god kontroll. Välj en baktung racket i aluminium eller komposit med stor träffyta. Den här typen av racket är mer lättspelad.

Hur väljer jag tennisracket?

DU SPELAR REGELBUNDET

Du behöver en racket som är bekväm att spela med. En framtung racket i grafit med träffyta på 645 cm² kommer att underlätta för dig att utvecklas som spelare. För att få bättre kontroll, välj en racket som väger 260–280 g. För att istället få mer kraft, välj en racket som väger 280–295 g.

Hur väljer jag tennisracket?

DU SPELAR INTENSIVT

Du behöver en racket som ger kraft och precision. För att ta ett steg närmare prispallen, välj en grafitracket utformad med tekniska koncept. Racketen bör vara baktung och ha en träffyta på 630–645 cm². Racketens vikt bör vara högre än 295 g.

GREPPSTORLEK

Var noga med att racketen du väljer har ett grepp i rätt storlek.

Storlek 0: Lämplig för barn.

Storlek 1: Lämplig för tonåringar som är nybörjare och för kvinnor med mindre händer.

Storlek 2: Standardstorlek för kvinnor, passar även män med mindre händer.

Storlek 3: Den vanligaste storleken. Standardstorlek för män, passar även kvinnor med större händer.

Storlek 4 och 5: För män med större händer (kroppslängd över 1,80 m).

Hur väljer jag tennisracket?

STORLEKEN PÅ TRÄFFYTAN

Storleken på träffytan är ännu en viktig egenskap. Dessa är de tre typerna av träffyta som finns tillgängliga och vad de kräver av dig som spelare:

Hur väljer jag tennisracket?

LITEN TRÄFFYTA

Med liten träffyta menar man runt 600 cm². Den här typen av racketar riktar sig till erfarna spelare. De kräver att man har god kontroll, eftersom den begränsade träffytan gör dem mer svårspelade.

Hur väljer jag tennisracket?

MEDELSTOR TRÄFFYTA

Medelstor träffyta innebär en träffyta på 630–645 cm². Den här typen av racketar passar alla spelare, både nybörjare och lite mer erfarna.

Hur väljer jag tennisracket?

STOR TRÄFFYTA

På de här racketarna är träffytan 660–740 cm² stor. De passar perfekt för nybörjare och för spelare som använder sig av mycket skruv i slagen. En stor träffyta ger också ökad kraft.

LÄS ANDRA ARTIKLAR PÅ TEMAT RACKETSPORT