Impregnera din sportutrustning

Behöver du impregnera regnkläder eller skor?

Har fukt börjat sippra in i vandringskängorna eller regnjackan? Då kan det vara dags att återaktivera impregneringen!
Ska du impregnera läder eller textil? Med spray eller i tvättmaskin? Vi ger tips och råd!

De flesta vattentäta plagg tappar sin förmåga att hålla tätt när de används och nöts, till och med i en tvättmaskin. Lyckligtvis är det lätt att återimpregnera de flesta plaggen igen. Vi går igenom hur du hanterar olika material och typer av impregneringar så du kanske kan ha torra fötter i skorna vid framtida utflykter!

Vi kommer att försöka vara så genomgående som möjligt i våra förklaringar för att hjälpa dig att ta hand om din utrustning på bästa sätt. Om du känner att vi upprepar mycket i texten, tveka inte att klicka på det område du är intresserad av att veta mest om i menyn ovan. Då hamnar du direkt i den delen av texten.

Impregnera din sportutrustning

Impregnera skor

Våra skor går igenom ett och annat när vi vandrar över de daggstänkta bergen. Allt från vattenpölar, lerstigar, plötsliga skyfall m.m. Så det är ju inte så märkligt om du efter en tids användning märker att strumporna är blöta med smuts och väta sipprar in. Oavsett vilka typer av skor förklarar vi nedan hur du kan impregnera dem!

Skor finns i en rad material som alla behöver olika typer av behandling för att bli vattentäta. I skodelen kommer vi att fokusera på hur du impregnerar olika material. Beroende på om dina skor är i textil, mocka eller skinn, så drar materialen åt sig impregnering olika. Vi kommer nedan att gå igenom de tre vanligaste materialtyperna och hur du på bästa sätt kan impregnera dem.

Obs, glöm inte att borsta rent skorna innan du impregnerar och ta bort all smuts. Med ren yta kan skon dra åt sig all impregnering på bästa sätt! Ta även bort skosnörena och innersulorna innan så att de inte är i vägen.

Sist men inte minst, vad du än gör så tvätta inte skorna i tvättmaskinen. De olika materialen inuti skon kan då tyvärr torka ut och spricka. Vilket kommer att göra att skon helt förlorar sin stötdämpande förmåga.

Impregnera din sportutrustning

Textilskor

Sportskor med impregnerade vattentäta textilier har blivit allt vanligare inom de flesta sportgrenar. Teknologins förmåga att framställa ventilerande men täta lager som hindrar fukt från att tränga igenom har förbättrats mycket de senaste åren.

- Börja med rengöring. Ett par textilskor mår bäst av en grundlig rengöring med borste och textilrengöring för skor.

- När skorna torkat efter rengöringen, spraya grundligt med en impregneringsspray.

- Låt sedan skorna stå i helst ca tolv timmar. Det viktigaste med en sprayimpregnering är att låta tyget få dra åt sig impregneringen och torka ordentligt. Låt skorna stå i badrummet över natten och suga åt sig så att det kan hålla tätt mot all smuts och vatten så länge som möjligt!

Impregnera din sportutrustning

Mockaskor

Mocka är en typ av lädersko som vanligtvis brukar vara lite känsligare mot fukt och behöver impregneras noga. Mocka är en typ av läder där man separerat lagren i lädret för att få fram de mjuka fina fluffiga fibrerna. Mockaskor behandlas på liknande sätt som textilskor.

- Först bort med all smuts med borste och rengöring för mocka. Var extra försiktig med rengöringen så att den är anpassad för mocka och inte smetar ihop fibrerna och får mockan att få en helt annan textur.

- Sprayimpregnering är det bästa för mockaskor på grund av att fibrerna i mockan är så känsliga trots att mocka är läder i grunden. Det går att använda lädervård på mocka, men återigen så kommer det att ta bort mocka texturen och göra skorna blanka och mer lika ett par vanliga läderskor. Spraya generöst över skorna.

- Låt skorna torka i ca tolv timmar eller över natten och sen är skorna redo att användas igen! Då mockaskor är känsligare än andra skor kan du behöva göra detta oftare än med andra skor.

Impregnera din sportutrustning

Vill du ha en visuell steg för steg guide? 

I den här videon visar en av våra produktexperter hur ett par skor i textil eller mocka enkelt och snabbt blir rengjorda och impregnerade! 

Obs, videon är på engelska med engelsk textning.

Impregnera din sportutrustning

Läderskor

Har du ett par blanknötta favoritkängor i klassisk lädermodell som börjat släppa in fukt? Det är lätt åtgärdat! Läderkängor är lika lättskötta som andra skotyper.

- Ta bort smutsen med sadelsåpa och vatten, löddra in såpan ordentligt och låt sen torka.

- Putsa bort resten av löddret och smutsen med en torr mikrofibertrasa.

- Om lädret känns väldigt torrt och glanslöst, kan det vara bra att dra en omgång näringsgivande olja nu.

- Fett hjälper läder naturligt att hålla ute fukt, så när oljan har fått sjunka in är det dags för en omgång läderfett. Applicera ett generöst lager och låt dem stå tills de är torra. Tiden kan variera stort från sko till sko.

- Ska du vara ute i väldigt blött väder kan man sen avsluta med lite extra impregneringsspray och sen är skorna redo igen!

Impregnera din sportutrustning

Vill du ha en visuell steg för steg guide?

I den här videon visar en av våra produktexperter hur ett par skor i läder enkelt och snabbt blir rengjorda och impregnerade! 

Obs, videon är på engelska med engelsk textning.

Impregnera din sportutrustning

Impregnera kläder

Regnjackor, ponchos, regnbyxor och andra vattentäta plagg är idag ofta tillverkade i funktionsmaterial som behöver återaktiveras efter en tids god användning. Märker du att vattendropparna börjar sakta sippra igenom tyget är det dags att fräscha upp impregneringen, men vilken metod är bäst?

Idag finns många olika typer av regnkläder på marknaden. Här nedanför kommer vi att gå igenom det som generellt gäller för att återaktivera en impregnering.

Innan du börjar kan det också alltid vara värt att kolla upp märket på regnjackan. Material och teknologi som använts för att göra vattentätt kan variera stort. Så kolla innan om märket har några speciella rekommendationer för just de regnkläder du ska impregnera.

I den här artikeln kommer vi att prata om tre huvudsakliga sätt att impregnera regnkläder. Sprayimpregnering, vattenbad och impregnering i tvättmaskin. Men först för att kolla om jackan behöver bli impregnerad, eller om det är något annat som inte håller tätt, kan det vara bra att först göra dropptestet.

Impregnera din sportutrustning

Dropptestet

Hur mycket har din jacka tappat och var? Är det dragkedjor som läcker som saknar vattentätning? Sömmar som kanske inte är vattentätade?

Innan du vet om det är en grundimpregnering som behövs, kan det vara bra att dropptesta tyget. Det är exakt som det låter, droppa vatten på tyget och kolla vad som händer. Stannar droppen på tyget? Eller sipprar den sakta igenom?

Om droppen stannar i en prydlig liten knopp utanpå tyget, är det vattentätt och behöver inte impregneras. Om inte, är det dags att fräscha upp jackan.

Impregnera din sportutrustning

Impregnera med spray

Spray är ett jättebra sätt att återaktivera en vattentäthet som bara tappats litegrann. Det går också att lägga som ett sista avslutande lager på en impregnering från ett vattenbad eller tvättmaskin. En nackdel är att det kan vara knepigt att få appliceringen jämn över hela plagget. Vilket är varför det är bra att innan ha gjort ett dropptest så du vet vart impregneringen försvagats och vatten läcker igenom.

- Tvätta plagget innan, med maskin eller handtvätt.

- När det är rent och torrt, häng upp plagget i ett avskärmat utrymme, exempelvis en dush eller något liknande. 

- Spraya över plagget med fokus på det område som du vet blivit försvagat.

- Låt sedan plagget få torka och fibrerna få dra åt sig impregneringen ordentligt i minst tolv timmar. En impregnering kan med fördel göras på kvällen så det får torka in över natten. Sen är det helt redo att användas igen!

Impregnera din sportutrustning

Impregnera med vattenbad

Är plagget eller det som ska impregneras för känsligt för att tvättas i en tvättmaskin? Då är vattenbadsimpregnering väldigt användbart!

- Se till att det du ska impregnera är rent, handtvättat med lite tvättmedel om inte tvättmaskinen är ett alternativ.

- Lägg kläderna i en balja med ljummet vatten och impregneringsmedel.

- Låt ligga i mellan 30 - 60 minuter beroende på vad impregneringen anvisar.

- Torka i torkskåp, eller vid en värmekälla, alternativt stryk plagget med strykmaskin på låg temperatur med en trasa emellan för att tyget ska dra åt sig all impregnering ordentligt. När tyget känns helt torrt är plagget klart!

Impregnera din sportutrustning

Impregnera i tvättmaskinen

Impregnering i en tvättmaskin brukar vara det bästa för alla regnplagg om de inte är väldigt känsliga. Det brukar ge jämnast och hållbarast resultat.

- Tvätta plagget innan så att det är rent och impregneringen kan fästa jämt.

- Gör rent tvättmaskinen invändigt och i tvättfacket från överblivet tvättmedel.

- Lägg in plagget i tvättmaskinen och fyll facket för tvättmedel med impregnering, om det inte är en impregnering som ska läggas i maskinen med plagget, kolla anvisningen på förpackningen!

- Sätt maskinen på en mild tvätt på 30 eller 40 grader beroende på vad som är det mildaste programmet på din maskin och starta maskinen.

- Ta ut jackan när programmet är klart och häng det på tork i ett torkskåp eller nära en värmekälla eller liknande, värmen stärker impregneringen och gör att fibrerna i plagget drar åt sig mer. När regnjackan eller byxorna är torra är det bara att använda!

Impregnera din sportutrustning

Vill du ha en visuell steg för steg guide? 

I den här videon visar en av våra produktexperter hur en regnjacka enkelt och snabbt blir rengjord och impregnerad! 

Obs, videon är på engelska med engelsk text.

Impregnera din sportutrustning

Läs på om ditt plagg!

Alla plagg är olika och tillverkade i olika material. För bästa resultat, kan det vara bra att kolla upp vad märket som tillverkat din regnjacka eller vattentäta skor rekommenderar och hur impregneringen du valt fungerar för att se om de matchar.

För att undvika besvikelser eller orealistiska förväntningar på vad impregneringen kan åstadkomma. Men det kan vara lika viktigt att veta, att det du försöker impregnera är gjort för att bli vattentätt.

En regnig sommar för många år sedan skulle jag till en festival. Det hade redan regnat i flera veckor. Även om det blev uppehåll var det sannolikt att gräsmattan skulle vara ett lerbad redan från dag ett. Men jag ville så gärna ha mina nya westernboots som jag hade köpt.

Jag rengjorde dem, fettade in dem, sprayade med impregneringsspray och gjorde allt man skulle. Vattendropparna la sig i prydliga små pärlor på skorna och allt såg bra ut. Tio minuter efter att vi kommit in på festivalområdet var mina strumpor genomblöta. För skornas sula och sömmar var givetvis inte vattentäta...

Impregnera din sportutrustning

Kan alla skor och kläder impregneras?

Nej, tyvärr spelar även materialet och konstruktionen en stor roll utöver impregneringen och det finns många skäl till att en impregnering inte fungerar på plagg som inte är avsedda att vara vattentäta.

Till exempel om det är en textil kan det hända att väven inte är tät nog och att vattnet slipper in mellan fibrerna. Eller så kan materialet kanske kan bli tätt, men sömmarna kanske inte är tätade.

Tänk också på att vattentät och vattenavvisande plagg inte är samma sak då vattenavvisande material inte är gjorda för att hålla tätt under mer än lite duggregn.

Vill du ha något verkligt vattentätt, välj något som är avsett för detta och råka inte ut för blöta fötter en hel helg!

Impregnera din sportutrustning

Impregnera miljövänligt

Vill du måna om den fina naturen som du sedan ska ut i med dina regnkläder kan du titta en extra gång på innehållsförteckningen när du väljer impregnering.

Många impregneringar kan innehålla mindre önskvärda ämnen som inte bryts ner i naturen och kan vara skadliga för både dig och djurlivet.

En tidigare vanlig ingrediens som nu förbjudits är flourkarbonater, men en del märken har fortfarande kvar dessa i sortiment, samt att det finns fortfarande andra ingredienser att hålla utkik efter.

I Sverige har vi många bra miljövänliga alternativ baserade på naturliga ingredienser, så var inte rädd att pröva andra alternativ! Vem vet, du kanske till och med blir positivt överraskad?

Det finns mycket, mycket mer vi skulle kunna prata om med impregnering, men vi hoppas att du nu känner att du har koll på hur du ska behandla dina regnjackor och plagg, eller vattentäta skor därhemma. 
Håll dig torr och ha så roligt på dina nya sportäventyr!

tvätta tröja i merinoull

Så tvättar du tröjor i merinoull

Hur ska jag tvätta plagg i merinoull för att de ska hålla så länge som möjligt?

dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!

Hygien- och skönhetstips för att resa lätt och miljövänligt!

Hygien- och skönhetstips för att resa lätt och miljövänligt!

Ska du iväg och upptäcka en ny stad eller ett nytt land? Planerar du att backpacka jorden runt, med ryggsäcken som enda sällskap? I den här artikeln ger vi tips på hur du håller dig fräsch på resan, samtidigt som du håller packningen lätt OCH är snäll mot miljön!