Hygien- och skönhetstips för att resa lätt och miljövänligt!

Hygien- och skönhetstips för att resa lätt och miljövänligt!

Ska du iväg och upptäcka en ny stad eller ett nytt land? Planerar du att backpacka jorden runt, med ryggsäcken som enda sällskap? I den här artikeln ger vi tips på hur du håller dig fräsch på resan, samtidigt som du håller packningen lätt OCH är snäll mot miljön!

Håll hygienen – håll dig frisk

hälsa på resan första hjälpen-kit

Medicinsk hygien

Viktigast av allt är det vi kan kalla medicinsk hygien. Glöm därför inte att ta med ett första hjälpen-kit på resan!

Kitet behöver anpassas efter ditt resmål och resans längd: - Desinfektionsmedel - Pincett - Förband - Kompresser - Plåster - Koksaltlösning - Sax eller kniv
Uppsök ett apotek för att komplettera med lämpliga produkter för din resa.

Lämpliga kläder

Som Julie skriver i sin artikel "Så packar du ryggsäcken inför backpacking-resan" bör du i förväg kolla upp hur vädret är på ditt resmål, och välja kläder efter det. Naturmaterial som andas och begränsar dålig lukt är alltid ett bra val.

Om du har känslig hy och dina kläder inte är så täckande eller UV-skyddande, glöm inte att packa solkräm. Hatt är praktiskt för att undvika solsting!

Hygien- och skönhetstips för att resa lätt

Prylarna för att hålla sig ren på backpacking-resan

resenecessär för backpacking

Grundläggande hygienprodukter

När man backpackar är det minimalism som gäller. Ta bara med dig det viktigaste, och välj lätta och miljövänliga produkter:

- Tandborste: vikbar eller med tillhörande fodral för att hålla den fri från bakterier. Pluspoäng för förnybara material som bambu.

- Påfyllbar tandkräm i fast form: varför välja mellan miljövänligt och lätt, när man kan få både och? Fasta tandkrämer görs av lera och essentiella oljor och säljs i små burkar om cirka 20 gram, som motsvarar innehållet i hela två tuber vanlig tandkräm. Inte så illa, va? De essentiella oljorna lämnar en fräsch smak i munnen, trevligt för din omgivning :)

- Fast tvål: naturlig och tillverkad av vegetabiliska oljor, fri från tillsatser och parfymer för minskad miljöpåverkan. Du kan använda den både till kropp, ansikte och hår. Begränsa bara mängden du använder i ansikte och hår.

Vet du vad? Ofta räcker det att bara skölja håret med vatten för att det ska återfå sin glans.

- Biologiskt nedbrytbart toalettpapper: om du måste uträtta dina ärenden ute i det fria, använd biologiskt nedbrytbart toapapper för att minska påverkan på miljön. Kom ihåg att gräva ett litet hål och att hålla dig på avstånd från stigar och vattendrag. Det gäller vilken utomhusmiljö som helst.

- Handduk: en kompakt variant i mikrofiber, som torkar snabbt.

 

Behöver du tvätta dina kläder?

Använd den fasta tvålen för att handtvätta under resan, så sparar du in lite extra vikt.


Nu är det upp till dig att komplettera listan med dina egna "måste-prylar".

Vi har alla någonting i ryggsäcken som kanske inte är alldeles oumbärligt… men samtidigt helt omöjligt att klara sig utan!

För oss är det sömnkitet med ögonmask och öronproppar, för att kunna sova överallt.

Specialtips för tjejer

För dig som tar med en sminkväska på resan rekommenderar vi tvättbara, återanvändbara sminkborttagningspads. De finns tillverkade av bland annat vegetabiliska fibrer, bambu och ekologisk bomull – upp till dig att välja!

Om jag har min mens under resan, då?
Om du är van att använda menskopp rekommenderar vi varmt att ta med dig den. Menskopp är perfekt för att minska mängden sopor! Det är särskilt praktiskt när man är på resande fot, och det kanske inte finns papperskorgar överallt.


Vilka är fördelarna?
- Sparar vikt och plats: en eller två räcker för hela resan.

- Bra för miljön: återanvänds istället för att slängas efter användning.

Att ha mens under långa vandringar

MENS UNDER VANDRINGEN

Stannar du helst hemma från en vandring om den krockar med din mens?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!

tvätta tröja i merinoull

Så tvättar du tröjor i merinoull

Hur ska jag tvätta plagg i merinoull för att de ska hålla så länge som möjligt?

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.

[TREKKING] ROOKII ROAD - Stay curious, Stay Humble

Adventure story & hiking / trekking product test with ROOKII ROAD

Over the years, my friends and I have tried various hikes and mountains in Scandinavia. Lately our focus has been on the Sarek National Park, Sweden. Now is the best moment on the adventure!