Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!

dunjacka

Steg 1 - så tvättar du din dunjacka

Punktbehandla svåra fläckar med hjälp av ett tvättmedel avsett specifikt för dunplagg, och låt medlet sjunka in i 15 minuter.

Steg 2 - så tvättar du din dunjacka

Rensa bort rester av tvättmedel från maskinens tvättmedelsfack, efter som vanliga tvättmedel kan skada din dunjacka. Lägg jackan ensam i tvättmaskinen, så att den inte riskerar att fastna i någonting, och tillsätt ett lämpligt tvättmedel (läs noga instruktionerna på baksidan av förpackningen).

Steg 3 - så tvättar du din dunjacka

Ställ in tvättmaskinen på kall temperatur och skontvätt eller handtvätt.

Steg 4 - så tvättar du din dunjacka

När du hör tvättmaskinen pipa till, låt inte jackan bli liggande där så att den börjar lukta illa! Kör gärna en extra snabbsköljning för att försäkra dig om att allt tvättmedel verkligen sköljs bort.

Steg 5 - så tvättar du din dunjacka

För att torka din dunjacka, börja med att köra tvättmaskinens centrifugeringsprogram, och krama sedan försiktigt ur överflödigt vatten för hand, utan att trycka ihop fjäderstoppningen alltför hårt så att den deformeras.

Steg 6 - så tvättar du din dunjacka

Du kan lufttorka din dunjacka, men det bästa resultatet når du om du torktumlar den. Ställ in torktumlaren på den lägsta temperaturen, och stoppa in jackan tillsammans med två torkbollar eller rena tennisbollar. Bollarna som studsar runt i torktumlartrumman hjälper till att fluffa upp fjäderstoppningen, och motverkar att den klumpas ihop och förlorar sin isolerande förmåga.

Det kommer att ta några timmar att få jackan helt torr, och du kan gärna avbryta torktumlingen en gång i halvtimmen för att ta ut jackan, skaka på den och kontrollera att fjädrarna inte håller på att klumpa ihop sig. Du vet att jackan är genomtorr när den känns lätt och fluffig.

Några tips

1) Använder du din dunjacka varje vecka, så försök att åtminstone tvätta den varannan månad. Använder du den mer sällan, och bara under vintersäsongen, så bör två gånger om året räcka.

2) Tänk inte tanken att stoppa in vilket gammalt tvättmedel som helst i tvättmaskinen tillsammans med din favoritdunjacka! Vanliga tvättmedel kan tvätta bort fjädrarnas naturliga oljor, och göra dem svaga och sköra istället för spänstiga och fluffiga. De kan också påverka yttertygets vattenavstötande egenskaper negativt.

3) Försök ALDRIG att stryka dunjackan – den kommer att smälta!

4) Förvara alltid din dunjacka (och allt annat med dunstoppning) torrt och svalt. Om möjligt, häng upp jackan hellre än att packa ihop den i en påse.

Har du gått och skjutit upp inköpet av din drömdunjacka för att du inte har vetat hur du ska tvätta den? Då finns det ingen anledning att vänta längre...

Andra artiklar om vandring