tvätta din dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!

Så tvättar du din dunjacka

Har du kommit hem från en lång vandringstur och märkt att den där konsiga lukten runt jackan har drastiskt förvärrats och blivit riktigt dålig?
Då är du inte ensam! Många drar sig för att tvätta sina dunjackor för att det kan upplevas vara krångligt att få dunet jämt fördelat igen, eller bara är osäker på hur de ska göra det. Dunjackor behöver tvättas lika ofta som dina vanliga kläder och de flesta tål maskintvätt utan problem. Om din dunjacka har börjat lukta dåligt är det bara att ta tjuren vid hornen och tvätta den och vi guidar dig till hur du gör det på bästa sätt!

Steg 1 - Förbehandling

Punktbehandla svåra fläckar med hjälp av ett tvättmedel avsett specifikt för dunplagg, och låt medlet sjunka in i 15 minuter.

Steg 2 - Rengör tvättmaskinen

Rensa bort rester av tvättmedel från maskinens tvättmedelsfack, efter som vanliga tvättmedel kan skada din dunjacka. Tillsätt sen samma tvättmedel som du eventuellt använde för punkbehandlingen tidigare.

Steg 3 - Välj tvättprogram

Ställ in tvättmaskinen på kall temperatur och skontvätt eller handtvätt. För varma temperaturer kan skada fibrerna. Lägg jackan ensam i tvättmaskinen, så att den inte riskerar att fastna i någonting, glöm inte att dra upp dragkedjan så den inte fastnar i plagget. Använd en stor tvättpåsen om du vill vara extra försiktig.

Steg 4 - Torka så fort som möjligt!

När du hör tvättmaskinen pipa till, låt inte jackan bli liggande där så att den börjar lukta illa! Kör gärna en extra snabbsköljning för att försäkra dig om att allt tvättmedel verkligen sköljs bort.

Steg 5 - Centrifugera ordentligt

För att torka din dunjacka, börja med att köra tvättmaskinens centrifugeringsprogram, och krama sedan försiktigt ur överflödigt vatten för hand, utan att trycka ihop fjäderstoppningen alltför hårt så att den deformeras.

Steg 6 - Torktuma

Du kan lufttorka din dunjacka, men det bästa resultatet når du om du torktumlar den. Ställ in torktumlaren på den lägsta temperaturen, och stoppa in jackan tillsammans med två torkbollar eller rena tennisbollar. Bollarna som studsar runt i torktumlartrumman hjälper till att fluffa upp fjäderstoppningen, och motverkar att den klumpas ihop och förlorar sin isolerande förmåga.

Det kommer att ta några timmar att få jackan helt torr, och du kan gärna avbryta torktumlingen en gång i halvtimmen för att ta ut jackan, skaka på den och kontrollera att fjädrarna inte håller på att klumpa ihop sig. Du vet att jackan är genomtorr när den känns lätt och fluffig.

Steg för steg video

Om du tycker om att se hela processen visualiserad så har vi även en video med ovanstående steg!

Så tvättar du din dunjacka

Några tips

1) Använder du din dunjacka varje vecka, så försök att åtminstone tvätta den varannan månad. Använder du den mer sällan, och bara under vintersäsongen, så bör två gånger om året räcka.

2) Tänk inte tanken att stoppa in vilket gammalt tvättmedel som helst i tvättmaskinen tillsammans med din favoritdunjacka! Vanliga tvättmedel kan tvätta bort fjädrarnas naturliga oljor, och göra dem svaga och sköra istället för spänstiga och fluffiga. De kan också påverka yttertygets vattenavstötande egenskaper negativt.

3) Försök ALDRIG att stryka dunjackan – den kommer att smälta!

4) Förvara alltid din dunjacka (och allt annat med dunstoppning) torrt och svalt. Om möjligt, häng upp jackan hellre än att packa ihop den i en påse.

tvätta din dunjacka

Glöm ej dunsovsäcken

Din dunjacka är inte det enda som mår bra av en tvätt! Även din dunsovsäck kan må bra av att tvättas upp efter en vandringstur. Du kan tvätta din sovsäck på exakt samma sätt som din dunjacka

Har du gått och skjutit upp inköpet av din drömdunjacka för att du inte har vetat hur du ska tvätta den? Eller är det dags att angripa den dåliga lukten som börjat utvecklat sig i jackan? Då finns det ingen anledning att vänta längre...

Andra artiklar om vandring

hur-väljer-jag-sovsäck

Hur väljer jag sovsäck?

Om du vill sova gott ute i naturen är en bra sovsäck din bästa vän. Här guidar vi dig till att välja den modell som bäst motsvarar dina behov.

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.

trekkingens-positiva-effekter

Trekkingens positiva effekter på hälsan

Vandring och trekking är aktiviteter med massor av positiva effekter, oavsett hur långt du går, var du går någonstans och din fysiska form.