Känner du till skidskytte?

Upptäcka och testa skidskytte

Skidskytte är en sport som kombinerar längdskidåkning och skytte, vilket kräver uthållighet, fokus och koncentration!
Att testa skidskytte innebär att man på ett roligt sätt provar denna olympiska gren.

Känner du till skidskytte?

Skidskytte är en lekfull sport som ger garanterat nöje. Den kräver uthållighet, koncentration och självkontroll.

Upptäcka skidskytte

Skidskytte är en kombination av två sporter : längdskidåkning av typen skating och sportskytte.

Denna typ av längdskidåkning har sina rötter från militären och är idag välkänd tack var internationella atleter som presterar på toppnivå inom olika tävlingar och OS, samt flera möjligheter att upptäcka och testa sporten på skidorter med anpassad utrustning (som lasergevär) för att göra sporten lättillgänglig för alla.  Det är även ett kul sätt att testa åkstilen skating.

Malin berättar om sin upplevelse

Malin, berätta vilka som är med i ditt lag!
Vi var 12 kompisar i åldersspannet 25-55 år, och trots skillnaden i fysisk form och ålder så var det en jämn match! Se som var bra skidåkare var mindre bra på att skjuta, och vice versa!

Var kan man testa skidskytte?
Vi var på en skidort där det fanns en bana för att skjuta med gevär med blyammunition; det passar bra att testa med lasergevär också, det är även lämpligt för barn.

Hur går det till?
Man får åka skatingskidor på en bana och stanna för att skjuta mot ett mål. Varje gång man missar ett mål måste man åka en straffrunda. Så man måste verkligen fokusera annars förlorar man tiden på en extra runda. Man måste tänka strategiskt. Vi började skjuta liggande, det var verkligen knepigt att få till rätt position med skidorna kvar på fötterna och det gav oss många goda skratt! Sen fick vi även testa att skjuta stående vilket ökade svårighetsgraden. Det gav verkligen olika resultat.

Var det första gången du testade skidskytte?

Jag har redan testat versionen där man kombinerar löpning och skytte, det är ett bra sätt att börja för dem som tycker att skatingskidåkningen känns för svår.

Vad var det du uppskattade mest?
Att besegra min kompis som alltid presterar på topp inom sport, men absolut inte kan sikta! Han var alltså tvungen att åka alla straffrundor, så även om jag åker skidor långsammare än honom så vann jag, haha.

Vad var det svåraste?
Att lyckas fokusera för att sikta rätt, att återfå kontrollen över andningen efter att ha åkt skidor intensivt i ett tempo. Det kräver mycket koncentration.

Skulle du vilja göra om det?
Ja absolut! Det är en komplett sport som kräver både fysisk uthållighet och rätt mindset: det är en intensiv träning, som även kräver balans och rätt glidteknik för att åka snabbt, sen koncentration för att sikta…

Har du något tips för de som vill testa första gången?
Sikta rätt! Jag är inget proffs men jag märkte att närt jag höll tillbaka andningen när jag skulle sikta så gav det mer precision. Det är upp till dig att testa! Berätta vad ni tyckte i kommentarsfältet.

För att ta utövandet till nästa nivå?

Man kan utöva sporten året runt, med rullskidor eller ersätta skidåkningen med löpning.

Om du vill träna regelbundet och utvecklas så kan du träna i en klubb eller förening. Det är en tävlingsinriktad sport och det är därför bra att träna tillsammans och få hjälp av kunniga instruktörer.

Idag är det allt fler unga som testar denna roliga och utmanande sport.

Vi sponsrar världscupen i skidskytte!

Decathlon blir en av sex huvudsponsorer till BMW IBU World Cup - Världscupen i skidskytte.

Känner du till skidskytte?

Upptäck alla våra tips