En man syns bakifrån, han åker skidor och har ett gevär på ryggen. Han åker mot strålkastarna.

Känner du till skidskytte?

Upptäck och testa skidskytte

Denna olympiska gren har allt! Som en kombination av skytte och längdskidåkning är skidskytte en sport du både kan tävla i och utöva själv. Vi berättar allt du behöver veta, från vilka grenar som ingår till vad reglerna är och vidare till var du kan prova på skidskytte. Se till att hålla dig i spåret!

Skidskytte är en mångsidig sport som ger garanterat nöje. Den kräver uthållighet, koncentration och självkontroll.

Ett tävlingsmoment i skidskytte uteplar sig. Uppför backen kommer en tävlande med ett gevär på ryggen.

Vad är skidskytte?

En precisionssport, en vintersport, en uthållighetssport? Ja, vad är egentligen skidskytte? Hur kommer du in i sporten? Vi rätar ut alla frågetecken.

Skidskyttets historia - spår som lämnar avtryck

Skidskytte är en kombination av två sporter:
längdskidåkning av typen skating och sportskytte.

Skidskytte har sina rötter i den norska militären. De annordnade årliga tävlingar för att stärka försvaret i landet. Reglerna för dåtidens skidskytte var att åka längdskidor i 17 km för att sedan skjuta, där påföljden vid miss var 2 minuters strafftid.

I Chamonix 1924 blev skidskytte en programpunkt i tävlingarna i OS - första gången som grenen gjorde ett framträdande just på den olympiska arenan.

En skidskytt som åker i siluett mot solnedgången.

Tävlingsgrenen har inte alltid sett ut som den gör idag. Ofta var skidskytte en del av en annan gren eller som i Chamonix - som militär patrull. Det var inte förrän 1960 som skidskytte började anta den form den har idag.

Damer tilläts tävla i skidskytte 1992.

Idag är sporten välkänd i världen tack vare internationella atleter som presterar på toppnivå inom olika tävlingar som världscupen, OS och VM. Fler och fler möjligheter att testa skidskytte på skidorter dyker också upp, vilket för många blir en inkörsport i sporten. Du får anpassad utrustning och chansen att testa åkstilen skating.

En skytt som liggandes skjuter mot måltavla.

Hur utövas skidskytte?

Skidskytte är en tävlingssport som går ut på att deltagarna åker flera varv i ett spår och skjuter mot tavlor (antal gånger beror på typ av disciplin). Det gäller att snabbt ta sig fram till skyttedelen, och väl där träffa alla uppsatta måltavlor.

Missade skott resulterar i någon form av nackdel, som strafftid, eller en extra lång sträcka att åka. Den som har bäst tid i slutet av loppet vinner.

 • Två skidskyttar i siluette som åker frammåtlutade.

  Skidåkning

  Den vanligaste åkstilen i skidskytte är skate, eftersom den går fortast. Alla åkstilar är dock tillåtna.

  Skateskidor har en längre glidzon än vanliga skidor, vilket ger dig mer fart. Det är också vanligt att pulsen är högre vid skate än klassiskt, så en bra kondition är ett plus.

 • Skidskyttar som står och siktar på måltavlor 50 m bort.

  Skytteteknik

  Hur många gånger du skjuter beror på vilken disciplin du åker. Vi går in på det längre ner i artikeln. Det vanligaste är 2-4 gånger, ofta ska hälften av skotten utföras liggande och hälften stående.

  Vid ett missat skott får du oftast åka en straffrunda på ca 150 m. Distanstävling är dock undantaget, då är reglerna att du får en tilläggsminut per utebliven träff istället.

  Avståndet till tavlan är 50 m och måltavlan är avsevärt större i stående än i liggande skytte.

Skidskytte - tävling eller hobby?

Som med de flesta sporter går det att tävla i skidskytte. Lika bra går det att utöva på egen hand för skojs skull eller för den egna utvecklingen.

 • Tävla i skidskytte
  Under vintersäsongen går tävlingar i skidskytte av stapeln. De mest populära tävlingarna går oftast att följa i direktsändning. De största tävlingarna är:
  - Världscupen i skidskytte
  - Skidskytte: OS
  - Skidskytte: EM
  - Skidskytte: VM
  - Skidskytte: Para-VM
 • Skidskytte som hobby
  Somliga glädjs åt tävlingsmomentet mot andra, somliga vill endast tävla mot sig själva eller helt enkelt ha kul.

Känner du till skidskytte?

Tävla i skidskytte

Har du vittring? Luktar det medalj? Det finns många sätt att tävla i skidskytte - dels på nationell nivå, men också på en internationell nivå! Världscupen, OS, VM… vintersäsongen är fullspäckad av datum att skriva ner för dig som är en fantast inom skidskytte.

Ett par tävlingar vi inte går in på här, men som är värda att nämnas, är SM och Swe Cup.

Regler i skidskytte

För tävling

Skidskytte är en tävling där de tävlande åker längdskidor i skatingstil med etapper av skytte.

Skyttemomentet:
utförs med ett sportskyttegevär, växelvis stående och liggande. En stor svårighet är att lyckas skjuta trots andfåddhet efter sträckorna med skidåkning.

Starten:
avgår antingen i grupp eller utspritt beroende på tävlingsform. Antingen utförs tävlingen med individuellt åkande eller i lag.

Individuella tävlingar är:
distans, sprint, jaktstart och massstart.

Tävlingarna i lag är:
stafett och mixstafett.

Aummunitionen:
som ska användas i geväret är enligt regelverk av kalibern 22 longrifle, med maxvikt på 3,5 kg.

Måltavlorna sitter på 50 m avstånd.

Diametermåttet:
skiljer sig beroende på typ av skytte. För liggande gäller 45 mm och för stående 115 mm.

Vid varje skjutning ska 5 mål träffas.
För varje bom (missat mål) måste den tävlande åka en straffrunda på 150 m. Det gäller för alla grenar, förutom individuell disciplin där strafftiden ersätter straffvarvet. En minut läggs då till den totala åktiden.

Spänningen kvarstår till den allra sista skjutrundan eftersom situationen snabbt förändras.

En kvinna som utför liggande skytte

Världscupen i skidskytte

Världscupen omfamnar eliten inom skidskytte världen över. Tävlingen anordnas i flera olika länder per tävling. Olika länder i Europa, Nordamerika och Asien brukar agera värd, där Sverige ofta är värd ett par dagar under cupen.

Exakt hur tävlingen och reglerna ser ut varierar från år till år. Moment som brukar vara en stående programpunkt är distanslopp (såsom 10 km, 20 km och 50 km), sprint och stafett.

Ofta brukar ett moment per dag avhandlas, för damer och sedan män.

Somliga moment är till för lag, såsom stafett och mixstafett, och vissa tävlingar är individuella.

De skandinaviska lagen ses inte alltför sällan på prispallen i vintersporter, och skidskytte är inget undantag.

En blå himmel, träd i horisonten och snö som täcker allt.

OS i skidskytte

OS i skidskytte anordnas vart fjärde år. I OS tävlar de deltagande i ett antal grenar, vilka dessa är kan komma att variera. Aktuella grenar i dagsläget skiljer sig t åför herrar och damer.

OS-moment för herrar:
10 km
12,5 km jaktstart
15 km masstart
20 km
Stafett där varje lagmedlem (4 st) åker 7,5 km var. Alltså 6 km x 4 varv.
Mixstafett

OS-moment för damer:
7,5 km
10 km jaktstart
12,5 km masstart
15 km
Stafett där varje lagmedlem (4 st) åker 6 km var. Alltså 6 km x 4 varv.
Mixstafett

Det är eftertraktat att få vara värd till vinter-OS, och till skillnad från världscupen äger tävlingarna enbart rum i en och samma stad.

I närtid har vinter-OS ägt rum i Peking, PyeongChang och Sotji.

Upplopp i skidskytte, deltagare sprintar

VM i skidskytte

Världsmästerskapen anordnas varje år, med undantag för de åren då vinter-OS går av stapeln. Vanligtvis brukar VM äga rum i februari eller mars.

Tävlingsmomenten omfattar:

Sprint
Jaktstart
Masstart
Distans
Stafett
Mixstafett
Singelmixstafett

Känner du till skidskytte?

Vad är jakstart?

I jaktstarten tävlar deltagande som har kvalificerat sig från tidigare lopp. Åkarna startar individuellt, baserat på den tid de fick i det kvalificerande loppet från innan. Den som vann får då börja i jaktstarten, den som kom tvåa åker härnäst och vidare. Herrar åker som vanligast 12,5 km och damerna åker 10 km. Bägge tävlingsgrupper skjuter fyra gånger: två liggandes och två ståendes.

Vi intervjuar - hur var det att testa skidskytte?

Malin, berätta vilka som var med i ditt lag!
Vi var 12 vänner i åldersspannet 25-55 år, och trots skillnaden i fysisk form och ålder var det en jämn match! De som var bra skidåkare var mindre bra på att skjuta, och vice versa!

Var kan man testa skidskytte?
Vi var på en skidort där det fanns en bana för att skjuta med gevär med blyammunition. Det passar bra att testa med lasergevär också, och funkar för barn.

Hur går det till?
Man får åka skatingskidor på en bana och stanna för att skjuta mot ett mål. Varje gång man missar ett mål blir det en straffrunda. Så det är viktigt att fokusera, annars förlorar man tiden på en extra runda. Jag märkte också hur strategisk jag behövde vara. Vi började skjuta liggandes, vilket verkligen var knepigt - att få till rätt position med skidorna kvar på fötterna. Det gav oss många goda skratt! Sen fick vi även testa att skjuta stående vilket ökade svårighetsgraden. Det gav väldigt olika resultat.

Var det första gången du testade skidskytte?

Jag har redan testat versionen där man kombinerar löpning och skytte, det är ett bra sätt att börja för dem som tycker att skatingskidåkningen känns svår.

Vad var det du uppskattade mest?
Att besegra min kompis som alltid presterar på topp inom sport, men absolut inte kan sikta! Han var alltså tvungen att åka alla straffrundor, så även om jag åker skidor långsammare än honom så vann jag, haha.

Vad var det svåraste?
Att lyckas fokusera tillräckligt för att sikta rätt, att återfå kontrollen över andningen efter att ha åkt skidor intensivt. Det kräver mycket koncentration.

Skulle du vilja göra om det?
Ja absolut! Det är en komplett sport som kräver både fysisk uthållighet och rätt mindset. Det är intensiv träning som också kräver balans och rätt glidteknik för att åka snabbt, för att inte tala om koncentrationen som krävs för att sikta…

Har du något tips för de som vill testa första gången?
Sikta rätt! Jag är inget proffs men jag märkte att det gav mer precision att hålla tillbaka andningen när jag skulle sikta. Det är upp till dig att testa!

För att ta utövandet till nästa nivå?

Sporten går att utöva året runt, antingen med rullskidor eller genom att ersätta skidåkningen med löpning.

Om du vill träna regelbundet och utvecklas så kan du träna i en klubb eller förening. Det är en tävlingsinriktad sport och det är därför bra att träna tillsammans och få hjälp av kunniga instruktörer.

Idag är det allt fler unga som testar denna roliga och utmanande sport.

Känner du till skidskytte?

Vi sponsrar världscupen i skidskytte!

Decathlon blir en av sex huvudsponsorer till BMW IBU World Cup - Världscupen i skidskytte.

Upptäck alla våra tips

FÖRDELARNA MED LÄNGDSKIDÅKNING

FÖRDELARNA MED LÄNGDSKIDÅKNING

Längdskidåkning är en lättillgänglig sport som låter dig njuta av vackra vinterlandskap. Alla kan ha kul på längdskidor!

Decathlons utrustning för klassisk längdskidåkning

Hur väljer du utrustning för klassisk längdskidåkning?

Kolla in våra tips som hjälper dig välja utrustning för klassisk längdskidåkning!

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Styrketräning

HUR DU STYRKETRÄNAR UTAN REDSKAP

Vill du träna hemma? Dessa 4 övningar gör det enkelt att styrketräna hemma, utan utrustning!