Kost | Olika typer av protein

Kost | olika typer av protein

Det finns flera olika typer av protein – naturligt protein, vassle, BCAA... Men hur håller man koll på alla sorter och vad är skillnaden? Vi hjälper dig att reda ut det!

Det finns många olika sorters proteinpulver. De kan innehålla allt från vassle (whey) till kasein eller aminosyror. Men när ska man använda vassle i stället för kasein? Och varför finns det flera olika sorters vassle? Vad är det för skillnad på animaliskt och vegetabiliskt protein? Vi förklarar!

Kost | Olika typer av protein

Vassleprotein

Vassleprotein (whey protein på engelska) är ett slags mjölkprotein. Av mjölkens protein utgörs ungefär 20 % av vassle. Det är ett lättsmält protein som är rikt på grenade aminosyror (BCAA). Tack vare dess snabba upptagningsförmåga lämpar det sig väl efter träning för att snabbt förse musklerna med protein. Det finns olika sorters vassleprotein:

Normalt vassleproteinpulver
Ett koncentrerat vassleprotein med ungefär 80 g protein per 100 g pulver. Övriga ingredienser är oftast laktos och fett.
Koncentratet görs genom att filtrera vasslen tills det i stort sett bara är protein kvar. Det är relativt enkelt, och därför är vassleprotein ofta prisvärt.

Vassleproteinisolat
Vassleproteinisolat innehåller ungefär 90 g protein per 100 g pulver och är därför den renaste formen av vasslepulver.
Det har vanligtvis en lägre laktoshalt och framställs genom att filtrera vasslen i fler steg än traditionella vassleproteinpulver. Resultatet blir ett pulver med högre proteinhalt.

Hydrolyserat vassleprotein
Den här typen av vassleprotein framställs när ett koncentrat genomgår en hydrolys (kemisk nedbrytning av protein).
Proteinet bryts ned till mindre beståndsdelar så att kroppen inte behöver ödsla tid och energi på att göra det. Produkten innehåller ungefär 80 % peptider (ett slags mindre proteiner), vilket är den lättaste formen av protein för kroppen att ta upp. Men trots att hydrolyserat vassleprotein är så effektivt är det inte särskilt populärt – det har nämligen en väldigt besk smak.

Kasein

Kasein är det dominerande proteinet i mjölk. Det utgör ungefär 80 % av mjölkens protein, där resterande 20 % består av vassle. I magen bildar kaseinet en gel som gör proteinet mer komplext för kroppen att bryta ner.

Upptaget i tarmen blir därför långsammare och frisättningen av aminosyror i blodet blir fördröjd. Med kasein kan du alltså förse musklerna med protein flera timmar efter att du intagit det.

Kalciumkaseinat
Kalciumkaseinat utvinns genom en aggressiv tillverkningsprocess som förvränger den rumsliga konfigurationen av kasein (micellerna).
Det har en ganska kortvarig effekt.

Kost | Olika typer av protein

Vegetabiliskt protein

SOJAPROTEIN
Sojaprotein är populärt bland vegetarianer, veganer och andra som vill undvika animaliska proteinkällor. Proteinet innehåller alla essentiella aminosyror. Det tas dock inte upp lika snabbt av kroppen som t.ex. vassleprotein eller protein från ägg och har därför inte så stor effekt på ämnesomsättningen.
När det gäller hur snabbt kroppen tar upp proteinet hamnar soja ungefär mellan vassle och kasein. Sojaprotein innehåller isoflavoner. Det är en typ av antioxidant som kan ha en anti-östrogen effekt på kroppen.

ÄRTPROTEIN
Ärtprotein är en fiberrik typ av protein som dessutom är lättsmält för kroppen. Det passar dock inte alla eftersom det har en ganska distinkt smak.

Kost | Olika typer av protein

Gainer

En gainer innehåller både snabba kolhydrater och protein.

Den främsta anledningen till att ta en gainer är att öka i vikt.

Därför rekommenderas det ofta till personer som vill bygga muskler eller personer som har svårt att gå upp i vikt.

Aminosyror

Aminosyror utgör den minsta strukturella enheten i proteiner och därför absorberas de relativt snabbt av kroppen.

De har en liten uppbyggande effekt som dock är låg jämfört med ett helt protein, eftersom de vanligtvis intas i mindre mängder än ett protein. Aminosyror är ett bra komplement till proteinpulver.

Kost | Olika typer av protein

Bcaa

BCAA består av de tre grenade aminosyrorna leucin, valin och isoleucin.

De främjar både återhämtning och muskeltillväxt.

Du kan ta dem innan, under eller efter träningen samtidigt som du får i dig kolhydrater och vätska.

Upptäck fler artiklar om kost

muskelmassa

Två menyer som hjälper dig att bygga muskler | Näring

Upptäck två smarta menyer som hjälper dig att bygga muskelmassa, som komplement till träningen.

gå ner i vikt

Rätt protein för att gå ner i vikt

Läs om våra tips för vilket protein du bör äta om du vill gå ner i vikt.

Restriktiv period - gå ner i vikt

Restriktiv period - gå ner i vikt

Oavsett om det är en period då du vill vara mer restriktiv eller gå ner i vikt, så är målet detsamma: det handlar om att reducera fett. Hur förlorar du fettmassa utan att förlora muskelmassa?