Vassleprotein
Vassleprotein (whey protein på engelska) är ett slags mjölkprotein. Av mjölkens protein utgörs ungefär 20 % av vassle. Det är ett lättsmält protein som är rikt på grenade aminosyror (BCAA). Tack vare dess snabba upptagningsförmåga lämpar det sig väl efter träning för att snabbt förse musklerna med protein. Det finns olika sorters vassleprotein:
Normalt vassleproteinpulver
Ett koncentrerat vassleprotein med ungefär 80 g protein per 100 g pulver. Övriga ingredienser är oftast laktos och fett.
Koncentratet görs genom att filtrera vasslen tills det i stort sett bara är protein kvar. Det är relativt enkelt, och därför är vassleprotein ofta prisvärt.
Vassleproteinisolat
Vassleproteinisolat innehåller ungefär 90 g protein per 100 g pulver och är därför den renaste formen av vasslepulver.
Det har vanligtvis en lägre laktoshalt och framställs genom att filtrera vasslen i fler steg än traditionella vassleproteinpulver. Resultatet blir ett pulver med högre proteinhalt.
Hydrolyserat vassleprotein
Den här typen av vassleprotein framställs när ett koncentrat genomgår en hydrolys (kemisk nedbrytning av protein).
Proteinet bryts ned till mindre beståndsdelar så att kroppen inte behöver ödsla tid och energi på att göra det. Produkten innehåller ungefär 80 % peptider (ett slags mindre proteiner), vilket är den lättaste formen av protein för kroppen att ta upp. Men trots att hydrolyserat vassleprotein är så effektivt är det inte särskilt populärt – det har nämligen en väldigt besk smak.