RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

Rätt utrustning för vinterlöpning

Låt inte kyla och snö hindra dig från löpträningen! Allt du behöver är rätt utrustning. Här är våra tips för att slippa frysa så du kan njuta av löpturen även på vintern.

LAGER PÅ LAGER

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

1. Första lagret: andas

Det första lagret sitter kroppsnära och ska vara i ett tyg som andas effektivt. Om du väljer en bomullströja kommer svetten stanna kvar och du blir snabbt nerkyld.

Det är bättre att välja en tunn polyestertröja, som är lätt och andas. Plagg som sitter som en andra hud, "second skin", är ett utmärkt alternativ i kallt väder, de har ofta en seamless-konstruktion för att inte skapa hudirritation. Det första lagret ska knappt kännas mot huden när du springer!

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

2. Andra lagret: isolering

Precis lika viktigt som det första lagret är det andra lagret som ska isolera mot kylan, men fortfarande måste andas så du håller dig torr. Beroende på hur väl du tål kylan och hur vädret är, kan det andra lagret t.ex. vara en långärmad T-shirt med hög nacke, eller en fleecetröja. Välj ett varmt och bekvämt material för att ge dig ut och springa.

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

3. Tredje lagret: skyddande

Sist men inte minst så skyddar det tredje lagret mor regn, snö och vind. En jacka som väger lätt är det ultimata. Välj en jacka med fickor för att få med din smartphone, nycklar, sportsbar m.m. Du ska också tänka på hur kompakt jackan är att bära med sig, om du vill ta av dig dän när du blir för varm

Skydda huvud, händer, fötter

Det första du fryser om är: huvud, nacke, händer och fötter. 70 % av kroppens värmeförlust sker här! Så se till att hålla huvud, händer och fötter varma när du löptränar på vintern; handskar, mössor, tjocka strumpor, tubhalsdukar...Men se till att välja dem i lätta material som inte blir alltför varma när du tränar. Se till att välja material som andas även för dessa produkter, så du inte blir fuktig och nerkyld.

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

Rätt träningsbyxor

Du väljer vad som passar bäst för dig. Du kommer inte frysa om benen i första taget, vissa löpare tränar faktiskt i shorts året om!
Ett bra alternativ på vintern är löpartights som är fleecefodrade.

Här är våra viktigaste tips för hur du klär dig för löpträningen i vinter. Om du är rätt klädd finns inget väder som hindrar dig från att fortsätta, även på vintern. Kom ihåg att göra en snabb uppvärmning, sen är du igång! Klä dig inte för varmt, då kommer du snabbt att bli för varm! Dessutom kan belöningen vara varm måltid när du kommer hem igen

Annat som kan intressera dig

Välja rätt löparskor

Välja rätt löparskor

Oavsett hur långt eller ofta du springer är rätt löparskor A och O! Läs våra expertråd för att välja rätt.

sportbehå - löpning

Lär dig hitta rätt sportbehå för löpningen

Tycker du att det är svårt att hitta rätt sportbehå för din träning? Vi hjälper dig!

Smartwatch GPS-klocka pulsklocka löparklocka sportklocka

Så väljer du GPS-klocka

Funderar du på att skaffa dig en smartwatch, pulsklocka, löparklocka eller multisportklocka? Vi guidar dig i ditt val!

LOPNING 30/30-INTERVALLER OCH KORTA INTERVALLER

30/30-INTERVALLER OCH KORTA INTERVALLER

Kan man springa snabbare med hjälp av korta intervaller?