sportbehå - löpning

Lär dig hitta rätt sportbehå för löpningen

Tycker du att det är svårt att hitta rätt sportbehå för din träning? Vi hjälper dig!

"Vilken storlek har du?" Det är en bra fråga. Det är också en fråga som inte alltid är så lätt att svara på, och det kan kännas personligt att lämna ut den informationen. När du står där i butiken eller sitter framför datorn för att beställa kan det tyckas helt omöjligt att veta vilken storlek du ska välja. Det kan kännas som en riktig prövning, och ingen kan hjälpa dig i ditt val. Det är ju din kropp och din storlek.

Efter en stund har du valt ut ett tiotal behåar som hänger över armen, och går med bestämda steg mot provrummet. Sedan är det bara att hålla alla tummar och tår och hoppas att åtminstone en av sportbehåarna ska passa. Vi vet att det finns en sportbehå där ute som är just för dig. Men det är faktiskt viktigt att förstå både sin egen storlek och storleken på sportbehån. Därför listar vi tre* sätt att både mäta och välja storlek på våra sportbehåar från DECATHLON. Och vet du vad? De är superlätta att förstå!

*Dessa tre sätt hör ihop med de tre olika typerna av sportbehå (behå, topp eller hybrid). De sistnämnda har testats och ger bevisligen ett helt otroligt stöd för bysten och minskar rörelserna när du springer. Varje sportbehå eller topp har utvärderats och klassats mellan 1 (lite stöd, som passar för lugn aktivitet som yoga, fiske, golf m.m.) och 5 (mycket bra stöd, som passar för t.ex. löpning, ridning, basket m.m.). Självklart är alla behåar och toppar från Kalenji klassade som 5.

Vad är skillnaden mellan en sportbehå, en sporttopp och en hybrid?

Sportbehå: En sportbehå träs på som en vanlig behå och har ett spänne i ryggen samt justerbara axelband. Storleken är också som en vanlig behå.
Sporttopp: En sporttopp trär du över huvudet och den har en brottarrygg för att ge bättre rörelsefrihet. Storleken på toppen är som för en t-shirt.
Hybrid: Hybridtoppen träs också över huvudet, men den har justering i ryggen som en vanlig behå. Storleken är en kombination av de båda andra modellerna.

1. Ta reda på din rätta storlek för sportbehå

Kanske har din förälder en gång i tiden förklarat hur man mäter sin storlek, eller har du kanske fått hjälp av en trevlig säljare i affären. Ändå blir det inte rätt, eller så glömmer du lika snabbt igen. När man har en snäll förälder eller en stöter på hjälpsam säljare kanske det inte är lika viktigt att komma ihåg all information. Men vi har nu noga skrivit ned, svart på vitt, exakt hur du ska gå tillväga så att du ska slippa känna dig beroende av andras hjälp för att hitta just din storlek. 

En sportbehå har raka eller korsade axelband för att kunna justeras så exakt som möjligt, precis som en vanlig behå. Som syns på bilden är sportbehåns storlekar skrivna med bokstäver och siffror, t.ex. 70A, 75C eller 80D. Siffran är storleken på din omkrets under bysten. Din storlek på bysten, eller kupan, skrivs med bokstäver, t.ex. A, B, C eller D.

  • JOGGING

    För att ta reda på din omkrets under bysten använder du ett måttband. Du ska mäta omkretsen precis under bysten.

  • JOGGING

    För att ta reda på din kupstorlek använder du måttbandet igen, men den här gången mäter du mitt över brösten där de är som störst.

Nu när du vet din storlek är det viktigt att veta ytterligare en sak. Med en riktig sportbehå får dina bröst separat stöd, vilket lämpar sig mycket bra för större byst. Våra sportbehåar har ingen bygel för att undvika att den trycker för hårt eller att det blir obekvämt. Kuporna är dessutom i ett mjukt tyg som för bort svett. Det finns alltså många bra anledningar att välja en sportbehå!

Storlekstabell för sporttoppar

2. Ta reda på din rätta storlek för sporttopp

Den klassiska sporttoppen är verkligen mångsidig. Den är ett av få plagg som funkar lika bra under en slö söndag som under ett hårt träningspass. Den är alltså både bekväm och användbar. Det är definitivt ett plagg man måste ha i garderoben, både för en mysig dag på soffan och för träningen!

En annan smart sak är de lättbegripliga storlekarna, XS, S, M, L och XL. Om man är van vid att använda de här enkla bokstavsstorlekarna blir det också lätt att välja plagg i butiken, både för överkroppen och underkroppen. Men underkläder brukar alltid kännas lite svårare. Det är dock en myt! När det gäller våra storlekar är det så smidigt gjort att du bara väljer samma storlek som du skulle ha valt för en t-shirt. Busenkelt!

Om du ändå tvivlar kan du titta på tabellen.

Kalenjis sporttoppar lämpar sig för dig som har upp till och med C-kupa. De är enkla att trä på i en enda rörelse. De har ingen finjustering och har en typisk brottarrygg för att fördela vikten jämnt. Tack vare skärningen ger de mycket god rörelsefrihet. De har breda axelband som ändå lämnar axlarna fria.

Storlekstabell för sporttoppar

3. Ta reda på din rätta storlek för hybridtopp

Du tänker kanske "vad är det här bra för?" , "är det här nödvändigt?" eller kanske "vad är det här för något?".

Du har ju nyss lärt dig storlekarna för en vanlig sportbehå och en sporttopp och nu rör vi till det igen med ännu en modell. Men ta det lugnt. Hybridtoppen är jättelätt att använda! Hybriden är faktiskt en blandning av en behå och en topp, även om namnet låter som om det vore en robot. Den ger ett bra stöd utan att trycka och den kan justeras i axelbanden. Även om den vid första intrycket kan tyckas komplicerad är det faktiskt jättelätt att välja rätt storlek. 

Hybriden baseras på vanliga storlekar, alltså t.ex. XS, S, M, L och XL, men har dessutom en kupstorlek ( AB, CD, EF) så att du på ett smidigt sätt ska kunna hitta exakt rätt storlek för just dig. Det bästa men det här systemet är att du inte ens behöver ha en förklarande tabell för storlekarna – du vet ju redan din behåstorlek och din vanliga storlek! Så, är du redo att prova?

För säkerhets skull har vi gjort en tabell också.

Om kupan är för stor bör du välja en storlek mindre. Känns den för trång i ryggen då? Ingen panik: du kan köpa en förlängning till behåspännet från Kalenji.
Det är så sant som det är sagt:  det finns inga problem som inte har en lösning !

Nu har du kommit fram till slutet av den här artikeln. Vi önskar dig lycka till på din nästa shoppingrunda, och hoppas att du känner dig mer säker på din storlek efter att ha läst den här guiden. Kanske slipper du ta med dig tio olika storlekar till provrummet nästa gång? Vi håller tummarna för att du kan lämna din ovisshet bakom dig och känna dig upplyst och säker i ditt val. Sedan är det bara att ge sig ut och träna!

Du kanske även gillar

Att ha mens under långa vandringar

MENS UNDER VANDRINGEN

Stannar du helst hemma från en vandring om den krockar med din mens?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Vet du fördelarna med att träna squats? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om denna basövning som stärker musklerna!