CYKLA FÖR ATT MÅ BRA

Så får cykling dig att må bra

I den hektiska vardagen kan det vara svårt att hitta en bra balans mellan arbete, tid med familjen och tid för sig själv. Att träna, och mer specifikt att cykla, är ett svårslaget sätt att få utlopp för spänningar och stress, motverka depression och bibehålla en hälsosam vikt. 

Cykling - Bra för hälsan

Bra för hälsan

Cykling är en aktivitet som tränar konditionen, det vill säga får hjärt-kärlsystemet att jobba hårdare. Hjärtat är en muskel, och precis som alla andra muskler blir det starkare och mer effektivt av att tränas. Ett vältränat hjärta förbättrar blodcirkulationen i kroppen. Tränar du regelbundet sjunker din puls både vid vila och vid ansträngning, och muskler som används ofta löper mindre risk att skadas eller smärta på grund av rörelsemönster i vardagen.

Genom att cykla varje dag minskar du riskerna vid diabetes, eftersom träning hjälper dig att kontrollera din insulinnivå. OBS: Om så är fallet, ha alltid med dig något sött att äta. Träning bidrar till att sänka blodtrycket. Du som har högt blodtryck bör förstås även komplettera träningen med andra åtgärder, som att begränsa intaget av fett och salt.

En fördel med cykling är att cykeln bär upp kroppen åt dig. Det gör att lederna inte utsätts för samma stötar som vid löpning och andra sporter där man springer på ett hårt underlag. Cykling är alltså skonsamt för knän och fotleder. Cykling bidrar också till att motverka benskörhet. Forskning har visat att fysisk aktivitet begränsar skelettets nedbrytning.    

Cykla för att motverka depression

Bra för välbefinnandet och mot vinterdepression

Lite förenklat kan man säga att cyklingen får dig att glömma bort vardagens bekymmer. Att cykla är ett naturligt sätt att motverka depression. När du cyklar gör den fysiska ansträngningen och kroppens syresättning att det blir lättare att tänka positivt. Den här effekten är särskild märkbar under höst och vinter, när risken att drabbas av årstidsbunden depression ökar.

Den här typen av depressioner är, av naturliga anledningar, ett särskilt stort problem för oss uppe i norr. När dagarna blir kortare exponeras vi inte för lika mycket solljus, och det påverkar välbefinnandet negativt. Träning är visserligen inte hela lösningen för att komma ur en vinterdepression, men det är till god hjälp, och särskilt cykling.

När du tränar produceras flera hormoner:

– DOPAMIN Det här hormonet utsöndras vid fysisk aktivitet och gör oss gladare och mer på alerten. Det är därför du känner dig piggare och mer tillfreds efter ett träningspass.

– ENDORFINER De här hormonerna, som även de utsöndras vid fysisk aktivitet, dämpar smärta och framkallar en känsla av eufori.

Bra för att hålla vikten i schack

BRA FÖR ATT HÅLLA VIKTEN I SCHACK

Låt oss vara tydliga: en enda cykeltur kommer inte att få dig att gå ner i vikt eller stabilisera din vikt på sikt. Det är bara genom upprepad, regelbunden och progressiv träning du kommer att uppnå det.

Cykling är, som vi redan har nämnt, en typ av konditionsträning, och därför särskilt effektivt vad gäller att bränna kalorier och bli av med fett. I kombination med en god kosthållning hjälper cykling dig att hålla vikten under kontroll.

Träning, och särskilt cykling, är en källa till både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Om du inte har provat än – gör det till ditt nästa nyårslöfte! Och dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Du kanske också gillar

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Du och din cykel, en äkta kärlekshistoria... förutom när det regnar kanske?

MTB

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.