Unselected
Så tar du hand om din vandringsryggsäck

Så tar du hand om din vandringsryggsäck

Vid trekking och vandring är ryggsäcken din bästa vän. Den rymmer alla dina saker, den agerar ryggstöd under fikapausen och är smidig att bära även under de svåra bitarna av din vandring.

Den är helt enkelt oumbärlig. Och när du väl har hittat din favorit vill du såklart att den ska hålla så länge som möjligt.
Så, hur kan man ta hand om sin ryggsäck på bästa sätt?

Unselected
Unselected

Så tvättar du din vandringsryggsäck

Har din ryggsäck har hängt med på många, långa äventyr i regn, lera och damm? Har den åkt i bussens bagageutrymme eller luktar den kanske rök från lägerelden? Då är det dags att tvätta den!

Vad du INTE ska göra: Tvätta aldrig din ryggsäck i tvättmaskinen. Först och främst får den kanske knappt plats. Dessutom kan det förstöra den vattenvvisande beläggningen eller vadderingen.

Rengör ryggsäcken i åtta steg:
- Töm ryggsäcken helt.
- Ta ut vaddering och stomme om möjligt – och se till att du inte glömmer hur de ska sättas tillbaka.
- Dammsug ryggsäcken för att få bort lös smuts och damm både inuti, utanpå och vid dragkedjorna.
- Lägg ryggsäcken i ett badkar, en dusch eller en stor balja.
- Ta fram en borste med hårda borststrån.
- Tvätta ryggsäcken med vatten och en mild tvål (t.ex. såpa eller en mild duschgel) och gnugga bort eventuella fläckar med borsten.
- Om de vadderade delarna fortfarande är i ryggsäcken är det viktigt att skölja dem noga och vrida ur så att det inte finns vatten kvar.
- Använd sedan en mikrofiberduk för att suga upp så mycket vatten som möjligt.
Därefter behöver ryggsäcken bara torka! Det gör den bäst på ett torrt och luftigt ställe, helst inte där den utsätts för solljus då det kan slita på tyget.

Om du vill vara säker på att ryggsäcken fortfarande är vattenavvisande kan du behandla den med en impregneringsspray när den väl har torkat.

Unselected

Så förvarar du din vandringsryggsäck

Var ska man göra av ryggsäcken när man väl är hemma igen? Vandringssäsongen är över och du måste förvara all din utrustning någonstans tills det är dags att ta fram den igen.

Se först till att din ryggsäck är helt ren innan du stoppar undan den.
Fäst sedan alla lösa remmar ordentligt så att ingenting hänger löst någonstans.
Förvara gärna ryggsäcken på ett torrt och mörkt ställe så att den inte skadas av solljus.
Om du endast har plats i källarförrådet där det kanske är fuktigt, är det viktigt att se till att ryggsäcken inte står mot en vägg. Placera den alltid på en hylla. På så vis är den skyddad från fukt och klarar sig fint till nästa säsong!

Unselected

Reparera ett söndrigt spänne

Så reparerar du din vandringsryggsäck

Du har börjat förbereda dig inför din nästa vandring, men upptäcker att ryggsäcken är skadad! Ingen panik. Vi berättar hur du gör för att laga den.
Om ryggsäcken mot all förmodan inte går att reparera så har våra ryggsäckar en garanti på tio år!

REPARERA ETT SPÄNNE
Goda nyheter! Det här kommer inte att ta längre än någon minut, för vi har utformat våra ryggsäckar så att det ska vara superlätt att reparera ett spänne.
Först behöver du lista ut vilken typ av spänne det är som har gått sönder:
- Spännet till bröstremmen
- Spännet till magremmen (38 mm)
- Spännet till ryggsäckens lock (20 eller 25 mm beroende på modell)
- Spännet till ryggsäckens sida  (20 eller 25 mm beroende på modell)
- Spännet och remmarna på undersidan (25 mm).
Sedan är det bara att titta på vår videofilm för att se hur du byter ut de olika spännena.

Unselected

REPARERA ETT HÅL
En ryggsäcks tyg är ofta förstärkt, särskilt i botten där det slits mycket. Men om man råkar fastna i något vasst kan det ändå råka gå hål på tyget.
- Ett litet hål på ryggsäckens framsida: Om du vill laga hålet snabbt behöver du inte vara en expert på att sy. Du kan t.ex. använda tejp för att reparera små hål. Klipp två rektangulära bitar på en till två centimeter eller lite större än hålets storlek. Runda till kanterna på bitarna. Sedan klistrar du fast en bit på ryggsäckens insida och en på utsidan. Se till att bitarna är helt släta utan veck.
Om du hellre vill göra ryggsäcken personlig kan du sy fast ett märke för att stänga hålet. Det kan t.ex. vara ett minne från en resa.
- Ett hål i botten på ryggsäcken: Om hålet inte är allt för stort kan du använda tejp för reparation. Annars rekommenderar vi att du rådfrågar en skomakare för att få ett expertutlåtande om hur ryggsäcken behöver lagas.

REPARERA EN DRAGKEDJA
Har dragkedjan gått sönder? Vi har utformat våra ryggsäckar med dragkedjor av hög kvalitet, men ibland kan de ändå råka gå sönder.
Då kan du ta med dig din ryggsäck till din närmsta Decathlon-verkstad för att få hjälp, eller besöka en skräddare som kan laga dragkedjor. Att byta ut en dragkedja själv kan vara ganska svårt. Men om det endast är väskans dragkedja som gått sönder är det värt att laga den! Den kan hålla i många år till.

Unselected

Vi hoppas att våra tips och råd har varit till hjälp, och att du kan använda din ryggsäck i många år till. Om du har fler smarta tips får du gärna dela med dig av dem genom att kommentera den här artikeln.

Unselected
Hur justerar man sin vandringsryggsäck?

Hur justerar jag ryggsäcken?

Nu har du valt din ryggsäck för att vandra i bergstrakter, du har packat den och är redo att ge dig ut. Men det återstår en sak. En viktig detalj man inte får missa: justera ryggsäcken. Hur?Följ vår guide!

Kontrollera tältet innan du ger dig av

Kontrollera tältet innan du ger dig av

Glöm inte att kontrollera tältets alla delar innan du ger dig av, för att slippa dåliga överraskningar väl på plats.

dunjacka

Så tvättar du din dunjacka

Genom att tvätta din dunjacka blir du inte bara av med fläckar och dålig lukt, utan förnyar också dunets isolerande egenskaper – så länge du gör det på rätt sätt!

Saker att ha med ut när du campar

10 saker att ha med ut när du campar

Vi har gjort en lista över saker som kan vara bra att ha med ut när du campar. Listan är inte uttömmande, men ger en fingervisning om saker att titta på.