Så väljer du bärsele

Så väljer du bärsele

Vi har sammanställt den här artikeln för att hjälpa dig att välja rätt bärsele. Läs vidare för att ta reda på vad du behöver veta innan du gör ditt val!

Vi vet att det är viktigt att kunna röra sig fritt och obehindrat, även när man har barnen med sig. Ibland kan vagnen vara krånglig att ta med, särskilt eftersom den väger en del och tar mycket plats. Bärselen är ett perfekt redskap när man behöver bära sitt barn och samtidigt ha händerna fria.

Vilken typ av bärsele passar mig och mitt barn?

En bärsele har många fördelar. Du är nära ditt barn för att ge trygghet och tröst, samtidigt som du har händerna fria för att kunna göra andra saker samtidigt. Olika modeller kan passa i flera månader eller år, och vissa fungerar både i vardagen och under vandringen. De är helt enkelt mycket praktiska. Det är ett användbart redskap både hemma och ute och kan användas ofta eller bara vid behov.
Tvekar du om du vill ha en bärsele eller en bärsjal? Har du kanske hört talas om ergonomiska bärselar men vet inte riktigt vad skillnaden är? Vi reder ut begreppen och hjälper dig att välja rätt produkt för just dig och ditt barn!

Vad ska man tänka på?

Det finns olika bärsätt, och varje sätt har fördelar och nackdelar. Framför allt bör du tänka på vilka kriterier som är viktigast för dig och ditt barn.

Så väljer du bärsele

a) Kriterier baserade på teknik och användning

Hur barnet sitter.  Du vill att ditt barn ska kunna sitta bekvämt i bärselen. Barn kan bäras på olika sätt i en sele – de kan bäras på din rygg eller på din mage. Du kan även ha barnet framme på magen, men sittandes med ansiktet framåt, så att barnet ser vad som händer runt omkring.
Pris. Det är såklart även viktigt att köpet är till ett rimligt pris enligt din budget.
Komfort. Det är viktigt att både barnet och du är bekväma.
Säkerhet.  Att bärselen har slitstarka material och når upp till kraven för gällande standarder är också viktigt.
Funktioner/tillbehör. Det är viktigt att bärselen är praktisk för just dig. Kanske vill du ha möjlighet att ta med saker i olika förvaringsfack, eller kunna fästa ett parasoll för barnet. Eller är det mer viktigt för dig att kunna justera axelremmar och andra delar?
Lätt användning/justering/montering. Om instruktionerna är lätta att förstå, är selen också lätt att använda.

Så väljer du bärsele

b) Kriterier baserade på kropp och form

En annan sak att ta hänsyn till är att alla ser olika ut. Det är viktigt att selen är bekväm för dig och barnet, oavsett t.ex. längd eller kroppsform. Den ska kunna anpassas efter just er!

Vikt. Det är viktigt att kontrollera en bärseles maxvikt och maxstorlek, och att ditt barn inte överskrider dessa. Du kan även tänka på hur mycket bärselen väger i sig själv.
Storlek. Bärselen måste justeras efter två mått: hur stort ditt barn är och hur lång du är.

Ditt barns ålder spelar också en roll för vilken sittposition som rekommenderas: barn upp till 3 månader bör sitta i fosterställning, och barn från 6 månader kan bäras antingen på ryggen eller på magen om de kan sitta själva.

Det finns även bärselar som anpassas i takt med attt barnet växer. Vissa modeller kan justeras i hela tre storlekar. Då är det vanligtvis höjden, bredden och avståndet mellan låren som kan justeras.

Vilka olika typer av bärsele finns det?

Så väljer du bärsele

Bärsjäl i tyg

Med en bärsjal kan man bära barnet på flera olika sätt genom olika tekniker att knyta sjalen. Det viktigaste är kvaliteten på tyget. Först och främst måste det vara slitstarkt. Därefter finns det andra egenskaper man kan tänka på. Linne och bomull är starka material som dessutom är slittåliga och hållbara. Lykra eller jerseybomull ger mer värme, och lite elastan ger elasticitet.
Det här bärsättet är absolut bäst för närhet med barnet – hud mot hud, och extra värme och trygghet. Det passar utmärkt när man ammar, eller för användning i hemmet.

Klassisk bärsele

Med en klassisk bärsele vilar barnets vikt på din höft, och selen har ofta rejäla remmar som du knäpper runt höften och över bröstet. Bärselar är ofta väldigt lätta att använda. Du kan bära dem framtill eller baktill, och barnet kan sitta framlänges och se ut på världen, eller baklänges och titta på dig. Om barnen sitter framlänges är de medvetna och vad som händer runt omkring, men det är inte alltid den mest ergonomiska positionen.

Så väljer du bärsele

Vad är en fysiologiskt riktig, eller ergonomisk, bärsele?

En en fysiologiskt riktig bärsele, även kallad ergonomisk, är en bärsele som följer kroppens naturliga form och främjar barnets kroppsutveckling.
De är ofta förformade för en god komfort för både barnet och dig. De har ingen metallstruktur och kan ofta justeras på flera ställen. Dessutom är de lätta att använda.
För att vara säker på att bärselen är ergonomisk för dig och ditt barn kan du kontrollera att barnet sitter i en så kallad "M-position":
– lätt rundad rygg
– knäna böjda som en pil övanför höften/rumpan
– bäcken och axlar ska vara i linje
– böjda ben
– huvudet åt sidan för att underlätta för luftvägarna
– barnet ska vara i lagom "pusshöjd"

Vilket bärsätt och vilken bärsele är bäst för nyfödda?

Nyfödda bör man bära över magen. Under de sex första månaderna kan det vara en god idé att använda bärsjal. Detta bärsätt främjar närhet och kontakt mellan förälder och barn.
Men vissa märken har även särskilda inställningar eller tillbehör för "nyfödda", t.ex. en extradel som man kan sätta i en vanlig bärsele. Det kan vara allt från  en extra höjdjustering till en annan kudde.

Så väljer du bärsele

Vilken bärsele är bäst för vandring?

Det kan vara skönt att ta en lång promenad under helgen eller att sträcka på benen en sen eftermiddag, och ändå få ha armarna fria. Eller kanske vill du få ditt barn att komma till ro och somna genom en promenad?
Då kan det vara bra med en bärsele som har en god andningsförmåga och som är bekväm bekväm att ha på sig en längre stund, ibland flera timmar.
För dig som bär är det viktigt att axelremmarna är justerbara (som på en ryggsäck) efter din kropp, och att tyget är slitstarkt mot rörelser och friktion.  Den ska helst även vara lätt och kompakt.

Om du ska ge dig ut och vandra rekommenderar vi att barnet är lite äldre – mellan 18 och 36 månader – och att du bär barnet i en hård bärstol. Men vi vill även påminna om att varken bärsele eller bärstol inte är till för att använda under hård träning.

Så väljer du bärsele

Våra synpunkter

Det viktigaste när du letar bärsele är att hitta en som är bekväm för både dig och barnet. Du bör därför se till att bärselen är anpassad efter barnets ålder, vikt och storlek, och även att bärselen passar just din kropp.
Första gången du använder en bärsele kan det vara bra att testa den på ett säkert ställe över ett mjukt underlag, eller med hjälp av en till person (som kanske redan har testat bärsele innan) som kan guida dig.
Fler tips finns här nedan!

Så väljer du bärsele

Vilken bärsele passar för pappor/män?

Som vi redan sagt är alla kroppar olika och därför är bärselar dessutom unisex. Vi rekommenderar att välja en som är lättjusterad, t.ex. via tre huvudpunkter, för att garantera komfort för vem som helst som använder bärselen. De tre huvudpunkterna är bältet, bröstremmen och axelremmarna.

Så väljer du bärsele

Upptäck vår ergonomiska bärsele som utformats och tagits fram med hjälp av specialister

På Quechua vet vi exakt hur man tar fram en bekväm ryggsäck. Därför satte vi våra experter i kontakt med experter inom fysiologi för barn. Tillsammans kunde de utveckla en fantastisk bärsele. Teamet bestod av en bärselesinstruktör, en barnmorska, en expert inom kinesiologi och en osteopat. De medverkande vid varje steg i utvecklingen och hjälpte oss att välja rätt, både vad gäller material, form, justering och hållning. De hjälpte även till att ta fram en produkt som är skonsam för din rygg och bekväm för barnet (ergonomisk).
Den är till för att bära barn från 8–9 månader som är tillräckligt starka för att hålla sig sittandes själva, och som väger upp till 15 kg. Positionen är optimerad för att barnet ska sitta fysiologiskt riktigt. Du kan använda bärselen på två sätt: på magen i början, och på ryggen när barnet har blivit lite större.
Remmarna kan justeras och är vadderade för extra komfort. Den har en huva som skyddar mot både UV-strålar och lätt regn. Ryggen är i ett stretchigt nätmaterial som ventilerar när det är varmt. Den har flera smarta fack så att du kan ta med dig det allra nödvändigaste:  nycklar, ombyte, flaska, telefon m.m.

Annat som kan intressera dig

Välja rätt solglasögon för barnet - titel

VÄLJA RÄTT SOLGLASÖGON FÖR BARNET

Barns ögon är känsliga och inte helt färdigutvecklade innan de blir tolv år. Det är därför extra viktigt att skydda dem!Även om små barn ofta inte vill ha på sig solglasögonen till en början, är det viktigt att välja en modell som är anpassad till deras ansikten och sitter bekvämt.

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!

Packa ryggsäcken för äldre barn -titel

VÄLJA RÄTT RYGGSÄCK FÖR BARNEN

Att packa ryggsäcken rätt är viktigt för att förbereda sig ordentligt.Men innan det är det dags att välja rätt modell för barnen.Målet: ha en så lätt ryggsäck som möjligt och inte glömma något!

6 enkla recept när du vandrar med barnen -teaser

6 ENKLA RECEPT NÄR DU VANDRAR MED BARNEN

För att locka med barnen ut på vandringen kan du förbereda enkla och goda måltider och mellanmål med dem. Det är dessutom ett kul sätt att spendera tid tillsammans!