Välja rätt solglasögon för barnet - titel

Välja rätt solglasögon för barnet

Barns ögon är känsliga och inte helt färdigutvecklade innan de blir tolv år. De är dessutom fortsatt känsliga tills man är ungefär 20 år gammal. Det är därför extra viktigt att skydda dem, även om små barn ofta inte vill ha på sig solglasögonen till en början.  

Det är viktigt att välja en modell som är anpassad till barnets ansikte och som sitter bekvämt – så bekvämt att barnet glömmer dem!

VÄLJA RÄTT SOLGLASÖGON FÖR BARNET

Varför är det så viktigt att barn använder solglasögon?

I fjälltrakter är UV-strålarna från solen inte lika filtrerade (deras strålning är 4 % högre för varje 300 meter högre upp du är).

Därför är det absolut nödvändigt att använda solglasögon för att skydda ögonen. För barn är det extra viktigt pga. två saker:

– Näthinnan är inte helt formad ännu och fortsätter att ändras till man är ungefär 20 år gammal. Innan dess kan ögonen inte helt filtrera bort UVA- och UVB-strålar. Solglasögon är ett effektivt sätt att filtrera bort dessa strålar helt.

– Barn förstår inte riktigt hur farlig solen kan vara, och kan därför titta rakt in i solen utan att tänka sig för. Det kan vara mycket farligt och kan bränna näthinnan om man tittar på solen i flera sekunder.

Med juniorsolglasögon är ögonen skyddade och du kan låta barnet leka ifred utan att oroa dig.

Glas i polykarbonat med 100 % uv-skydd för maximal säkerhet

Observera att index för UV-skydd och kategori på glaset inte är samma sak.

Index för UV-skyddet bestäms av materialet på glaset. Kategorin är hur mycket skyddet hjälper mot bländning. När du väljer solglasögon till ditt barn är det viktigt att glasen ger 100 % skydd mot UV-strålar, vilket är fallet för alla solglasögon från Quechua! Glasen filtrerar dessutom bort både UVA- och UVB-strålar helt och hållet.

En god idé är att välja solglasögon med glas i polykarbonat, som också används för alla våra solglasögon. Det är ett fjäderlätt och extremt slittåligt material som ger perfekt skydd mot UV-ljus. Eftersom de är så lätta, finns det en god chans att ditt barn inte störs av dem.

Välja rätt solglasögon för barnet

Kategori 3 eller 4? vilket glas bör barn ha på sina solglasögon?

Glasets kategori handlar om hur tonade glasen är. Glas i kategori 3 skyddar lika bra mot UV som glas i kategori 4. Skillnaden är hur mycket ljus glasen släpper igenom vad gäller bländning.

Solglasögon i  kategori 3 är perfekta för en promenad eller annan utomhusaktivitet med familjen. Det är den vanligaste kategorin för juniorsolglasögon.

Kategori 4 är mot extremt ljus, t.ex. när man åker båt på sommaren eller åker skidor i snölandskap på vintern. Om barnet använder solglasögon med glas i kategori 4 vid normalt väder kan de vara för mörka för att se ordentligt. Då finns en risk att barnet tar av sig solglasögonen.

Olika solglasögon vid olika ålder

Solglasögonens bågar ser olika ut för olika åldersgrupper. De anpassas efter barnets form och behov.

Målet är att de ska vara bekväma och inte kännas.

Yngre än 2 år: mjuka bågar.

Upp till två års ålder har barn ingen nässkiljevägg. Solglasögon som t.ex. modellen MH B100 har en rundad form över näsan. Mjuka bågar i plast är det bästa valet eftersom de anpassas efter formen på ansiktet och inte går sönder så lätt.

Från 2 till 7 år: extra täckande och flexibla solglasögon.

För ett barn som är mellan två och sju år gammalt passar solglasögon som t.ex. modellen MH K140. De har extra stora glas för att ge ett större synfält. Det kan vara en god idé att använda dem med en rem så att barnet inte tappar sina solglasögon.

Äldre än 7 år: likadana solglasögon som mamma och pappa!

Från sju år kan barn använda juniorsolglasögon i hårdare material, som mer liknar solglasögon för vuxna. De behöver inte heller en rem för att hålla solglasögonen på plats, förutom möjligtvis när de rör sig mycket, t.ex. vid skidåkning.

juniorsolglasögon

Tips!

Hjälp ditt barn att använda solglasögon genom att erbjuda att barnet själv får välja ett par som är både bekväma och fina.

Du kan exempelvis låta barnet bestämma färg på bågarna. Då blir det helt plötsligt roligare att bära solglasögon!

Alla tips för att vandra med barn

Packa ryggsäcken för äldre barn -titel

VÄLJA RÄTT RYGGSÄCK FÖR BARNEN

Att packa ryggsäcken rätt är viktigt för att förbereda sig ordentligt.Men innan det är det dags att välja rätt modell för barnen.Målet: ha en så lätt ryggsäck som möjligt och inte glömma något!

6 enkla recept när du vandrar med barnen -teaser

6 ENKLA RECEPT NÄR DU VANDRAR MED BARNEN

För att locka med barnen ut på vandringen kan du förbereda enkla och goda måltider och mellanmål med dem. Det är dessutom ett kul sätt att spendera tid tillsammans!

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!

barresdecereales_snack_healthy_randonn e_proteger_planete_zerodechet_faitmaison_recette_sport_nature_naturehiking

Recept: energibollar!

Ska du ge dig ut och vandra? Ta med dig ett hemgjort och energirikt mellanmål! Ett hemgjort mellanmål är både hälsosammare och snällare för klimatet. Dessutom kan det vara roligt att bjuda på hembakat! De här goda, energifyllda bollarna är perfekta som snacks på vandringen.