ballon_tarmak_comment_choisir_ballon

Så väljer du basketboll

En förutsättning för att kunna spela basket, vare sig det är inomhus eller utomhus, är förstås att ha en basketboll. Kanske vill du träna och utveckla din teknik, kanske vill du bara spela matcher med kompisarna på skoj.

Vi hjälper dig att välja rätt basketboll utifrån din ålder, så att du får ut mesta möjliga av den här fantastiska sporten!

Olika storlekar för olika åldrar

 • välja basketboll - storlek 1

  Storlek 1 

  Barn mellan 2–4 år spelar med bollar i storlek 1, som är lätta och enkla att greppa. De kan vara tillverkade helt i skumplast, vilket minskar risken att barnet gör sig illa, eller i en kombination av gummi och skumplast, så att barnet får prova på känslan av en riktig basketboll.

 • välja basketboll - storlek 3

  Storlek 3 

  Flickor och pojkar mellan 4–6 år (klass U7) spelar med bollar i storlek 3, som är lagom stora och tunga för åldersgruppen och hjälper barnet att utveckla sin rörelseförmåga på ett roligt sätt.

 • välja basketboll - storlek 5

  Storlek 5

  Flickor och pojkar mellan 7–10 år (U9 och U11) spelar med bollar i storlek 5. Det finns bollar både för inomhus- och utomhusbruk. Vissa bollar, som WIZZY, är extra lätta, vilket gör det enklare för barnet att lära sig den grundläggande speltekniken.

  (Beroende på klubb kan dessa bollar även användas av åldersgruppen U7.)

 • välja basketboll - storlek 6

  Storlek 6

  Pojkar och flickor mellan 11–12 år (U13) samt flickor från 11 år och uppåt (från U13 till seniorer) spelar med bollar i storlek 6. Olika modeller kan skilja sig åt i känsla (utifrån material), om de är framtagna för att användas inomhus eller utomhus, om de passar för 3x3 och om de är godkända av FIBA eller inte.

 • välja basketboll - storlek 7

  Storlek 7

  Pojkar från 13 år och uppåt (från U15 till seniorer) spelar med de största bollarna, som är i storlek 7. Vissa är designade för spel utomhus, andra för spel inomhus. 

Var spelar du?

Basketbollar kan tillverkas i olika material. Det klassiska är äkta läder, men det finns även material som syntetläder, kompositläder, gummi och olika typer av plastmaterial.

 • Basketboll för spel utomhus

  Utomhus

  Basketbollar tillverkade i gummi eller plast är mer slitstarka och håller bättre för användning på asfalt. Därför är det främst de här bollarna som används vid spel utomhus.

 • Basketboll för spel inomhus

  Inomhus

  Om du spelar ofta och endast inomhus, så välj en boll i äkta läder, som har goda egenskaper för spel på parkett och syntetgolv i basketsalar. 

Material i bollen

Vill du ha en riktigt slitstark boll ska du välja en i gummi. Vår boll R500 ger till exempel en utmärkt avvägning mellan bra grepp och slitstyrka.

Om det istället är spelkänslan som är viktigast, välj en boll i läder eller syntet. Du kan till exempel välja vår FIBA-märkta boll BT900, som ger en fantastisk känsla.

basket decathlon

Emilie

Specialist på basketprodukter

"Upptäck våra tekniska bollar, anpassade för olika nivåer och för spel både inomhus och utomhus!"

Annat som kan intressera dig

så väljer du basketkorg tarmak

Så väljer du basketkorg

Hur väljer man rätt basketkorg? Med hjälp av våra råd blir det enkelt välja en basketkorg som passar dig. Du kan också läsa våra tips och råd om andra sporter.

armak_comment_choisir_maintien_articulaire

Så väljer du ledstöd

Här guidar vi dig till att välja ett lämpligt led- eller muskelstöd, så att du kan träna tryggare.

massage rullar

Hur använder man massageredskapen rullar, bollar och pinnar?

Återhämtningen är viktig för atleters framgång. Det måste utgöra en del av ditt träningsschema och bli till en vana, så kroppen för återhämta sig och bli mer effektiv. Ett av sätten för att göra det på bästa sätt är genom massage.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!