bordtennisbord för fritidsbruk

Så väljer du bordtennisbord för utomhusbruk

Om du är sugen på att köpa ett bordtennisbord för utomhusbruk – se hit! I den här guiden går vi igenom bordtennisbordets olika egenskaper, t.ex. hur vädertåligt, kompakt eller lättflyttat det är.

Bordtennis brukar ofta spelas i en förening eller i skolan, men det blir allt vanligare att spela på fritiden och med det kommer möjligheten att spela utomhus.När du spelar i det gröna kan du få frisk luft och motion, och samtidigt utmana familj och vänner i en bordtennismatch!

1. Var ska du spela?

Den första saken att tänka på är var du hade tänkt spela.

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

Begränsat utrymme

Om du har snålt med plats att spela på kan det vara bra att välja ett bordtennisbord i storleken medium.
De är mindre än ett standardbord: 200 cm långa och 98 cm breda. För ett sådant bord behöver du en spelyta på minst 10 m2.

1. Var ska du spela?

Stort utrymme

Om du har gott om plats för spel kan du välja ett bordtennisbord i standardstorlek.
De blir trädgårdens mittpunkt! Om du brukar spela så vet du att standardstorlek är den storlek som återfinns på bordtennisbord i föreningar och vid tävlingar. De är 274 cm långa och mellan 152 och 183 cm breda (för de där nätet sticker ut från bordet). För ett standardbord bör du ha en spelyta på minst 15 m2.

Typ av underlag

Om du ska ha bordet ståendes på ett ojämnt underlag (t.ex. gräsmatta eller grus) är det viktigt att det står stabilt för att du ska kunna spela. För optimal stabilitet rekommenderar vi att du tänker på följande saker.

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

Justerbara fötter

Det är den första saken att tänka på för att se till att bordet står stadigt. Med justerbara fötter kan kan plattorna vara på samma nivå trots att underlaget är ojämnt. Det ger betydligt bättre spelkvalitet.

Typ av underlag

Storlek på underredet

Ju grövre underredet är, desto mer stabilt står bordet.

Typ av underlag

Storlek på ramen runt bordsskivan

Ramen runt bordsskivan har, precis som själva bordsskivan, stor betydelse för bordets stabilitet och styvhet. Ju tjockare den är, desto stadigare står bordet.

Typ av underlag

Bromsar

Bromsarna förhindrar att bordet flyttar på sig mitt under spelet. Det skyddar också bordet från blåst. Du kan vara säker på att bordet står där det ska.

Vårt råd: för optimal stabilitet är det viktigt att följa anvisningarna när du monterar bordet.

Så väljer du bordtennisbord

Några tips

Om du ska ha bordet på en plan yta (t.ex. en uteplats) står bordet automatiskt stadigt och rakt och behöver inte justeras. Då kan du välja ett bord utan hjul.

Så väljer du bordtennisbord

Om du istället ska använda bordet på en allmän eller delad plats (t.ex. en camping, park eller skola), rekommenderar vi ett bordtennisbord som är särskilt designat för sådana platser och därför är mycket hållbart. Om det ska användas på en allmän plats måste bordet uppfylla vissa säkerhetskrav.

Så väljer du bordtennisbord

Tänk på var du stället bordet. Om det står i solen kan bordsskivan reflektera ljuset så att det blir svårt att se var bollen är. Det finns bord med särskilda bordsskivor som reflekterar ljus mindre. Då är ytan mer matt.

2. Behöver du montera ned bordet efter spel?

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

"Ja, varje gång!"

Då bör du välja ett bordtennisbord som har hjul och som är lätt att fälla ihop i genom ett centralt system i mitten. Då går det i ett kick!

2. Behöver du montera ned bordet efter spel?

"Ja, ibland."

Då kan det också vara smart att ha ett bord som har hjul och som är hopfällbart, men det behöver inte ha ett centralt system. Då har bordet inte det snabbaste system för montering men det är lika säkert och lättanvänt.

2. Behöver du montera ned bordet efter spel?

"Nej."

Toppen! Om du endast behöver plocka undan bordet för vintern kan du välja ett bord utan hjul, dvs. ett fast bord.

3. Hur ska du förvara bordet?

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

Inomhus

Om du planerar att förvara bordet på en skyddad plats, t.ex. i ett garage eller förråd, är det perfekt att ha ett kompakt bord som tar lite plats.

Bord utan hjul är de som tar minst plats när de är hopfällda. Vissa modeller är endast 10 cm breda i hopfällt läge, vilket passar perfekt när de ska stå i ett trångt förråd. Däremot måste du bära dem till förrådet eller garaget. Det behövs ofta två personer för det.

Hopfällbara bord med hjul blir mer och mer kompakta för att vara smidiga att förvara. Hjul underlättar om du behöver flytta bordet ensam.

3. Hur ska du förvara bordet?

Utomhus

Om du planerar att förvara bordet utomhus, t.ex. i trädgården eller på uteplatsen, kan ett överdrag vara en god idé. Det finns överdrag både för bord i utfällt läge och bord i hopfällt läge.

Ett överdrag (vattentätt eller inte) skyddar bordet mot damm, smuts, UV-ljus och repor. Det täcker dessutom bordet på ett diskret vis om du behöver ha det ståendes på altanen.

Ett överdrag är alltid ett plus. Det skyddar och gör att bordet håller sig rent och fint längre.

4. Vilken typ av spelare är du?

Spelkvalitet handlar mycket om hur bollen studsar på bordet. Om du vill utvecklas och spela på en högre nivå behöver du ett bord med hög studskvalitet.
Kvaliteten ligger i hur tjock bordsskivan är.

Utomhusbord har en melaminplatta som ska stå emot smuts, stötar, väder och vind.

Vi har delat in typ av spelare i två kategorier:

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

"Jag älskar bordtennis och vill spela för att det är roligt!"

Studkvalitet kanske inte är det allra viktigaste för dig. Ett bord med en bordsskiva på upp till 4 mm räcker länge och väl för att spela med familj och vänner.

4. Vilken typ av spelare är du?

"Jag vill utveckla mitt spel och träna hemma, och ha perfekt studskvalitet även utomhus!"

För att få en riktigt bra studskvalitet behöver bordets skivor vara mellan 5–7 mm.

Så väljer du bordtennisbord

Nätet har också en stor betydelse för spelet.

Det är viktigt att tänka på hur hårt nätet spänns. Om bordet har ett justeringssystem kan du spänna nätet när det behövs.

Det finns två typer av nät – ett som går utanför bordets kanter (för matcher) och ett som är lika brett som bordet.

De nät som sticker ut från bordet passar den som vill tävlingsspela. Nät som har samma bredd som bordet är ofta lite mer robusta då de inte utsätts lika mycket för stötar. Med sådana nät blir bordet dessutom lite mer kompakt både när det är hopfällt och när det är utfällt, vilket kan vara bra om man t.ex. vill spela rundpingis.

Om bordens säkerhet

Europeisk säkerhetsstandard EN NF 14468-1
 
Du kan alltid kontrollera att bordet lever upp till europeisk standard. Information om detta finns i bordens produktbeskrivningar.
Den europeiska säkerhetsstandarden garanterar att bordet är säkert, särskilt vad gäller hopfällning och låssystem och särskilt om det är barn som ska fälla ihop produkten.

Vissa modeller tar det ett steg längre:

Så väljer du bordtennisbord
Så väljer du bordtennisbord

Rundade hörn

Vissa bord har rundade hörn för attt skydda mot smärtsamma stötar i bordskanten.

5. OM BORDENS SÄKERHET

Inbyggda stolpar

På vissa bord är stolpen till nätet inbyggd i bordets struktur. Då är nätet inte i vägen.

Så väljer du bordtennisbord

Vill du hellre ha ett bord för inomhusbruk?

På inomhusbord är bordsskivorna ofta i pressat trä. De är tjockare, från 12 till 25 mm (eller mer), för att ge absolut perfekt studskvalitet.

Det här kanske är intressant för dig:

spelregler i boule

Hur spelar man boule?

Hur ser en lämplig spelplan för boule ut? Hur många spelare kan man vara? Hur många klot ska varje spelare ha? Se till att alla har klart för sig vad som gäller, för att spelet ska bli så kul som möjligt och inte sluta i tjafs om reglerna!

Hur väljer jag padelskor?

Hur väljer jag padelskor?

Läs våra råd om hur du väljer padelskor!

Yoga och sporter som bidrar till bättre koncentrationsförmåga

5 sporter som ger dig bättre koncentrationsförmåga

När du utövar sport får du ökad koncentrationsförmåga och du övar upp dina mentala färdigheter. Du får möjligheten att låta tankarna flöda fritt, och du lättar på anspänningarna i kroppen. Läs vår guide för att få veta mer.

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!