spelregler i boule

Hur spelar man boule?

Spelets mål är enkelt: man ska försöka placera sina klot så nära det lilla målklotet ”lillen” som möjligt.

Hur ser en lämplig spelplan för boule ut? Hur många spelare kan man vara? Hur många klot ska varje spelare ha? Se till att alla har klart för sig vad som gäller, för att spelet ska bli så kul som möjligt och inte sluta i tjafs om reglerna!

I den här artikeln berättar vi inte bara om spelreglerna i boule, utan ger också några praktiska tips.

Video: hur spelar man boule?

Hur spelar man boule?

Var kan man spela boule?

I officiella tävlingar spelas boule i särskilda boulehallar eller på boulebanor utomhus. Men faktum är att reglerna inte kräver någon särskild typ av underlag. Det går att spela både på hårdpackad jord och på grus. Har du ingen boulebana i närheten, så oroa dig inte, du kan spela boule nästan var som helst, till exempel i en park, på en campingplats eller på stranden.

I början är det bäst om underlaget är någorlunda platt och sandigt, för att inte kloten ska rulla iväg alltför långt. När du börjar få kontroll över din spelteknik kan du testa att spela på grus, ett mer svårspelat underlag.

bouleregler banans mått

Hur mycket plats behövs för att spela boule?

Se till att ni har en ganska stor yta att spela på. Bollarna rullar och man måste ledigt kunna röra sig på planen för att kontrollera avstånden, så ta till i överkant, särskilt om ni är många som spelar. En officiell boulebana är 4 m bred och 15 m lång och omgärdas av en träkant (i Frankrike används ofta gamla järnvägssyllar). Även om ni inte spelar på en officiell bana med kanter är det en god idé att avgränsa planen och komma överens om att de bollar som går utanför avgränsningarna inte räknas i spelet.

För att alla spelare ska kasta sina klot från samma punkt börjar det första laget med att rita en ring med en diameter på 35–50 cm på marken. Lillen ska kastas iväg 6–10 m från ringen, och den måste hamna minst 1 m från alla typer av hinder.

Om du spelar med barn, tänk på att välja en yta på avstånd från trafikerade vägar, eftersom kloten ibland kan rulla ganska långt.

Antal spelare

I officiella sammanhang spelas boule en mot en (singel), två mot två (dubbel) och tre mot tre (trippel).

Men låt inte det hindra er från att spela om det är fler som vill vara med. I så fall rekommenderar vi att varje lag inte har fler än sex klot sammanlagt, och att varje spelare inte har fler än två klot, för att det inte ska bli alltför många klot på banan.

bouleregler vem börjar

Vem börjar?

Äntligen dags att börja spela! Lagindelningen är klar och alla har fått sina klot. Men vem ska kasta ut lillen?

I officiella tävlingar avgör man i förväg vem som ska börja genom att singla slant. Det gör att lagen kan förbereda sig och slipa på sin strategi inför matchen. Har du ingen slant att singla (ett allt vanligare problem) finns det två andra möjligheter.

Ni kan antingen använda lillen för att lotta om vem som ska börja, eller, om ni har gott om tid, kasta ut lillen och låta varje lag lägga ett första klot. Det lag som kommer närmast lillen börjar.

Hur räknar man poäng?

När lillen är kastad och det första klotet lagt är det det andra lagets tur att spela. Det andra laget fortsätter att spela tills de lyckas placera ett klot närmare lillen än det första laget. Lyckas de går turen tillbaka till det första laget. Och så fortsätter det tills alla klot har kastats.

Det lag som vinner omgången får en poäng för varje klot som de har lyckats placera närmare lillen än det andra lagets bästa klot.

Exempel på en omgång:
Det lag som har kommit närmast lillen, när alla klot är kastade, vinner omgången och får därmed poäng. Eftersom vinnarlaget har tre klot som ligger bättre till än motståndarlagets bästa klot, kammar de hem tre poäng för omgången.  

Det lag som vinner en omgång inleder nästa genom att kasta ut lillen och det första klotet. Matchen är slut när det ena laget kommer upp i 13 poäng.

Nu när du har koll på hur man spelar är det bara att leta upp en plan spelyta och någon eller några att spela med!

Har du inga bouleklot än? Då kan vi tipsa om vår guide till att välja bouleklot! 

Du kanske också är intresserad av dessa 

De sex vanligaste frågorna vi alla ställt oss under en boulematch

DE FEM VANLIGASTE FRÅGORNA UNDER EN BOULEMATCH

”OK, jag har lillen... Vad händer nu?" Upptäck våra svar på de fem vanligaste frågorna man ställer sig när man spelar boule! Du får veta allt, inklusive antal klot per spelare, hur många poäng man behöver för att vinna och hur man placerar lillen. Bara att börja spela!

Upptäck de olika typerna av bouleklot

DE OLIKA TYPERNA AV BOULEKLOT

Hårda, mjuka eller halvmjuka? I vanligt stål eller rostfritt? Valet av bouleklot är viktigt eftersom det påverkar din precision. Här ska vi försöka förklara skillnaden mellan olika bouleklot på ett enkelt sätt.Det finns två huvudsakliga typer av bouleklot: FRITIDSKLOT och TÄVLINGSKLOT.

Roddmaskin RW500

VARFÖR TRÄNA MED RODDMASKIN?

Lär dig allt om roddmaskinen, en maskin som ger effektiv träning av en massa olika muskler och håller konditionen på topp!

olika typer av yoga och fördelarna med dem

Snabbguide till de 20 mest populära formerna av yoga

Här är den enda guiden du behöver till alla de mest populära typerna av yoga och hur du utövar dem på rätt sätt. Artikeln hjälper dig också att ta reda på vilken typ av yoga som passar dig bäst.