1. Kriterier
Först och främst är det viktigt att veta vad man behöver. Det kan man lista ut med hjälp av följande kriterier.
– Antändning. Ibland är den automatisk och inbyggd i campingköket. Det gör man med en piezo. Man kan också behöva tända det manuellt (med en brikett, tändare, tändstål eller liknande).
– Användning. När och hur ska du använda köket? Längre ned kan du läsa mer om hur du kan välja efter användningsområde.
– Kapacitet. Kapaciteten bestäms enligt två kritierier. Det första är hur snabbt man kan använda campingköket, dvs. hur lång tid det tar innan vatten börjar koka. Detta varierar beroende på hur högt man befinner sig, om det blåser, hur kallt det är m.m. och är alltså relativt till platsen du använder det. Det andra är lhur många watt köket har – alltså hur kraftfullt det är. Ju fler watt, desto mer kraft har det och desto snabbare kan det få vatten att koka. Campingkök har generellt mellan 1 200 och 3 000 watt och detta kan ses som ett tekniskt värde på kökets kapacitet. Ett kraftfull kök betyder dock ofta att det drar mycket drivmedel (räknas i gram/timme).
– Autonomi. Är campingköket kompatibelt med flera drivmedel?