Så väljer du rätt campingkök

Så väljer du campingkök

Oavsett om ditt campingkök drivs med gas, sprit eller ved, är det en viktig del av utrustningen om du ska ge dig ut i naturen. Det finns olika typer som passar till olika aktiviteter, som t.ex. camping, vandring, fiske, jakt eller fjällvandring. Upptäck de olika modellerna med hjälp av vår guide!

Med ett campingkök kan du koka vatten var du än befinner dig.
Då blir du mer självständig och behöver inte tänka på att alltid gå till vindskydd eller lägerplatser när det blir kväll eller när du vill ta en paus.

Följ vår guide nedan för att hitta rätt för just dina behov!

Så väljer du rätt campingkök

1. Kriterier

Först och främst är det viktigt att veta vad man behöver. Det kan man lista ut med hjälp av följande kriterier.

Antändning. Ibland är den automatisk och inbyggd i campingköket. Det gör man med en piezo. Man kan också behöva tända det manuellt (med en brikett, tändare, tändstål eller liknande).
Användning. När och hur ska du använda köket? Längre ned kan du läsa mer om hur du kan välja efter användningsområde.
Kapacitet. Kapaciteten bestäms enligt två kritierier. Det första är hur snabbt man kan använda campingköket, dvs. hur lång tid det tar innan vatten börjar koka. Detta varierar beroende på hur högt man befinner sig, om det blåser, hur kallt det är m.m. och är alltså relativt till platsen du använder det. Det andra är lhur många watt köket har – alltså hur kraftfullt det är. Ju fler watt, desto mer kraft har det och desto snabbare kan det få vatten att koka.  Campingkök har generellt mellan 1 200 och 3 000 watt och detta kan ses som ett tekniskt värde på kökets kapacitet. Ett kraftfull kök betyder dock ofta att det drar mycket drivmedel (räknas i gram/timme).
Autonomi. Är campingköket kompatibelt med flera drivmedel?

Så väljer du campingkök

Övrigt. Den här kategorin utformas efter dina behov. Behöver du t.ex. ett inbyggt vindskydd, ska du använda en stor eller liten gryta, eller vill du ha ett campingkök som inte står på gaspatronen? Behöver du en förvaringsväska eller något att transportera den i, och vill du kunna justera lågan?
Skötsel. Är det viktigt för dig att ha ett kök som är lätt att rengöra och som kan skruvas isär för att diskas separat? Vill du ha plattor eller galler?
Vikt och storlek. Ett campingkök är ofta till för att användas under vandring och behöver vara lätt att ta med. Men dina förutsättningar är inte desamma när du tar bilen som när du ska vandra många kilometer.
Storlek på kokkärl och antal personer som ska äta. Självklart bör du även ta hänsyn till hur många personer som ska äta och hur många liter vatten du kommer att behöva koka. Det kan t.ex. vara bra att tänka på hur många kokplattor du behöver.

När du har funderat över dessa kriterier kan du gå vidare och bestämma vilken typ av campingkök som passar just dig. Här nedan berättar vi lite mer om de vanligaste typerna på marknaden.

2. Vilka olika typer finns det?

Att välja campingkök kan vara svårt när man tänker på hur många olika modeller det finns – olika drivmedel, olika sätt att använda dem, olika system och olika tillverkare. Därför ska vi förklara lite mer ingående. Man brukar dela in campingkök efter vilken typ av drivmedel de används med.

Så väljer du rätt campingkök

Campingkök med flera olika energikällor

Den här typen av campingkök används ofta på långa vandringar när man inte riktigt kan planera allting i förväg och när det kan hända oförutsedda saker. De kan nämligen användas med flera olika bränslen: gas, bensin, paraffin, t-sprit m.m.

Spritkök

Spritkök har flera namn och kallas även för stormkök eller friluftskök. Det är ganska likt ovan nämnda campingkök. Det används främst av lite mer erfarna vandrare eller campare eftersom det är ganska dyrt och ganska tekniskt att använda. Det finns dock även billigare och enklare varianter. Spritköket är väldigt mångsidigt och brinner länge eftersom det kan användas med olika vätskor.

Så väljer du rätt campingkök

Vedeldat campingkök

Ett vedeldat campingkök används med ved eller kol. Det ger den där mysiga lägereldskänslan och är relativt lätt att använda. Det har flera fördelar. Först och främst är det mycket slittåligt. Dessutom är det lättanvänt och kan eldas hur länge man vill. Du kan t.ex. använda torra pinnar som ligger på marken (om det är tillåtet där du befinner dig). Det är också lätt att kontrollera eftersom du gör upp elden inuti ramen, och det är ganska lätthanterligt. Det kan däremot ta en stund innan du kan börja laga mat eller koka vatten eftersom du först måste göra upp en eld. Det beror ju även på om du har med dig ved eller måste leta upp ved där du befinner dig.

Eldrivet campingkök

Som du hör på namnet så drivs detta campingkök med el. Därför behöver man ha tillgång till en kontakt på något sätt. Dessa kök brukar ofta ha riktiga plattor, antingen elektriska eller induktion. De är bekväma att använda då man kan placera grytor direkt på dem och de har inga öppna lågor.

Så väljer du campingkök med gaspatron

Så väljer du rätt campingkök

Campingkök med gaspatron är en väldigt vanlig modell. De är smidiga eftersom gaspatroner är relativt lättillgängliga. De är dessutom mycket lätta att använda. Det finns två olika versioner runt om i världen.
Gaskök med skruvpatron: det är standardmodellen. Många olika tillverkare har tagit fram en egen modell med just skruvpatron. Oftast kan tillverkaren då garantera en säker användning när de används tillsammans med gaspatroner från samma märke.
– Modeller som används med patroner som har ett " Easy Click-fäste", även kallat ventilgaspatron. Den här typen är helt framtagen av märket Camping Gaz.

Det finns olika storlekar på gaspatronerna, och även olika typer av gas. Hur effektiva de är beror på temperaturen utomhus. Därför kan det vara bra att veta följande.
– Butan rekommenderas när det är runt 10 °C. Är det kallare så är den inte lika effektiv.
En blandning av butan-propan kan användas ned till 0 °C.
Ren propan finns inte i Europa, men används mycket i USA.

Om du ska befinna dig på ett ställe där det är minusgrader rekommenderar vi starkt att du använder särskilda gaspatroner "som fungerar under extrema förhållanden". Det brukar stå på patronen, men om du är osäker kan du rådfråga personalen i butiken.

Så väljer du rätt campingkök

Har du hört talas om optimerade campingkök?

Ett optimerat campingkök är ett komplett set med både campingkök, inbyggt vindskydd och kokkärl.  De är mycket effektiva eftersom de ser till att ingen värme går förlorad. Men ett sådant campingkök fungerar endast med en sorts tillhörande kokkärl och vice versa.  Dessutom är detta format främst till för att värma upp vatten för t.ex. frystorkade maträtter.  Det är svårare att laga något mer avancerat på sådana här campingkök.

3. Vilket campingkök passar vilken aktivitet?

Så väljer du rätt campingkök

Vilket är det bästa campingköket?

Om du ska campa och kör bilen till campingen eller har en campingbil så kan det löna sig att ha ett gasdrivet campingkök. De finns i flera utföranden och storlekar (1 eller 2 plattor) och kan enkelt användas med flera olika kokkärl och till flera personer eller en hel familj.  

Om du ska campa i flera dagar på ett ställe och inte behöver bära runt på campingköket kan det även vara roligt att prova på ett vedeldat campingkök. Då måste du dock ha koll på reglerna som gäller för campingen.

Ett annat alternativ är elektriska kokplattor. De behöver anslutas till ett uttag på 220V, men kan därför användas utan öppen låga. Det betyder att de kan användas inomhus, t.ex. i ett tält eller i ett förtält.

Så väljer du rätt campingkök

Vilket campingkök passar för vandringen?

Om du ska vandra eller tälta och behöver bära med dig allting i en ryggsäck rekommenderar vi att du har ett kompakt och lätt stormkök, oavsett om det är mindre stabilt och lite mindre i storlek.
Det mest mångsidiga och lättanvända är ett gasdrivet campingkök. De är väldigt lättjusterade – du kan ändra storlek och kraft på lågan, och använda flera olika kokkärl beroende på vad du behöver.

Ska du vandra uppåt, kanske i fjälltrakter eller berg? Då är det en god idé att använda ett optimerat campingkök för att få så låg vikt som möjligt.

Om du ska vara iväg i flera veckor och har svårt att planera allting i minsta detalj rekommenderar vi att du använder ett campingkök med flera olika energikällor så att du kan känna dig väl förberedd på alla möjliga situationer.

Så väljer du rätt campingkök

Vilket är det bästa gasdrivna stormköket för vandring?

Slutligen: ett bra campingkök är en produkt som har en perfekt balans mellan vikt, kraft och stabilitet. Allting ska vara så kompakt som möjligt så att du kan bära det med dig.

Vår favorit?
Det är det kompakta, gasdrivna köket MT500 med piezo-brännare. Det är både stabilt, kraftfullt och lättanvänt!

Några extra tips

För att få ut det mesta av dina upplevelser när du vandrar eller campar har vi tagit fram några ytterligare tips inför din resa.
Du kan t.ex. vira in gaspatronen i dina kläder i ryggsäcken så att den är skyddad mot extrema temperaturer. Då blir den mer kraftfull vid användning och kan användas till maximal kapacitet.
Har du glömt vindskyddet hemma? Inga problem! Du kan bygga en liten mur runt stormköket med hjälp av t.ex. stenar eller lera.
Sist men inte minst: glöm inte att ta med t.ex. ett eldstål, så att du kan göra upp eld i alla lägen.

Så väljer du rätt campingkök
Så väljer du rätt campingkök

Alizée 

En före detta scout som älskar att vandra

Fler tips hittar du här

Tips för enkel matlagning när du campar - teaser

Tips för enkel matlagning när du campar

Semestern närmar sig och du kanske ska ge dig ut och campa? Här kommer några matnyttiga tips för hur du enkelt lagar mat på campingplatsen, både bekvämt och säkert: hur du förvarar maten, hur du tillagar den osv.

6 enkla recept när du vandrar med barnen -teaser

6 ENKLA RECEPT NÄR DU VANDRAR MED BARNEN

För att locka med barnen ut på vandringen kan du förbereda enkla och goda måltider och mellanmål med dem. Det är dessutom ett kul sätt att spendera tid tillsammans!

Så väljer du kylväska inför campingen - teaser

Så väljer du kylväska inför campingen

Läs våra tips och råd för att välja rätt kylväska

barresdecereales_snack_healthy_randonn e_proteger_planete_zerodechet_faitmaison_recette_sport_nature_naturehiking

Recept: energibollar!

Ska du ge dig ut och vandra? Ta med dig ett hemgjort och energirikt mellanmål! Ett hemgjort mellanmål är både hälsosammare och snällare för klimatet. Dessutom kan det vara roligt att bjuda på hembakat! De här goda, energifyllda bollarna är perfekta som snacks på vandringen.