Vi rekommenderar att du väljer kylväska efter fyra följande kriterier: isolering, storlek, kompakthet och bärkomfort.

Så väljer du kylväska inför campingen

Isolering och kyleffekt

Det första du bör tänka på är hur isolerande kylväskan är.

Om du ska vara i väg under en hel dag och behöver ha med dig kyld mat som ska hålla hela dagen, behöver du en kylväska med bättre isolering än om du t.ex. ska ha en picknick och äta maten direkt.

Beroende på modell kan en kylväska hålla maten fräsch i upp till 14 timmar utan kylklamp. Kylväskorna i serien "Compact Fresh" är bland de bästa vi har tack vare den smarta och innovativa Fresh-teknologin som har en otroligt isolerande förmåga.

För att kylväskan ska hålla kallt ännu längre kan du lägga i kylklampar som du har haft i frysen. Du kan även låta kylväskan stå i kylen ett tag (om den inte är för stor) innan du ger dig av. Du mer ju har i din kylväska, desto bättre håller den kylan!

Den isolerande förmågan testas enligt europeisk standard EN 12546-2, som anger kylväskans prestanda utan kylklamp. Innan de uppnår denna standard testas väskorna av ett oberoende laboratorium. I testet förvaras 5-gradigt vatten i väskan och sedan placeras själva kylväskan i en temperatur på 32 °C. Syftet är att mäta hur lång tid det tar innan vattnet når en temperatur på 15 °C. 

Lunchbox

Storlek och volym

Våra kylväskor rymmer allt från 10 och upp till 36 liter.

Det är upp till dig att välja vilken som passar dina behov. Ska du ha en mysig picknick med en vän eller partner? Ska ni vara hela familjen? Eller en stor grupp vänner? Hur mycket mat som ska transporteras kan skifta från gång till gång, men använd inte en för stor kylväska. En tom kylväska tappar kylan betydligt snabbare än en som är full med mat och dryck. 

Om du helst vill ha en "liten kylväska" som precis räcker till en eller två personer så finns det smarta kylväskor för lunchlådor. De rymmer ofta mindre än 5 liter men räcker väl för att kyla en måltid för t.ex. en dag i skogen eller lunchen på väg till jobbet.

kylväska-kompakt-vikbar-mjuk-hård

Kompakthet

En annan sak att ta hänsyn till är hur kompakt kylväskan är.

Om du inte har så mycket plats att förvara den hemma hos dig eller när du campar kan det vara en bra idé att ha en mjuk kylväska som kan vikas ihop när den inte används. Då slipper du tänka på förvaring. När den är hopvikt tar den nästan ingen plats alls!  

DDet finns även kylväskor som är uppblåsbara för att ta lite plats när de inte används. Då räcker det att öppna ventilen och pressa ut luften, så får väskan plats nästan överallt. En uppblåsbar kylväska håller dessutom kylan mycket bra då luftfickan isolerar väl.  

Slutligen finns det även hårda kylväskor. De är generellt mycket tåligare att använda. Hårda kylväskor har ofta även elektrisk kylfunktion.  

Observera dock att en mjuk kylväska inte alltid är ömtålig. Många har ett slitstarkt underlag så att man kan ställa ned dem på alla typer av underlag.  

kylväska-media-4

Bärkomfort

Om du ska ge dig ut och vandra för dagen kan det vara smart att ha en kylväska i ryggsäckformat. Då hålls maten kall i fem timmar utan att du behöver använda kylklamp. En kylryggsäck är en 2-i-1-lösning så att du slipper välja mellan att bära ryggsäck eller kylväska.

Annars har kylväskor vanligtvis axelremmar eller handtag.

Fler tips hittar du här