Så väljer du cykeltrainer

Cykeltrainers lockar allt fler.
Här går vi igenom de olika typer av cykeltrainers som finns, så att du kan avgöra vilken som passar dig. 

Så väljer du cykeltrainer

Cykeltrainers har blivit tillgängliga för en mycket bredare publik de senaste åren. Många tror att de bara är något för elitidrottare, men icke! 
Här ska vi gå igenom de vanligaste frågorna som brukar komma upp kring cykeltrainers.
Då trampar vi igång!

Så väljer du cykeltrainer

Vad är en cykeltrainer?

Cykeltrainern togs ursprungligen fram för elitcyklister, som använde den för att värma upp inför tävlingar och göra specifika övningar. Men eftersom den har så många fördelar används den nu av alltifrån nybörjare till elit.
Nu när sortimentet har breddats är cykeltrainern mer tillgänglig än någonsin, och allt fler intresserar sig för att köpa en.

För hängivna cyklister erbjuder den en möjlighet att fortsätta träna under vinterhalvåret, utan att ge sig ut i regn och kyla. Den gör det dessutom möjligt att variera cyklingen och upptäcka ett annat sätt att cykla.

Så vem passar en cykeltrainer för?
Vem som helst, egentligen! Oavsett om du vill pusha dig till din yttersta gräns, bara trampa i lugn och ro eller något däremellan – komma i form utan att bli blöt och kall – så kan en cykeltrainer vara något för dig!

Vad finns det att välja på?

Nu ska vi gå in på de olika typer av cykeltrainers som finns. Du kommer snabbt märka att det finns otroligt mycket att välja på. Här är därför lite snabb info som kan hjälpa dig att välja utifrån din fysiska nivå – och din budget.

Det finns fyra typer av cykeltrainers:
- "Klassiska" trainers, där bakhjulet placeras mot en rulle.
- Direktdrivna trainers, där cykelns drivlina kopplas direkt till trainern (utan bakhjul).
- Spincyklar. Här behöver du inte din vanliga cykel, spincykeln är snarlik en motionscykel, med sadel och styre.
- Rullar, för att cykla på stället utan motstånd.

Lite mer om var och en av de fyra typerna:

SÅ MONTERAR DU CYKELTRAINERN
När du har valt en typ av cykeltrainer behöver du veta hur du ska montera den.
Så här monterar du klassiska och direktdrivna trainers:

Så väljer du cykeltrainer

KLASSISKA "WHEEL ON"-TRAINERS

Att sätta fast bakhjulet är det viktigaste steget. Det måste sitta ordentligt för att ge cykeln (och dig) stabilitet.
De flesta cykeltrainers levereras med en specifik bakhjulsaxel, som du monterar på din cykel. Det handtag som finns på vanliga snabbkopplingar är nämligen i vägen när cykeln ska monteras på trainern.
Börja alltså med att lossa den vanliga axeln och sätta dit den som följde med trainern istället. Om den inte passar, använd en adapter för genomgående axel som är kompatibel med de största trainermärkena (Tacx, Elite och B'TWIN). För sedan in axelns ändar i fästhålen på trainern, och dra åt. Fäll upp rullen så att den är i kontakt med bakhjulet, och det är klart! Det kanske låter krångligt så här i skrift, men det är faktiskt jätteenkelt. Ta en titt på vår videotutorial:

Så väljer du cykeltrainer

DIREKTDRIVNA TRAINERS

Här är det ännu enklare!
Lossa bakhjulet och sätt cykeln direkt på trainern, med kedjan på trainerns kassett, på samma sätt som du hade gjort på din vanliga kassett. När det är gjort, dra åt hjulaxeln så att cykeln sitter fast ordentligt. Klart!
OBS: De flesta direktdrivna cykeltrainers säljs UTAN kassett. Du behöver alltså skaffa dig en separat, eller flytta över den som sitter på din cykel. Vänd dig till personalen i våra verkstäder eller på cykelavdelningen om du behöver hjälp.
Även för direktdrivna trainers har vi tagit fram en videotutorial:

Uppkopplade trainers: uppkopplade till vad då?

Marknaden för cykeltrainers rör sig mer och mer mot uppkopplade modeller. De är lite dyrare, men det är uppenbarligen värt det för många!
En uppkopplad trainer kopplas via Bluetooth eller en ANT+-sticka till din dator, surfplatta, smartphone, cykeldator eller GPS (ANT+-stickan köps separat och används när det inte går att använda Bluetooth).
På så sätt får du en skärm där du kan se dig själv cykla längs en virtuell bana, och du får löpande koll på hur du presterar. Motståndet justeras automatiskt efter banan du har valt. Smart, va?
Sensorerna på cykeltrainern gör det möjligt att mäta effekt, kadens och hastighet.
Med en uppkopplad cykeltrainer riskerar inte träningen att bli monoton, eftersom de virtuella cykelloppen och geolokaliserade videorna öppnar upp en helt ny värld. Det finns flera programvaror att välja på, bland annat TACX Desktop, ZWIFT och Kinomap.

Så väljer du cykeltrainer

Om trainern inte är uppkopplad, då?

Klassiska, icke uppkopplade trainers har en vajer som går från rullen till ett reglage på styret, som används för att justera rullens motstånd. På så sätt kan du variera intensiteten i träningen.
Om du vill följa färdiga träningspass rekommenderar vi att ladda ner appen Decathlon Coach, där du kan välja mellan olika program utifrån målsättning. 

OUMBÄRLIGA TRAINERTILLBEHÖR

Här är några smarta tillbehör som gör trainerpassen smidigare.

Cykeltrainers används i regel inomhus, i en varmare temperatur än på dina vanliga landsvägsturer – och utan fartvind. Det gör att du kommer att svettas mer, och svett kan skada både cykeln och golvet. Så dra ett svettband runt huvudet, täck över cykeln med ett svettskydd och ställ alltihop på en trainermatta, som även har fördelen att göra träningen tystare!

Om du svettas mer än vanligt, behöver du också dricka mer än vanligt. Räkna med cirka 1 liter i timmen, och anpassa mängden efter behov.
Du kan tillsätta elektrolyter i drycken för att kompensera för det salt och de mineraler som försvinner ut ur kroppen när du svettas.

Så väljer du cykeltrainer

FAQ

Du har en fråga... vi har svaret! 

Så väljer du cykeltrainer

Det var allt – lycka till med inomhusträningen!

ANNAT SOM KAN INTRESSERA DIG