header-välja-golfbag

Så väljer du golfbag

Hur ska jag välja mellan alla dessa golfbagar? Vilken passar mina behov? Läs vidare så ska vi förklara vilka skillnader som finns.

Att välja golfbag är nästan som att välja bil – urvalet av olika modeller kan kännas lätt överväldigande. Här är några saker att ha i åtanke:

Hur kommer du att använda golfbagen?

Till träning, resor, tävlingar eller rundor med vännerna? Det finns en bag för varje användningsområde. Fundera över hur många klubbor och hur mycket utrustning du vill ha med dig ut på banan, om du behöver en mjuk bag eller om du behöver ett stativ för att kunna ställa ifrån dig bagen. Om du ibland spelar i regn rekommenderar vi starkt att välja en bag som tål vatten.

Olika typer av golfbagar

Vi rekommenderar olika bagar utifrån typ av användning:

Som nybörjare behöver du förmodligen en lätt och kompakt bärbag med plats för upp till 7 klubbor. Den bör ha stativ så att du kan ställa den ifrån dig istället för att lägga ner den på marken. 

Så väljer du golfbag

Golfbagar: bärbagar med stativ

Bärbagar med stativ finns för halvset och upp till 14 klubbor. Som namnet antyder är bärbagen utformad för att kunna bäras bekvämt, men den kan även transporteras på golfvagn. Stativet används för att ställa ifrån sig bagen på marken. Bärbagar finns även i vattentåliga modeller.

GOLFBAGAR: VAGNBAGAR

Golfbagar: vagnbagar

Vagnbagar är föga överraskande gjorda för transport på golfvagn. De är större och tyngre än bärbagar och har mellan 9–14 tillbehörsfack. De har inga bärremmar och bör alltså endast väljas om du har tillgång till en golfvagn eller golfbil.

GOLFBAGAR: MJUKA BÄRBAGAR

Golfbagar: mjuka bärbagar

En mjuk bärbag passar dig som golfar på resan eller på banor där golfvagnar periodvis inte får användas. Det finns mjuka bärbagar för upp till 14 klubbor.

Om du väljer en bärbag (av styv eller mjuk modell) är det viktigt att den är bekväm, eftersom du ska bära den uppemot en mil på banan. Alla moderna bagar har stoppade axelremmar som kan justeras i höjd, och många har skumkuddar i ryggen.

Så väljer du golfbag

Så väljer du golfvagn

Golfvagn kan verka som ett onödigt tillbehör för den som inte har en, men den gör rundorna så mycket bekvämare. Du slipper släpa på bagen längs alla 18 hål och tröttar inte ut dig lika snabbt. Vilka kriterier är det då man ska tänka på när man väljer golfvagn?

Golfbagar: tillbehörsfack

En annan viktig sak är hur bagens tillbehörsfack är distribuerade. Hur mycket ryms i facken och hur lätt är det att ta ut saker när du behöver dem? Hur många fack finns det totalt? Du behöver som minst få plats med tillbehör som bollar, peggar och handske samt värdesaker som mobil och bilnycklar.

GOLFBAGAR: TILLBEHÖRSFACK

Om du gör rundor på 18 eller 36 hål behöver du ett stort termosfack att lägga mat och vatten i. Ett magnetiskt fack kan vara intressant för spelare som har en avståndsmätare eller GPS.

Antalet klubbfack brukar ligga mellan 5–14, där 14 fack gör det möjligt att förvara varje klubba för sig. Då slår inte klubborna emot varandra i bagen, vilket skyddar dem mot slitage.

Golfbagar: klubbfack

Antalet klubbfack är en fråga om personlig preferens. Om du vill ha ett separat fack för varje klubba är det en så kallad "multivider"-bag med 14 klubbfack du behöver. Annars kan du välja mellan 4, 5 eller 6 fack för klubborna.

Waterproof GOLFBAGAR: VIKT

Golfbagar: vikt

En golfbag väger mellan 1,5–2,5 kg tom, och uppemot 15 kg fylld med utrustning. Ju fler fack, desto mer kommer du frestas att packa ner. En genomsnittlig golfklubba väger runt 800 gram, och sedan tillkommer vatten, bollar, kläder och så vidare. Tänk därför på att det är en ansenlig vikt du kommer att bära på ryggen eller transportera på golfvagnen. Den behöver spridas ut jämnt över bagen. Så välj inte bara den bag som har lägst tomvikt, utan ha i åtanke hur bagen fungerar i bruk.

Nu har du lite bättre koll på vad som finns att välja på. Välj den modell som bäst svarar mot dina behov och preferenser. Vill du slippa skrammel, välj en bag med många klubbfack, och vill du ha med dig mycket utrustning ut på banan, välj en bag med många tillbehörsfack.

Andra artiklar som kan intressera dig:

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Här är förklaringen till våra låga priser.

header-välja-golfvagn

Så väljer du golfvagn

Vad är bäst, golfvagnar med två eller tre hjul? Eldrivna eller manuella? Vad mer ska jag tänka på när jag väljer golfvagn? Läs vår guide!

Så väljer du golfboll - Decathlon Inesis

Så väljer du golfboll

Vi guidar dig till att välja rätt golfboll!

Så väljer du golfset för barn - Decathlon Inesis

Så väljer du golfset för barn

Vi guidar dig till att välja ett lämpligt golfset för ditt barn.