Har du någonsin skippat vandringen för att den krockar med din mens? Drar du dig för att följa med på en vandring om du inser att den infaller precis när du ska ha din mens?”~?Tjejerna i Forclaz-teamet har tänkt till och delar gärna med sig av sina lösningar så att du kan följa med ut alla dagar i månaden!
Låt oss prata om det här. Att ha mens är normalt. Det är en del av de allra flesta kvinnors liv. Därför finns det ingen anledning att låta det stoppa dig från att göra något du tycker om. Det finns dock en del saker att ta hänsyn till och fundera på, t.ex. vilket skydd som är smartast, hur man sköter det på ett hygienskt vis och hur mycket man orkar träna under mensen. Här är våra lösningar!
Vår favorit är utan tvekan menskoppen. Jag kommer att förklara varför vi tycker det, men tänk på att det viktigaste är att du tar med dig det som är enklast för dig.Alla kvinnor är olika och var och en har sin föredragna metod.
För att undvika toxic shock syndrome (TSS) och andra infektioner ska du alltid tvätta händerna med t.ex. handsprit både innan och efter du byter mensskydd. Byt tampong eller binda regelbundet och glöm inte att tömma och skölja din menskopp flera gånger om dagen. Då minskar dessutom risken för läckage.
Menskoppen
En stor fördel med menskoppen är att du bara tömmer den, sköljer med vatten och sätter in den igen! Den väger nästan ingenting, den är lätt att ha med sig och är dessutom klimatsmart. Det krävs dock lite övning för att lära sig hur man sätter in och tar ut den.
Testa dig fram innan du beger dig ut på vandring.
Var noga med att sterilisera den efter mensen!
Tamponger
Tamponger är praktiska eftersom de är så lätta att bara packa ned i ryggsäcken om ifall att mensen kommer olägligt.
Bindor
En klassiker som är lätt att byta, men den har ett par nackdelar. För det första kan bindan börja lukta eftersom blodet oxiderar när det kommer i kontakt med syre. För det andra kan den dessutom börja skava om den ligger lite fel, vilket inte är så skönt när du ska vandra en hel dag.
Om du bestämmer dig för att använda en menskopp bör du ha en flaska vatten till hands för att skölja ur menskoppen. Innehållet kan du tömma i gropen som du grävt för att uträtta dina behov. Skölj sedan menskoppen med vattnet och häll ut det i samma grop. Sedan fyller du igen gropen.
När det gäller tamponger och bindor så måste du kunna förvara dem under vandringen, eller åtminstone tills du stöter på en soptunna. Hur kan man smartast göra det? Du kan linda in bindan eller tampongen i lite toapapper och sedan lägga ned den i en liten plastpåse. Den lilla plastpåsen kan sedan förvaras i en större plastpåse. Du kan med fördel strö lite bikatbonat i botten av den större plastpåsen, eftersom det absorberar lukter. Plastpåsen kan därefter slängas direkt i en soptunna.
Vi vill först och främst påminna dig om att ta hand om dig själv!Vissa kvinnor kan av olika anledningar inte prestera lika mycket under mensen. Därför bör du anpassa sträckan efter hur mycket du orkar. Kortare etapper och fler pauser kan hjälpa. Lyssna på din kropp och agera därefter. Om din kropp kräver mer socker innan eller under mens kan du t.ex. ta med dig lite torkad frukt som mellanmål för att undvika energidippar. Om du brukar få kramper är det viktigt att du kommer ihåg att ta det lugnt och att packa ned extra värktabletter. Kom ihåg att dricka mycket vatten och se till att hålla fötterna högt när du pausar. Det främjar blodcirkulationen. På natten kan du lägga lite kläder eller andra tillbehör under fötterna för att hålla dem högt. Om det enda som hjälper dig mot smärtan är värme kan du packa med dig små värmeplåster som du kan använda på natten. Du kan också använda en vattenflaska i metall som värmeflaska. Vira in den i en handduk eller trasa och fyll den med varmt vatten. Var noggrann när du virar in den så att du inte råkar bränna dig. Sedan håller du den mot det ömma området.
Det var allt! Nu är det dags för dig att planera din nästa vandring.
Appar som följer din menscykel kan vara mycket användbara när du planerar då de kan förutspå din nästa mens.