Så väljer du styrketräningsbänk

En styrketräningsbänk är ett mycket bra redskap för att träna upp sina muskler och träna styrketräning i hemmet. Med rätt material kan du på ett enkelt och smidigt sätt träna styrka utan att behöva gå hemifrån.

så-väljer-du-styrketräningsbänk-5

Har du bestämt dig för att skaffa en styrketräningsbänk för en mer effektiv träning hemma? Då finns det ett par saker du behöver fundera över innan du köper. Din erfarenhet, din styrka, hur du vill använda din utrustning, vilka övningar du vill göra och hur ofta du tränar är avgörande när du väljer styrketräningsbänk. Följ vår guide!

Varför en styrketräningsbänk?

Styrketräningsbänken är ett basredskap när det kommer till styrketräning, precis som t.ex. hantlar och stänger. För den som tränar hemma kan den vara ett bra komplement till styrketräning på gymmet. Med en styrketräningsbänk kan du variera dina övningar för att träna olika muskler i kroppen, men även isolera vissa muskelgrupper och bygga upp din muskelmassa. Det är ett stabilt och robust träningsredskap med många olika justeringar för personer i alla storlekar. Ofta är de dessutom kompakta och hopfällbara för att ta lite plats.
Styrketräningsbänkar är vanligtvis även lättanvända och lättmonterade.

Så väljer du styrketräningsbänk

Alla är olika! Vilken styrketräningsbänk som passar dig beror på hur du ska använda den, dvs. den uppfyller ett eller flera kriterier som du har bestämt i förväg. Innan du genomför ett köp är det också viktigt att du vet vad bänken faktiskt kommer att användas till.

Så väljer du styrketräningsbänk

Ett styrketräningspass kan vara i allt från 30 minuter och upp till 1,5 timme. För att vänja kroppen vid träningen är det bra om man kan förlänga passen progressivt. På samma sätt ska man inte använda för tunga vikter direkt. Det är viktigt att respektera sin maxgräns för att få hållbara resultat. Slutligen: underskatta inte vikten av att stretcha efter träningen!

Olika egenskaper ger olika resultat och fördelar

När du väljer styrketräningsbänk bör du fundera på vad du vill få ut av träningen (bygga muskler, stärka muskler osv.) och vilken typ av redskap som kan hjälpa dig att nå ditt mål. Här nedan listar vi några olika egenskaper som du behöver ta hänsyn till för att välja rätt styrketräningsbänk.

#1. KAPACITET

Det är viktigt att ta med bänkens maxvikt i beräkningen, både vad gäller användarvikt, skivstång och maxgräns vid de olika övningarna.

Sedan kan du titta på hur många olika övningar som kan göras med hjälp av bänken, och vilka muskler du kan träna.

#2. STORLEK

Beroende på hur mycket plats du har för en styrketräningsbänk, kan det vara intressant att veta bänkens mått, lutning och om den går att fälla ihop eller inte.

#3. MONTERING

Du kan även kontrollera hur monteringen fungerar och om bänken är lätt att fälla ihop och förflytta om du skulle vilja förvara den någonstans när den inte används.

#4. JUSTERING

För att kunna använda ditt nya redskap länge, bör du titta på hur du kan utvecklas med bänken; vilka övningar som kan avanceras och hur du kan använda den med annan utrustning. Välj helst en komplett utrustning som gör det möjligt att träna de flesta muskelgrupper och många olika övningar. Många styrketräningsbänkar är utrustade med tillbehör som möjliggör fler övningar ("leg extension" för benen, drag för rygg och triceps, "butterfly" för bröstmusklerna, armcurl för biceps osv.). Det finns många alternativ, men alla kanske inte är viktiga för dig. Du kan definitivt ha effektiva träningspass utan alla tillbehör.

Så väljer du styrketräningsbänk

#5. SOLIDITET OCH STABILITET

Välj en styrketräningsbänk som är lagom för din styrka, vikt och höjd, och vars soliditet uppfyller kraven för din träningsnivå. Beroende på hur ofta du tränar bör du kontrollera hur mycket användning som bänken och alla tillbehör tål. Ju mer du tränar desto viktigare är detta. Om du vet att du kommer att träna ofta och intensivt är det viktigt att du väljer en bänk som är mycket stabil och tålig.

#6. KOMFORT OCH SÄKERHET

Tänk på att välja en bänk som har ett ryggstöd som är tillräckligt brett för din kropp så att du kan träna bekvämt och obehindrat. Bänken ska vara stabil och bekväm för dig, och gärna kunna justeras för att göra olika övningar. Kontrollera om ställningarna kan justeras i höjd och storlek. Du bör även kontrollera om bänken har skydd mot att klämma sig och skydd mot att välta.

#7. GARANTI

Det är viktigt att kolla hur lång garanti styrketräningsbänken har, för att se till att den håller länge och för att du ska kunna få hjälp med eventuella problem.

När det gäller säkerhetsanvisningarna för de olika bänkarna ska du naturligtvis inte överskatta dig själv och absolut inte lyfta för tunga vikter, eftersom det kan resultera i skador. Du måste också vara försiktig och noggrann i dina rörelser, t.ex. spänna magmusklerna vid varje övning och inte böja ryggen för mycket.

Du kan även läsa de olika användarkommentarerna för varje produkt för att få hjälp att välja!

Styrketräningsbänkarna corength

Nu när du vet hur du ska göra för att välja rätt styrketräningsbänk kan du läsa mer om våra olika bänkar från CORENGTH, Decathlons styrketränings- och crosstrainingmärke.

Vikbar träningsbänk bänkpress eller sned bänkpress

Är du främst ute efter en bänkpress? Då har vi rätt produkt för dig! Upptäck Bench Press, en ultrakompakt, stabil och robust konstruktion för att träna bänkpress eller sned bänkpress med stång eller hantlar. Ställningarna är justerbara så de passar din längd.

Produktens extra: allt i ett!

Maxlast: 200 kg (användarens vikt + vikter)

Så väljer du styrketräningsbänk

Vikbar och lutbar träningsbänk

Vill du träna bröst, axlar och mage? Med horisontellt, lutande och sittande läge kan du variera träningen.

Produktens extra: Fyra lutningar på ryggstödet (0°, 30°, 45°, 80°) plus två sitslutningar.

Maxlast: 220 kg (användarens vikt + vikter)

Så väljer du styrketräningsbänk

Förstärkt och fällbar träningsbänk

Är du på jakt efter en styrketräningsbänk som tål alla dina olika träningsövningar? Den här bänken är perfekt för tung träning. Den robusta bänken kan lutas i olika vinkelgrader och har ett hålmönstrat ryggstöd. Den hjälper dig att träna både bröstmuskler och magmuskler mycket effektivt.

Produktens extra: 7 lutningar (-15°, 0°, 15°, 30°, 45°, 60°, 80°) samt ett tjockt skum och genombrutet ryggstöd för mer ledighet i dina rörelser.

Maxlast: 250 kg (användarens vikt + vikter)

Så väljer du styrketräningsbänk
Så väljer du styrketräningsbänk

Våra träningstips

• Användning: Styrketräning ska tränas på ett kontrollerat vis. Om du har hälsoproblem bör du konsultera din läkare. Tänk på att värma upp musklerna innan varje träningspass och att öka vikterna progressivt. För att träna på ett säkrare sätt kan det vara bra att träna med en annan person. En person tränar och den andra hjälper till och coachar. Tänk på att ha rätt kläder under träningen och ha gärna en frottéhandduk som du kan torka dig med för att undvika svett på maskinen. Om du är i ett rum med ett fönster kan du öppna det emellanåt för att få in lite frisk luft. Glöm inte att dricka ordentligt efter ett pass. Tveka inte att höra av dig till en personlig tränare. Då kan du få hjälp att ta fram ett personligt träningsprogram för att nå dina mål.

• Underhåll: En styrketräningsbänk är lätt att sköta. Torka ytorna efter varje pass för att skydda maskinen mot svett. Ungefär en gång i halvåret bör du kontrollera att skruvarna är spända. Du kan även skaffa särskilda skumplattor för att skydda ditt golv.

• Säkerhet: När det gäller säkerhetsanvisningarna för de olika bänkarna är det viktigt att inte överskatta sig själv och absolut inte lyfta för tunga vikter, eftersom det kan resultera i skador. Öka vikterna progressivt istället.

Så väljer du styrketräningsbänk

Om du vill ta det ett steg längre kan du spana in våra coachingtjänster!

Tänk om du hade en egen coach direkt i din smartphone. Det är fullt möjligt! Ladda ned vår att gratis och välj bland flera olika träningsprogram. Det finns både hela program och enstaka pass, alla utformade av en coach.

Så väljer du styrketräningsbänk

Jérémy

Produktchef

Brinner för styrketräning

Upptäck fler artiklar