SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Squats: varför träna squats?

Vet du fördelarna med att träna squats? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om denna basövning som stärker musklerna!

Lår och rumpa är områden där fett lätt lagras. Letar du efter ett effektivt sätt att stärka dessa muskler? Då har du hittat rätt! Med squats stärker du underkroppen och förhindrar att fett sätter sig i detta område. Ta reda på alla fördelar med övningen.

Vad är squats?

Squats är en basövning för att stärka underkroppen, och en viktig övning som används inom alla sporter.

Vad är principen? Stå upprätt, med fötterna vända åt sidorna och axlarna brett isär, och fäst blicken framåt. Böj sedan på benen, tryck rumpmusklerna bakåt och luta dig lätt framåt (håll ryggen rak, axlarna avspända och hälarna i marken).Nu börjar dina lår- och rumpmuskler att värmas upp.Spänn magmusklerna och rumpmusklerna, och ta i med benen för att återgå till startpositionen.

Tips: om du har besvär med smidigheten i dina vader, kan du göra squats med klossar under hälarna.

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Vilka är fördelarna med att träna squats?

Att göra squats är ett utmärkt sätt att stärka musklerna i den nedre delen av kroppen!

Det är mest effektivt för lår- och rumpmusklerna (lårets framsida, gluteusmusklerna och abductors and hamstringmusklerna). Resultatet av din träning ger dig starka benmuskler, som kommer underlätta för dig dagligen, och motverka risken för skador på lederna.

Men det är inte allt: genom att träna de stabiliserande musklerna, får du bättre balans och blir mer rörlig.

Dessutom kommer du tack vare träningen kunna utföra fler typer av rörelser, och kunna gå djupare ner när du gör squats. 

Squats är extra viktiga för sporter där explosiv styrka behövs (löpning, sprint, tennis etc.), då man använder musklerna som bär upp vår vikt (den nedre delen av kroppen), och som sätter kroppen i rörelse.

Planera för att prestera med Whey proteins!

Planera för att prestera med Whey proteins!

Har du ett mål i sikte och vill ha hjälp på vägen? Whey proteins underlättar för dig att nå dit du vill. I många olika smaker är det lätt att hitta just det pulvret som passar dig bäst. Det är dags att planera för att prestera.

Squats för att gå ner i vikt: myt eller verklighet?

När man talar om en 30 dagars squat-utmaning brukar man även säga att kroppen blir slankare; men man borde fråga sig om den enkla squat-övningen även får en att gå ner i vikt. Så är tyvärr inte fallet! 

Det främsta målet med övningen är att stärka musklerna, inte att gå ner i vikt. Men du bränner självklart en del kalorier när du gör squats, och när musklerna tonas förhindras även att fett samlas över rumpa och lår. Så på ett sätt bidrar ju övningen även till att gå ner i vikt.

Men om du vill gå ner i vikt finns inga genvägar: om du vill bli slankare, så är den bästa kombinationen styrketräning och konditionsträning! Så du kan fokusera på att träna på t. ex. löpband, crosstrainers eller stepmaskiner.

Du kommer att få en förbättrad ämnesomsättning när du styrketränar; du kommer alltså att bränna fler kalorier både när du vilar och när du tränar.

Å andra sidan framkallar konditionsträning lipolys, som går så att kroppen hämtar energin från fettdepåerna.

Så för att lyckas gå ner i vikt, utöver att äta en nyttig och balanserad kost, behöver du träna i en timme (helst 3 gånger i veckan), och kombinera 50 % av styrketräning, och 50 % konditionsträning. För en förbättrad muskeltoning, börja alltid med att göra squats, då det hjälper att snabba på energiförbrukningen och du bränner fett snabbare.

Som du säkert inser räcker inte den enkla squat-övningen om du vill gå ner i vikt.

Men å andra sidan är det en perfekt övning för att tona och stärka kroppens nedre muskler. Om du vill få fastare lår och rumpa, så måste du göra squats och även en uthållighetsövning, som hjälper dig reducera fettdepåerna i detta område.

Du kanske även gillar

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

Hur lång tid bör ett fitnesspass pågå för att vara effektivt?

Hur lång tid bör ett fitnesspass pågå för att vara effektivt?

7, 20, 30, 45 minuter... Hur lång tid bör ditt fitnesspass pågå så att kroppen tar fördel av träningen?

legging_sport

Så väljer du träningstights

Kompressionsgrad, modell, material... Vi går igenom precis allt du behöver tänka på för att välja de perfekta tightsen för din träning!