Huvudfrågan när du ska välja crosstrainer är vilken målsättning du har med träningen: att komma i form, gå ner i vikt eller förbättra din prestationsnivå? Fem kriterier bör styra ditt val: hur ofta crosstrainern ska användas, känslan när du trampar, behovet av coachningsfunktioner, eventuella justeringsmöjligheter och hur lätthanterlig den är.

HUR OFTA TÄNKER DU TRÄNA?

Välj crosstrainer utifrån din målsättning.

FLYT I TRAMPNINGEN

Det som ger bra flyt i trampningen är framför allt avsaknad av stötar och hack. En av de faktorer som har störst inverkan på trampkänslan är vikten på motståndshjulet. För att inte utsätta lederna för onödiga påfrestningar rekommenderar vi ett motståndshjul på minst 3 kg. Tänk på att ju tyngre motståndshjul, desto bekvämare trampning, vilket är särskilt viktigt om du tränar ofta. Testa dig gärna fram mellan olika modeller, för att känna efter vilken nivå du vill lägga dig på.

Så väljer du crosstrainer
Så väljer du crosstrainer / display

COACHNING

Olika crosstrainers har olika avancerade coachningsfunktioner:

- Den mest grundläggande träningsdatan, som alla crosstrainers visar, är ofta tillräckliga för nybörjaren. Det handlar om till exempel hastighet, sträcka, tid och genomsnitt av brända kalorier.

- Träningsprogram med en specifik målsättning (som att bränna kalorier eller förbättra konditionen) är intressanta för att variera crosstrainerpassen och för att mäta och förbättra sin prestationsnivå. Även pulsmätning är en viktig funktion i det avseendet. De crosstrainers som ger bäst precision i pulsmätningen är de som använder sig av ett medföljande pulsband.

- Om crosstrainern är kompatibel med träningsappar kan du använda dem för att anpassa träningen efter din nivå och målsättning. Här snackar vi verkligen om att ha en egen virtuell PT hemma!

JUSTERINGSMÖJLIGHETER

På vissa crosstrainers kan man justera höjden på styret och pedalerna. Har du möjligheten att ställa in crosstrainern så att den passar dig, så gör det träningen bekvämare.

Så väljer du crosstrainer
Så väljer du crosstrainer

LÄTTHANTERLIGHET

Vissa modeller är försedda med hjul, vilket gör dem mycket enklare att flytta på. Du kan lätt ställa undan crosstrainern när du inte använder den.

Så väljer du crosstrainer

BERYL

Din fitnessexpert

För att göra träningen mer effektiv rekommenderar jag att välja en crosstrainer med lång steglängd. Prova dig gärna fram mellan olika modeller, tills du hittar en som känns rätt!

ANDRA GUIDER PÅ TEMAT FITNESS