Så väljer du crosstrainer

Så väljer du crosstrainer

På en crosstrainer bränner du kalorier, jobbar på konditionen och tonar hela kroppen, och det på ett skonsamt sätt, eftersom kroppen inte utsätts för stötar. I den här guiden hjälper vi dig att välja rätt modell.

Huvudfrågan när du ska välja crosstrainer är vilken målsättning du har med träningen: att komma i form, gå ner i vikt eller förbättra din prestationsnivå? Fem kriterier bör styra ditt val: hur ofta crosstrainern ska användas, känslan när du trampar, behovet av coachningsfunktioner, eventuella justeringsmöjligheter och hur lätthanterlig den är.

Hur ofta tänker du träna?

Välj crosstrainer utifrån din målsättning.

  • Då och då

    Om ditt mål är att börja träna och komma i form, välj en crosstrainer med manuella reglage och enkla program, som visar de grundläggande data du behöver för att komma igång med träningen. De här lite enklare modellerna är lättanvända och lämpar sig bra för dig som inte tränar så ofta.  

  • Ofta

    Om du vill träna för att gå ner i vikt eller tona musklerna, välj en modell som låter dig variera träningsprogrammen, för att öka motivationen. Dessa modeller passar dig som tränar mer regelbundet.

  • Mycket ofta

    Om du har målet att förbättra din uthållighet och prestationsnivå gör du bäst i att välja en lite mer avancerad modell. De erbjuder större möjligheter att mäta och utveckla träningen, genom ännu mer varierade program och funktioner som pulsmätning och coachning. Dessa modeller är lämpade för intensivt bruk.

Så väljer du crosstrainer

Flyt i trampningen

Det som ger bra flyt i trampningen är framför allt avsaknad av stötar och hack. En av de faktorer som har störst inverkan på trampkänslan är vikten på motståndshjulet. För att inte utsätta lederna för onödiga påfrestningar rekommenderar vi ett motståndshjul på minst 3 kg. Tänk på att ju tyngre motståndshjul, desto bekvämare trampning, vilket är särskilt viktigt om du tränar ofta. Testa dig gärna fram mellan olika modeller, för att känna efter vilken nivå du vill lägga dig på.

Så väljer du crosstrainer / display

Coachning

Olika crosstrainers har olika avancerade coachningsfunktioner:

- Den mest grundläggande träningsdatan, som alla crosstrainers visar, är ofta tillräckliga för nybörjaren. Det handlar om till exempel hastighet, sträcka, tid och genomsnitt av brända kalorier.

- Träningsprogram med en specifik målsättning (som att bränna kalorier eller förbättra konditionen) är intressanta för att variera crosstrainerpassen och för att mäta och förbättra sin prestationsnivå. Även pulsmätning är en viktig funktion i det avseendet. De crosstrainers som ger bäst precision i pulsmätningen är de som använder sig av ett medföljande pulsband.

- Om crosstrainern är kompatibel med träningsappar kan du använda dem för att anpassa träningen efter din nivå och målsättning. Här snackar vi verkligen om att ha en egen virtuell PT hemma!

Så väljer du crosstrainer

Justeringsmöjligheter

På vissa crosstrainers kan man justera höjden på styret och pedalerna. Har du möjligheten att ställa in crosstrainern så att den passar dig, så gör det träningen bekvämare.

Så väljer du crosstrainer

Lätthanterlighet

Vissa modeller är försedda med hjul, vilket gör dem mycket enklare att flytta på. Du kan lätt ställa undan crosstrainern när du inte använder den.

Så väljer du crosstrainer

Beryl

Din fitnessexpert

För att göra träningen mer effektiv rekommenderar jag att välja en crosstrainer med lång steglängd. Prova dig gärna fram mellan olika modeller, tills du hittar en som känns rätt!

Andra guider på temat fitness

Så väljer du löp- eller gåband

Så väljer du löp- eller gåband

Löpband och gåband är effektiva för att träna kondition och förbättra sin hälsa och sina resultat. Har du ett hemma kan du träna när du vill, oavsett vad det är för väder ute. Är du sugen på att köpa ett löp- eller gåband, men vet inte vilket du ska välja? Följ vår guide!

rullskridskor eller inlines

Hur håller jag motivationen för att träna uppe?

Du har all motivation som krävs, och vill äntligen börja sporta igen! (Efter uppehåll av olika orsaker...) Ta del av några tips för att fortsätta med träningen i längden, och hålla motivationen på topp! Mål: hitta takten och hålla den... kort sagt, det är dags att ta tag i träningen igen!

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

SQUATS: VARFÖR TRÄNA SQUATS?

Vet du fördelarna med att träna squats? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om denna basövning som stärker musklerna!

teaser yogamatta

Hur väljer man yogamatta?

Yogamattan är ett tillbehör som är ett måste när du tränar. Med hjälp av vår guide hittar du den matta som svarar bäst mot dina behov!