Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Med en våtdräkt kan du simträna i öppet vatten som t.ex. havet eller sjön och samtidigt vara skyddad mot kylan från vattnet. Våtdräkter används både för vanlig simträning och för tävlingar som triathlon. I den här artikeln ger vi dig lite tips för hur du ska gå tillväga för att välja rätt.

Simträning i öppet vatten är en träningsform som blir alltmer populär.  Det är en typ av träning som ger en känsla av frihet och en unik kontakt med naturen. Den kan även vara rolig att göra med vänner. Fördelarna är många, både för kropp och själ.

Så vill du ha varierande träning och en känsla av välbefinnande – tveka inte att prova!

Förhållandena kan skilja sig rejält mellan olika träningstillfällen och ibland kan det t.ex. vara höga vågor eller starka strömmar. Varje tillfälle är därför unikt, men garanterat en härlig naturupplevelse.

Upptäck naibaijis 2022 kollektion av våtdräkter

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Nabaiji är Decathlons eget märke för simutrustning. Vi hjälper dig att välja rätt våtdräkt till din simträning i öppet vatten.

Valet av våtdräkt bör främst göras med följande kriterier i åtanke: vilken temperatur vattnet har, hur värmande våtdräkt man behöver och hur mycket flytbarhet man vill ha.

En vanlig våtdräkt för t.ex. surfing är oftast i klassisk neopren, men en våtdräkt för simträning brukar snarare vara gjord i stretchiga och glatta material. Det glatta materialet brukar användas över torso och lår och det stretchiga materialet används främst vid axlarna för att ge god rörelsefrihet för armar och skulderblad när du simmar.  Den här typen av neoprentyg kallas Glideskin. Sådana här våtdräkter är även designade för att ge dig extra flytbarhet så att du inte behöver lägga energi på att hålla dig uppe när du tränar. Ju tjockare våtdräktens tyg är, desto bättre flytbarhet får du.

Vattnets temperatur och plaggets värmeförmåga

En våtdräkts främsta uppgifter är att skydda dig mot det kalla vattnet och se till att du håller dig varm medan du tränar.

För att den ska kunna göra det behöver du veta vilken temperatur vattnet har innan du köper våtdräkten. Man brukar dela in temperaturen i två kategorier: kallt vatten och tempererat vatten. Om man ska simma i kallt vatten behöver man en tjockare våtdräkt (t.ex. 4/2 mm) och i tempererat vatten räcker det med en tunnare våtdräkt (2/2 mm). Så hur tjockt tyget ska vara beror alltså på vattentemperaturen. Därför bör du även fundera på vilken tid på året du har tänkt träna. Kanske behöver du en våtdräkt för träning på vintern, och en annan våtdräkt för träning på sommaren.

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Komforttemperatur är en balanserad kroppstemperatur som håller dig bekväm oavsett hur kallt det är runt omkring dig. Denna temperatur är individuell och olika för alla. Våtdräkter för simning i öppet vatten ger dig mer eller mindre värme beroende på hur tjocka och täckande de är. Så rätt våtdräkt för dig beror på din komforttemperatur.

I kallt vatten rekommenderar vi att du använder våtdräkterna i serien 900. De är 4 mm tjocka i rygg, torso och ben. De ger simmaren en god komforttemperatur, särskilt över torso och njurar där kroppen är extra känslig mot kyla.

För simning i tempererat vatten finns det flera olika våtdräkter från Nabaiji som kan passa.
Våtdräkterna i serien 100: de är 1,8 mm tjocka i armarna och 2 mm tjocka i ryggen, axlarna och benen för en ganska låg komforttemperatur.
De ärmlösa våtdräkterna i serien 500: de är 2 mm tjocka i ryggen och 2,5 tjocka i torso och ben. I och med att de är ärmlösa ger de mycket god rörelsefrihet, men bibehåller samtidigt en behaglig komforttemperatur.
Våtdräkterna i serien 500: de är 2 mm tjocka i ryggen och 2,5 mm tjocka i torso och ben för en god rörelsefrihet och mycket bra komforttemperatur.

Dessutom påverkar det ditt sätt att simma när du måste lyfta blicken då och då för att hålla koll på riktningen. Du kommer att använda nya sinnen och dina muskler kommer att arbeta på nya sätt när du simmar i havet, i sjön eller i floden. Samtidigt kan det ge en känsla av lugn och välbefinnande att bada i havet.

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Flytbarhet

När du simmar med en våtdräkt får du bättre flytbarhet vilket automatiskt ger extra säkerhet. Ju tjockare en våtdräkt är, desto mer flyter den vilket gör den säkrare under träningen. Dessutom kan du simma snabbare när du använder våtdräkt eftersom du håller dig vid ytan och glider bättre i vattnet. Du kan räkna med att du tjänar 10 % i effektivitet.

En dräkts flytbarhet beror på hur tjockt neoprentyget är. Ju mer tyg, desto bättre flyter dräkten. Om du t.ex. använder en våtdräkt som är 4 mm tjock över torso kommer du att få bättre flytbarhet än om du använder en våtdräkt som bara är 2 mm tjock.

Våtdräkterna 100 och 500 har ungefär samma flytbarhet, medan våtdräkterna i serien 900 flyter bättre.

Nabaiji har även tagit fram ett par badbyxor i jammermodell i neopren. De är 4 mm tjocka. Neoprentyget gör att benen flyter mycket bättre när du simmar jämfört med ett par vanliga badbyxor.

Hur mycket flytbarhet du vill ha när du simmar är helt upp till dig. Men om du utövar triathlon eller swimrun rekommenderar vi att du använder en våtdräkt som är tjockare över benen (gärna 4 mm) eftersom det ger bra flytbarhet. Idrottare inom dessa sporter har nämligen generellt sett stora benmuskler, vilket gör benen tyngre. När man tränar eller tävlar brukar denna extra flytkraft vara väldigt uppskattad.

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Våtdräkter med eller utan ärm

Våtdräkter finns i två olika modeller, långärmade eller ärmlösa. Vilket som passar dig beror på två saker: vilken årstid du tränar (sommar eller vinter) och vilken känsla du är ute efter.

Även om man kan använda en ärmlös våtdräkt året runt är det vanligast att använda en långärmad på vintern, när det är kallare, och en ärmlös på sommaren.

Men när du väljer bör du även tänka på vilken typ av känsla du är ute efter under träningen. En ärmlös våtdräkt ger nämligen bättre rörelsefrihet när du simmar. Om du istället tränar med en långärmad våtdräkt kommer du att känna musklerna arbeta på ett annat sätt än när armarna är fria, eftersom du behöver ta i mer. Detta beror på neoprentygets flytbarhet.

Vi hoppas att du nu har lite mer information om vad du ska tänka på när du väljer våtdräkt för din simträning. Tänk på att våtdräkten ska passa årstid, vattentemperatur och vilken känsla du vill ha när du tränar.

Så väljer du våtdräkt för simning i öppet vatten

Sandrine

Säljare för simutrustning på decathlon campus (lille, frankrike)

För att du ska kunna träna säkert i öppet vatten måste du använda en simboj. Den ska vara färgglad så att folk i båtar och andra fordon ser dig tydligt. Komplettera din simutrustning med ett par bra simglasögon. De ska ha spegelglas så att de skyddar dig mot solen. Använd även en badmössa i neopren om det är kallt.

Läs andra artiklar

Teknik för simning i öppet vatten

Teknik för simning i öppet vatten: Andning och Riktning

Att känna till hur du håller rätt kurs och andas rätt när du simmar i öppet vatten kan hjälpa dig på vägen. Läs våra tips för simning i öppet vatten här.

simnings illustration

5 säkerhetsåtgärder för simning i öppet vatten

Trots alla fördelar med att simma i öppet vatten, så måste man tänka på några säkerhetsåtgärder innan man hoppar i. Läs mer om säkerhet för simning i öppet vatten här.

Träning-för-simning-i-öppet-vatten

Träning för simning i öppet vatten

Låt oss bege oss till badhuset, för att träna på simteknik för öppet vatten. Att simma i bassäng gör dig redo för att börja simma i öppet vatten, och du kommer lära dig de tekniker som är absolut nödvändiga att bemästra utomhus.

simfenor

Så väljer du rätt simfenor

Läs våra tips och råd för att få hjälp med att välja simfenor. Man behöver olika simfenor beroende på hur man tränar, vilken nivå man ligger på och vad målet med träningen är (t.ex. konditionsträning eller muskelträning).