Vad är bäst till en tvååring: springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?

Springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling: vad är bäst till en tvååring ?

Är du förälder till en tvååring och vill främja ditt barns psykomotoriska utveckling? Vad är då det bästa valet: en springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?

Springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling... Du vill ge din tvååring någonting roligt att göra, och som samtidigt lär barnet viktiga färdigheter. Men man kan ju inte köpa allting, så vad ska du välja? Vilka skillnader finns mellan de olika produkterna? Vad bidrar mest till barnets psykomotoriska utveckling, en trehjuling eller en gåbil? Och vad är det bästa för att ta sig runt med barnet i vardagen, en springcykel eller en sparkcykel? Vilka är fördelarna med vart och ett av de här lekfordonen? Här går vi igenom dem alla fyra, för att hjälpa dig att avgöra vad som blir bäst för just ditt barn.

gåbilens-fördelar-tvååring

1. Gåbilens fördelar

Gåbilen är en fyrhjulig leksak som kan användas av barn från och med cirka ett års ålder.

När kan barnet börja åka gåbil?

Gåbilen brukar vara barnets allra första leksak på hjul. Den kan introduceras när barnet är ungefär ett år gammalt, och det är inget måste att först ha lärt sig gå. Barn som inte kan gå än kan (om modellen är lämpad för det) använda gåbilen för att häva sig upp. Barnet kan också skjuta gåbilen framför sig som en vagn, eller ha den att transportera dockor och nallar på.

gåbil-barn-två-år

Främjar gåbilen barnets psykomotoriska utveckling?

Absolut, för den förbereder barnet på de lite mer avancerade lekfordonen! Gåbilen ses ofta som en leksak bland andra, men den har faktiskt stora positiva effekter på den psykomotoriska utvecklingen. Stabiliteten från de fyra hjulen hjälper barnet att tillgodogöra sig färdigheter som behövs för att lära sig åka till exempel springcykel. Det handlar bland annat om att kunna skjuta sig framåt och kliva upp och ner från ett fordon.

Och det är inte allt! Barnet lär sig även att sätta sig gränsle över fordonet, att hålla i styret och vrida det åt höger och vänster samt att koordinera sina rörelser: huvudet, ögonen, benen och armarna. Gåbilen ger också lust att åka någonstans och att ta sig runt mer självständigt. Jösses vad kul att kunna åka i full fart från ett rum till ett annat!

När är det dags att gå vidare från gåbilen?

Vid cirka tre års ålder har barnet lärt sig allt som går att lära från gåbilen, men det hindrar ju inte att man fortfarande kan leka med den! Var bara försiktig med ”alltför låga gåbilar, som tvingar barnet att sitta hopkrupen som en groda” (med knäna lyfta för högt), varnar Pauline Sterckeman, produktchef på B’TWIN Kids. Den sittställningen kan göra det svårare att lära sig åka springcykel, eftersom barnet hindras från att hålla knän och ben i en rät linje.

fördelar med springcykel tvååring

2. Springcykelns fördelar

Springcykeln ses ofta som barnets allra första "cykel".

sparkcykel för två- till tre-åringar

När kan barnet börja åka springcykel?

Springcyklar brukar rekommenderas till barn på runt två år. Men alla barn utvecklas i sin egen takt, och kanske är ditt redo lite tidigare eller lite senare. Barnet måste vara bekvämt med att gå, och långt nog att sätta ner hela fötterna i marken från sadeln. Och viktigast av allt: ha lust att lära sig åka!

Att gå från springcykel till riktig cykel

Liksom gåbilen förbereder barnet på springcykeln, så förbereder springcykeln på att lära sig cykla. Den isolerar balansträningen, eftersom barnet inte behöver tänka på att trampa. Det banar väg för att lära sig cykla utan en stödhjulsfas.

lära sig åka springcykel tvååring

Hur funkar en springcykel?

När barnet sätter sig på sadeln kommer det lägga märke till att springcykeln rullar. Barnet kommer då börja gå försiktigt. Psykomotorikern Karine Roulin förklarar att ”barnet kommer att testa att hålla balansen med bara en fot i marken under korta ögonblick. Sedan skjuter barnet ifrån, lyfter på benen och rullar utan stöd från fötterna.” Barnet kommer sakta men säkert att bli tryggare och bygga upp sitt självförtroende på springcykeln.

byta springcykeln mot en cykel

När är det dags att byta ut springcykeln mot en cykel?

När barnet klarar av att ta fart och hålla balansen med fötterna i luften flera meter i sträck, då är det dags att skaffa en cykel! Springcykeln bidrar i hög grad till barnets psykomotoriska utveckling. Den stärker lusten att förflytta sig, ger en frihetskänsla och bygger upp barnets självförtroende.

trehjuling

3. Trehjulingens fördelar

En trehjuling kan ibland användas istället för en barnvagn.

När kan barnet börja åka trehjuling?

Trehjulingen kan användas från två och ett halvt års ålder, när barnet har byggt upp tillräckligt god koordination för att kunna utföra tramprörelsen. En trehjuling som är utrustad med avtagbar stödpinne och andra anpassningsbara funktioner kan börja användas ännu tidigare. Trehjulingen fungerar då som en sorts barnvagn, med skillnaden att den aktiverar barnet lite mer.

trehjuling för barn

Förbereder trehjulingen barnet inför tramprörelsen på en cykel? 

Tyvärr inte, eftersom barnet sitter med benen utsträckta framåt. ”Pedalerna sitter fast i framhjulet”, förklarar Pauline Sterckeman. ”Visst, det är en sorts trampning, men det är inte alls samma tramprörelse som på en cykel.” Karine Roulin tillägger att ”Nej, det är inte en sittställning som hjälper barnet att förstå vilka rörelser som krävs på en cykel”.

Fördelar med trehjulingen

Trehjulingen är alltså främst att se som en leksak, och den är perfekt att köra runt nallar och dockor i! Men om du vill förbereda ditt barn på att lära sig cykla gör du bättre i att välja en springcykel.

sparkcykel-för-barn

4. Sparkcykelns fördelar

Även sparkcykeln bidrar till barnets psykomotoriska utveckling.

sparkcykel för barn

När kan barnet börja åka sparkcykel?

Sparkcykeln introduceras ofta ganska tidigt. Man brukar säga att mellan 18 månader och 2 år är en rimlig ålder för att börja åka. Barnet står då till en början med båda fötterna på ståplattan och händerna i ett fast grepp om styret, medan du som förälder leder fram sparkcykeln, böjd över barnet. ”För att börja åka sparkcykel bör barnet ha lärt sig gå någorlunda stadigt, i åtminstone några veckors tid”, säger Valérie Wauters, produktchef för Oxelos barnsparkcyklar. ”Annars kan det skapa frustration hos barnet.”
Även om sparkcykeln till en början bara bör användas inomhus – och även där bör barnet bära hjälm – så kan sparkcyklingen med tiden bli en utmärkt utomhusaktivitet. Senare kan barnet börja använda sparkcykeln som transportmedel i stadsmiljö, eftersom den lämpar sig väl för underlag som asfalt och grusvägar.

Sparkcykel och springcykel

En trehjulig sparkcykel (med två hjul fram och ett bak) är perfekt för att låta barnet prova på att ta fart, men med lite bättre stabilitet. Sådana sparkcyklar är lätthanterliga och kräver inte lika god balans som springcyklar. De är också enklare för barnet att lyfta, eftersom de väger mindre.
Att lära sig åka sparkcykel är en otroligt intuitiv process. Åkningen skiljer sig mycket mot den på en springcykel, och de två lekfordonen kompletterar varandra på ett bra sätt. Enligt Karine Roulin kan sparkcykeln fungera som ”ett mellansteg, eftersom den lär barnet att röra benen separat och att bara stödja sig med en fot i taget”. Det faktum att man står upp på en sparkcykel ger också en annorlunda träning av balans och koordination.

sparkcykeln-förbereder-inför-cykling

Hur förbereder sparkcykeln barnet på att lära sig cykla?

Utöver balansträningen så förbereder sparkcykelmodellen B1 (för 2–4 år) barnet på rotationsrörelsen och att använda styret för att svänga. I början kommer barnet att åka rakt fram, för att sedan sakta men säkert lära sig svänga. Barnet lär sig också att koordinera sina rörelser. Valérie Wauters förklarar: ”Överkroppen koordineras med benen. Ögonen koordineras med övriga kroppsdelar, som när man cyklar. Till slut klarar barnet av att koordinera hela kroppens rörelser.”

Mindre uppenbara fördelar med att åka sparkcykel

Eftersom det är så lätt att lära sig åka sparkcykel hjälper det barnet att bygga upp sitt självförtroende. Det skapar också en känsla i barnet av frihet och självständighet. Trehjuliga sparkcyklar gör det lättare att bemästra sina rädslor. Barnet kommer att läsa stoltheten i ditt ansikte och fortsätta framåt med ett stort leende på läpparna!
Det finns också lite mer oväntade fördelar: ”Sparkcykling hjälper barn att lära sig räkna och skriva”, berättar Valérie Wauters. ”Åkningen främjar kopplingen mellan ögon och hjärna, och även kopplingen till händernas rörelser, vilket är toppen när man ska lära sig skriva.”

sparkcykel-decathlon

Och dessutom...

Beroende på märke går det att hitta sparkcyklar från runt 300 kronor. Det finn till och med modeller med lysande framhjul – så coolt! Snacka om att göra barnet motiverat att åka!

Dags att sammanfatta:

Springcyklar, sparkcyklar, gåbilar och trehjulingar har alla sina fördelar, vid olika åldrar, beroende på om det man vill är att ge barnet en leksak, hjälpa den psykomotoriska utvecklingen på traven eller förbereda barnet på att lära sig cykla. Föremålen kan introduceras ett efter ett, allteftersom du ser barnet utvecklas. Om barnet vid två års ålder redan har lekt en del med gåbil är framför allt en sparkcykel eller springcykel lämplig som nästa steg, då de förbereder på att lära sig cykla.

Välkommen att läsa mer om barn, cykling och sparkcykling i våra andra inlägg!

aurelie - kommunikation barncyklar

Aurélie

Innehållsansvarig barncyklar

#BTWINKIDS

Mer som kan intressera dig

5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

cykelillustration

Hur väljer jag cykelbarnstol?

En bra cykelbarnstol sitter stadigt och låter dig skjutsa ditt barn utan att din balans på cykeln påverkas. Barnet sitter fast tryggt i sadeln med remmar över bröstet och fötterna.

en pojke sitter på en cykel, han befinner sig längst kusten

Hur väljer jag rätt barncykel?

Är det dags att välja barnets första cykel, eller kanske en mer specifik modell för att testa en cykelsport? Att välja barncykel är inte det enklaste! Vi förklarar vilka kriterier du ska utgå ifrån med tanke på balans, inlärning, storlek, aktivitet (hur ofta och typ av cykling) samt komfort.

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!