5 tips för att lära barn cykla - Decathlon Magazine

5 Tips för att lära barn cykla

Att lära sitt barn cykla är inte alltid så lätt. Här är några tips till din hjälp.

Att lära sig hålla balansen på två hjul och koordinera sina rörelser kräver tålamod – för barnet, men också för dig som förälder. Det är inte alltid så lätt att behålla lugnet, vara positiv och peppa barnet, och inte ge uttryck för sin egen rädsla för att barnet ska ramla och slå sig.

Lära barn att cykla - Decathlon Magazine

Tips nr 1: så gör du barnet redo

Den första gången man lyckas hålla balansen utan stödhjul är ett ögonblick man minns länge, och säkert kommer det att bli en stund som du också tänker tillbaka på när barnet har blivit större. För att öka barnets självförtroende behöver du vara med och stötta, och du kommer långt med att bara ha rätt inställning.

Först och främst, observera och lyssna in barnets behov. För att barnet ska våga prova på nya saker måste han eller hon vara redo. Redo rent psykomotoriskt, till att börja med. För bara det att hålla balansen och koordinera sina rörelser är svårt för de allra minsta. Barnet måste också känna sig tryggt för att våga sig upp på sadeln, där känslan inte är densamma som när man går på marken.

Slutligen måste barnet helt enkelt ha lust att lära sig cykla, och inte vara sugen på någonting helt annat vid den tiden när ni hade planerat att ge er ut. Välj den stund på dagen när barnet har mest energi. Är barnet piggast på morgonen? Passa på då! Om barnet inte har lust, tvinga inte. Det får bli en annan gång, helt enkelt.

5 tips för att lära barn cykla

Tips nr 2: var och en i sin takt!

Även om du som förälder knappt kan hålla dig innan du får se barnet rulla iväg helt själv på cykeln, så försök att inte uttrycka dina förväntningar inför barnet. Alla lär sig i sin egen takt, och ingen takt är "rätt" takt. Det viktigaste är att barnet har roligt och får en chans att bygga upp sitt självförtroende, och att ni får tillbringa tid tillsammans. Så var bara ett stöd på barnets upptäcktsresa!

cykel_16_pouces_decathlon

Tips nr 3: välj en lämplig plats

För att barnet ska kunna ta sina första tramptag i lugn och ro, välj:

> en trygg plats, där inlärningen inte störs av trafik eller av intryck som avleder barnets uppmärksamhet.

> en plats med plan eller svagt sluttande mark.

> en plats barnet känner igen: på gården framför där ni bor eller på en terrass (om ni har en som är tillräckligt stor) kommer barnet att känna sig tryggare.

Det ska helt enkelt vara en plats som underlättar inlärningen!

lära barn att cykla

Tips nr 4: använd lekar och pauser för att peppa barnet

Låt barnet upptäcka cyklingen i sin egen takt, undan för undan bli vän med sin cykel och lära sig hur den fungerar. Peppa utan att pressa. Här är några sätt att göra det: 

> För att stimulera barnet: prova att introducera spel och lekar.

> För att förklara hur man gör: berätta först, och visa sedan med kroppen, för att barnet ska få en tydligare bild av det du förklarar. Genom att du både berättar och visar blir dina förklaringar tydligare.

> För att uppmuntra barnet: hitta på en historia, ni kan till exempel låtsas att barnet är en motorcyklist som behöver få tag på bränsle.

Var inlyssnande och om du känner att barnet är trött och inte vill längre, ta en paus för mellis. En macka och något att dricka kan göra under för motivationen!

Lära sig cykla - Decathlon Magazine

Tips nr 5: var empatisk och positiv

Försök att inte skrämma upp barnet med utrop som "Akta, du kommer ramla!" Även om du är nervös för att barnet ska slå sig, undvik negativa förutsägelser och oroliga skrik. 

Om det finns ett hinder framför barnet, peka ut det på ett betryggande sätt: "Har du sett den lilla kanten där? Vad är viktigt att tänka på när du åker nedför backen?" Lär barnet att uppmärksamma möjliga hinder och svårigheter i förväg. Nej, det är inte lätt, men om du anstränger dig för att hålla det i bakhuvudet så kommer du att klara av det!

Använd din empati för att leva dig in i vad barnet känner. Det här är ju en helt ny upplevelse för honom eller henne. Sätt dig själv i barnets ställe, och vifta inte bort barnets rädslor och små skrubbsår som uppstår.

Tänk tillbaka på hur du själv lärde dig cykla. Minns du hur det kändes när du äntligen lyckades hålla balansen utan att mamma eller pappa höll i? Läskigt, roligt, pirrigt? Nu är det ditt barns tur. Lycka till med att lotsa honom eller henne in i cyklingens värld!

pauline-produktchef-btwin

Pauline

Produktchef och mamma 

Cyklar 1–6 år l B'TWIN

Mer som kan intressera dig

Springcykel

Lära sig cykla: varför välja en springcykel?

Sätta sig på sadeln, koncentrera sig, trycka ifrån med fötterna, trampa på pedalerna, ramla. Börja om igen. Att gå från att cykla med stödhjul till att lära sig cykla utan är ingen enkel övergång. En springcykel, alltså en cykel utan pedaler, underlättar den här övergången till en ”riktig” cykel.

cykelillustration

Hur väljer jag cykelbarnstol?

En bra cykelbarnstol sitter stadigt och låter dig skjutsa ditt barn utan att din balans på cykeln påverkas. Barnet sitter fast tryggt i sadeln med remmar över bröstet och fötterna.

inlinesskydd illustration

Rulla tryggt: att tänka på när ditt barn vill börja åka inlines eller sparkcykel

Du hade kanske hellre sett att ditt barn började spela schack, men nu är det inlines eller sparkcykel som gäller. För att själv känna dig lugnare och bespara barnet de värsta skrubbsåren, följ vår guide i tre steg.

Vandra med barn - titel

Vandring med yngre barn

Rutter, tid, hur ofta man ska ta pauser; här kommer smarta tips för att vandra med yngre barn!