Hur läser man ett golfhål? – inesis decathlon

Hur läser man ett golfhål?

Vart ska jag sikta för att nästa slag ska bli lättare? Vilket är bästa läget för att gå på green och satsa på en birdie?

Att läsa ett hål kan vara lika viktigt som själva slagen!

Strategin för att gå på green skiljer sig beroende på hur långt ett hål är och hur det är upplagt. Kör inte bara på för fullt – tänk efter före!

Hur läser man ett golfhål? – inesis decathlon

Golftips nr 1: finn din längd!

Det första fallet (och det som är minst krångligt i fråga om strategi) är par 3. Med i genomsnitt 100-180 m fram till green, är par 3 ofta fullt av fallgropar. Hur undviker man vattenhinder och bunkrar som skyddar green?

Analysera först och främst avståndet och hitta den klubba som gör att du når fram utan att behöva tvinga svingen eller ta några risker. För större noggrannhet kan man använda sig av en avståndsmätare eller en GPS-klocka.~Notera sedan noga var flaggan står och sikta på det område på green som är minst riskfyllt. En lång putt för birdie och en säker par är mer värt än en felstuds och en boll som ramlar i vattnet eller bunkern ...

Hur läser man ett golfhål? – inesis decathlon

Golftips nr 2: var ska man lägga det första slaget?

Par 4 är kanske det känsligaste av de tre. Här har man inte rätt att begå några misstag för att sikta på en birdie och ta hem en par efter 200-400 m fairway. 

En enda ska måste man tänka på: hitta rätt ställe för bollen att landa på efter utslaget. Det tjänar verkligen inget till att ta några risker med drivern eller en träklubba för att försöka komma så långt som möjligt och sedan hamna i något hinder eller i ruffen. Det klokaste valet och i allmänhet det som lönar sig bäst är att plocka fram en lång järnklubba eller en hybrid som man behärskar, snarare än att försöka knapra in så mycket som möjligt på avståndet. Det återstår bara ett pitch-avstånd med järnsjuan för att försiktigt lägga in bollen på green och peta i den med en putt (helst den första, förstås ...)

Hur läser man ett golfhål? – inesis decathlon

Golftips nr 3: studera banbeskrivningen!

Par 5 är ofta det allra lurigaste av de tre avstånden. Med mer än 400 m att ta sig igenom, kan par 5 bli en chans att ta hem en birdie, om lyckan är med dig.

Så stoppa undan drivern om du inte helt behärskar den! Plocka fram banbeskrivningen och analysera hålets olika delar. Är det rakt eller vrider det sig? Rinner det en bäck igenom det? Från vilket håll är det bäst att gå in på green?

När du tagit reda på allt detta väljer du de klubbor som ska hjälpa dig att få det gjort. Tänk om en riskabel driver, järnsjua eller wedge skulle få lämna plats för en hybrid, järnfemma eller järnnia som är lättare att kontrollera?

Till skillnad från när man övar, går inte banan att dupera och är full av fallgropar av alla slag. Så kör inte bara på för fullt. Tänk igenom dina slag – men ha framför allt kul!!

Ibland kan ett slag med drivern, även när det drar ut i skogen till höger, bli till stor nytta.

För att komma längre

Så väljer du golfboll - Decathlon Inesis

Så väljer du golfboll

Vi guidar dig till att välja rätt golfboll!

header-välja-golfvagn

Så väljer du golfvagn

Vad är bäst, golfvagnar med två eller tre hjul? Eldrivna eller manuella? Vad mer ska jag tänka på när jag väljer golfvagn? Läs vår guide!

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Hur kan våra produkter vara så billiga?

Här är förklaringen till våra låga priser.

golfträning hemma decathlon inesis

Träna golf hemma

Kallt ute? Ingen golfbana i närheten? Här är våra tips på hur du tar vara på tiden hemma tills du kan komma ut på banan igen!